Victoria samarbeider med folk fra 23 andre yrker for å forebygge spiseforstyrrelser
Sosionomstudent Victoria Aarseth har selv erfart hvor viktig sosionomens kompetanse er når en spiseforstyrrelse rammer. Nå bidrar hun med både fag og erfaring i prosjektet EN AV TI.
– Jeg har stor tro på at designthinking kan bidra til innovasjon i offentlige tjenester, sier Victoria Aarseth.
Solfrid Rød
solfrid.rod@lomedia.no
En av ti ungdommer har en spiseforstyrrelse, ifølge Oslo universitetssykehus. EN AV TI er også navnet på et innovasjonsprosjekt for å forebygge spiseforstyrrelser. 24 deltakere fra like mange yrker har jobbet sammen i et halvt år for å utvikle det som skal bli kampanjer og verktøy. En av dem er Victoria Aarseth, som går andre året på sosionomutdanningen på VID vitenskapelige høgskole i Oslo.
Hun har selv erfart hvor viktig sosionomens kompetanse er når en spiseforstyrrelse rammer.
– Heldigvis er moren min sosionom og kjenner hjelpeapparatet. Det var hun som presset fastlegen til å henvise meg videre, og det var hun som visste at jeg hadde rett på arbeidsavklaringsenger mens jeg var syk, forteller Aarseth.
Hun ble frisk etter riktig behandling i spesialisthelsetjenesten, men brenner for å behandle mindre og forebygge mye mer.
– Samfunnet bruker altfor mye ressurser på å behandle, men for mange er det for seint. Jo lenger man er syk, jo vanskeligere er det å bli frisk.
Empati i bunnen
EN AV TI er basert på design thinking, eller designtenkning. En metode for å utvikle produkter ved å spørre brukerne om hva de trenger. Grunnsteinen i designtekning er empati, forklarer Aarseth. Det handler om å ta den andres perspektiv og forstå dennes behov.
De 24 deltakerne jobbet i fire grupper, en for familie og venner, en for pårørende, en for idrett og en for folk som jobber med barn og unge. Til sammen intervjuet de rundt 250 mennesker. Den røde tråden i svarene er behovet for at noen oppdager at noe er galt og tør å spørre. Skal det lykkes, trengs det mer kunnskap, mener Aarseth.
– Det er mange misforståelser, for eksempel at du ikke er syk hvis du ikke er sykelig tynn eller at spiseforstyrrelser handler om mat. Spiseforstyrrelsen er jo bare et symptom på at noe er galt, sier hun.
Oda er bekymret for studentenes økonomi. Selv har hun to ekstrajobber
Tegn å se etter
Aarseth var i pårørendegruppa. Materialet derfra skal brukes i en kampanje for å bevisstgjøre foreldre og andre om hvordan man snakker med barn om kropp og mat. Kommentarer om størrelsen på porsjoner eller klær som strammer kan påvirke barns selvbilde mer enn mange er klar over, påpeker Aarseth.
EN AV TI har også som mål å øke kunnskapen om hvilke tegn man skal se etter. Voksne som jobber med barn må kjenne dem godt nok til å merke at de blir stillere, sintere eller på annen måte endrer atferd, mener Aarseth.
– Jeg fikk også tilbud om samtale med skolehelsesykepleier, men jeg kjente ikke henne, og hun kjente ikke meg. Hvorfor skulle jeg fortelle noe til henne?
En av ti
Et samarbeid mellom Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og designbyrået These Ways.
Finansiert av Sparebanken vest og Stiftelsen Dam.
Hensikt: Forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlige sykdomsforløp.
Flere saker
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Turen består av fire etapper med tre overnattinger.
Privat
Sosialarbeidere går i fjellet for å samle inn penger
En av ti
Et samarbeid mellom Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og designbyrået These Ways.
Finansiert av Sparebanken vest og Stiftelsen Dam.
Hensikt: Forebygge spiseforstyrrelser og forhindre alvorlige sykdomsforløp.