Ønsker mer forebygging
Flere stillinger for sosialpedagoger vil være en investering i god samfunnssikkerhet, mener barnevernpedagog og AU-medlem i FO, Ellen Galaasen.
mia.paulsen@lomedia.no
I dag, 2. oktober, feirer hun sosialpedagogenes dag og gratulerer sine sosialpedagogkolleger i Norge; titusenvis av barnevernpedagoger og vernepleiere i mange forskjellige yrker.
I kjølvannet av tragedien 22. juli påpeker Ellen Galaasen at sosialpedagoger har en viktig rolle i forståelsen av samfunnssikkerhet.
– Samfunnssikkerhet er også den tryggheten og livskvaliteten hver enkelt innbygger opplever i sin hverdag. Her gir barnevernpedagoger og vernepleiere viktige bidrag, understreker hun.
Reproduserer forskjeller
Å forebygge sosiale og økonomiske forskjeller er et viktig oppdrag for sosialpedagogene. Skolen har vist seg å reprodusere sosiale forskjeller.
– Det er en trussel mot samfunnssikkerheten. Barnevernpedagoger og vernepleiere jobber med elever som har funksjonsnedsettelser, helseproblemer eller en vanskelig omsorgssituasjon slik at dette ikke skal hemme deres utvikling og læring, sier Galaasen.
Kan bidra mer
Det er fortsatt arenaer hvor disse yrkesgruppene kunne bidratt ennå mer, mener Galaasen.
– Det gjelder for eksempel i kommunal virksomhet for utsatte barn og ungdommer. Vi trenger flere stillinger i oppsøkende arbeid, og vi kan bli tydeligere bidragsytere i barnehager og skoler, sier hun.
Ellen Galaasen understreker at sosialpedagoger, særlig vernepleiere, har mye kunnskap om hvordan myndighetene kan satse på gode tjenester og gode levekår for mennesker med utviklingshemning. De har kunnskap om hvordan man kan jobbe for å dekke behovene til mennesker som er i ferd med å falle ut. Denne kunnskapen gjelder det å dra nytte av, mener Ellen Galaasen.
Utfordring
På sosialpedagogenes dag vil hun utfordre Kunnskapsministeren til å ta på alvor at samfunnssikkerhet også handler om forebyggende arbeid for å skape trygghet i folks liv.
Siste nytt
– Jeg velger meg kanskje ikke kampsaker som er særlig karrierebyggende, sier Oddny Miljeteig (65). Hun sikter til hvor lite oppmerksomhet hun opplever at blant annet helse og sosialfeltet får i bypolitikken, altså det feltet der hun har engasjert seg mest og hvor hun mener det viktigste arbeidet skjer.
Helge Skodvin
Samtidig som Oddny Miljeteig (65) fant ut at hennes biologiske mor døde, fikk hun vite at hun selv hadde kreft
Nav har krevd at Rita Elisabeth Rudiløkken betaler tilbake arbeidsavklaringspenger fordi hun bodde i Spania. Nå venter Rudiløkken på svar fra Nav.
Nanna Aanes Wolden
Rita vil at pressen skal se på saken hennes. Nav sier nei
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Helene Sandvig sjekket inn på Alfheim ungdomshjem i Halden i vinter. Nå vises episoden på NRK.
Anders Leine/NRK