JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Agron Tahiri, seniorrådgiver i Konfliktrådet Sør-Øst har lenge ønsket å arrangere en FO-konferanse om gjenopprettende prosesser.

Agron Tahiri, seniorrådgiver i Konfliktrådet Sør-Øst har lenge ønsket å arrangere en FO-konferanse om gjenopprettende prosesser.

Nadia Frantsen

Vil lære sosialarbeidere å håndtere konflikter: – Mye blir løst ved å prate sammen

– Flere trenger å lære om hvordan man kan gjenopprette trygghet etter krenkelser og konflikter, sier Agron Tahiri, som nå går i bresjen for en FO-konferanse om dette.
10.02.2023
13:20
10.02.2023 13:25

anne@lomedia.no

For første gang skal det holdes en konferanse i FO-regi om gjenopprettende prosesser og konflikthåndtering. Den arrangeres av FO-klubben i konfliktrådet, FO Oslo og FO Vestfold og Telemark 18.–19. april på Gardermoen.

Målgruppa er ansatte i konfliktrådet, kriminalomsorgen, utekontakten, miljøterapeuter i skole, forebyggende politi, oppvekst- og skoleledere og andre som arbeider med barn og unge.

– Vi tror sosialarbeidere står i en særstilling og kan bistå folk til å gå i dialog. Vi trenger mer av gjenopprettende prosesser. Flere trenger å lære om dette for å gjenskape trygghet og finne gode løsninger ved krenkelser, konflikter og lovbrudd, sier Agron Tahiri i FO-klubben i konfliktrådet.

– Metoden må brukes mer

Konfliktrådets metode er den gjenopprettende prosessen, som internasjonalt går under begrepet restorative justice.

– Den viser hvor mye som kan løses ved at man prater sammen, sier seniorrådgiver Agron Tahiri.

Han deserterte fra krigen på Balkan og bidrar til å løse konflikter i Norge. Tahiri mener metoden i konfliktrådet må brukes mye mer.

Mekleren fra Kosovo: Han deserterte fra krigen på Balkan og bidrar til å løse konflikter i Norge

Da han ble intervjuet i Fontene for snart to år siden delte han visjonen sin:

– Jeg har en drøm om at hele samfunnet skal gjennomsyres av gjenopprettende prosesser. Tenk om FO kunne arrangert den første konferansen om dette. Det er mange medlemmer i FO som jobber med slike prosesser, og potensialet er stort, både i familievernet og i barnevernet, sa han da.

Sprer det glade budskap

Han er nå glad for samarbeidet med FOs fylkesavdelinger i Oslo og Vestfold og Telemark som gjør konferansen mulig.

– Vi vil spre det glade budskap om hva gjenopprettende tankegang er, sier Gunn Sølvi Hagen, hovedtillitsvalgt i konfliktrådene.

Les mer: Mer uro på fritidsklubber: – Jeg har savnet å lære hvordan jeg kan gripe inn før det er for sent

Hun mener det er behov for gjenopprettende prosesser overalt i samfunnet, men fokuset på konferansen blir i år rettet mot barn og unge og vil være spesielt relevant for sosialarbeidere som arbeider med barn og unge og som har interesse for fredelig håndtering av konflikter.

– Det er et stort potensial for å bruke metoden i skolene, på fritidsarenaer og i hjelpeapparatet, sier hun.

Annemieke Wolthius fra Nederland vil gjeste konferansen. Andre foredragsholdere blir blant annet Gunhild Solem fra Tygg Læring og Marlene Bruun Lauridsen ved RVTS Nord.

10.02.2023
13:20
10.02.2023 13:25