Oda er bekymret for studentenes økonomi. Selv har hun to ekstrajobber
Oda Gravdal Ulriksen (26) er ny leder av FO-studentene. Hun ble sjokkert da hun leste om at flere studenter lever på kredittkortet.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
Hun blir leder av FO-studentene i en tid der alt er blitt dyrere, og mange studenter har lite å rutte med.
Oda Gravdal Ulriksen (26) tar over stafettpinnen som leder av FO-studentene, Fellesorganisasjonens studentorganisasjon. Det i en tid der alt er blitt dyrere, og flere studenter sliter med økonomien.
I sommer kom Statistisk sentralbyrå med en rapport som viste at studenter er ensomme og fattige. Seks av ti oppgir at de plages av ensomhet i ulik grad. Samtidig har studenter i større grad betalingsproblemer enn befolkningen ellers.
Det bekymrer den ferske studentlederen.
– Vi ser at flere studenter sliter i større grad. Jeg ble sjokkert da jeg leste om flere studenter som lever på kredittkortet. Jeg syns det er en skummel vei å gå, sier Ulriksen.
Å jobbe for å bedre studentenes økonomi er en av sakene hun vil prioritere som leder.
Vil styrke psykisk helse
Selv har hun to ekstrajobber ved siden av barnevernsstudiene, en på en restaurant og en helgestilling på et akuttsenter i hjembyen Stavanger. Ulriksen merker at økonomien som student har blitt trangere.
– Jeg merker at ting har blitt dyrere, blant annet har husleia gått opp. Jeg vil også ha mulighet til å sette av litt penger, forteller hun.
En annen hjertesak for den ferske ledere av FO-studentene er psykisk helse. SSB-undersøkelsen viser at mange studenter er ensomme. Ulriksen mener studiestedene må gjøre mer for studentenes psykiske helse.
– Vi må sikre felles enighet om hvilken hjelp studiestedene skal tilby studenter som sliter psykisk. I dag er det ulik praksis på de forskjellige studiestedene, sier Ulriksen.
– At en ganske stor andel studenter sier at de ikke har venner, synes jeg er trist.
Pizza og minigolf
Hun forteller at FO-studentene også jobber for å hindre at studenter skal føle seg ensomme. De har lokallag på de aller fleste studiestedene.
– Vi skal være en lavterskel sosial arena for våre studenter. De kan komme en kveld for å få faglig påfyll eller for å spise pizza og diskutere noe de har hatt om på studiet. Eller spille minigolf. Her kan studentene bygge et sosialt og faglig nettverk, sier Ulriksen.
Hun mener studiestedene også har ansvar for å inkludere studenter som ikke drikker alkohol i sosiale arrangementer, som for eksempel fadderuka.
Vil ha mer praksis
For FO-studenten er fag også viktig. Oda Gravdal Ulriksen forteller at de vil jobbe for at studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie får nok og god nok praksis.
Ulriksen mener mange av studentene på barnevern og sosialt arbeid har for lite praksis i dag.
– I dag har mange kun én praksisperiode mange steder. Det ville kanskje vært bedre og delt den opp i to, slik at studentene får prøvd seg flere steder. Det viktigste er å få praksis i en relevant tjeneste, sier Ulriksen.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold