JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Simen Aker Grimsrud

Oda er bekymret for studentenes økonomi. Selv har hun to ekstrajobber

Oda Gravdal Ulriksen (26) er ny leder av FO-studentene. Hun ble sjokkert da hun leste om at flere studenter lever på kredittkortet.
26.09.2023
15:21
27.09.2023 10:45

simen@lomedia.no

Hun blir leder av FO-studentene i en tid der alt er blitt dyrere, og mange studenter har lite å rutte med.

Oda Gravdal Ulriksen (26) tar over stafettpinnen som leder av FO-studentene, Fellesorganisasjonens studentorganisasjon. Det i en tid der alt er blitt dyrere, og flere studenter sliter med økonomien.

I sommer kom Statistisk sentralbyrå med en rapport som viste at studenter er ensomme og fattige. Seks av ti oppgir at de plages av ensomhet i ulik grad. Samtidig har studenter i større grad betalingsproblemer enn befolkningen ellers.

Det bekymrer den ferske studentlederen.

– Vi ser at flere studenter sliter i større grad. Jeg ble sjokkert da jeg leste om flere studenter som lever på kredittkortet. Jeg syns det er en skummel vei å gå, sier Ulriksen.

Å jobbe for å bedre studentenes økonomi er en av sakene hun vil prioritere som leder.

Vil styrke psykisk helse

Selv har hun to ekstrajobber ved siden av barnevernsstudiene, en på en restaurant og en helgestilling på et akuttsenter i hjembyen Stavanger. Ulriksen merker at økonomien som student har blitt trangere.

– Jeg merker at ting har blitt dyrere, blant annet har husleia gått opp. Jeg vil også ha mulighet til å sette av litt penger, forteller hun.

En annen hjertesak for den ferske ledere av FO-studentene er psykisk helse. SSB-undersøkelsen viser at mange studenter er ensomme. Ulriksen mener studiestedene må gjøre mer for studentenes psykiske helse.

– Vi må sikre felles enighet om hvilken hjelp studiestedene skal tilby studenter som sliter psykisk. I dag er det ulik praksis på de forskjellige studiestedene, sier Ulriksen.

– At en ganske stor andel studenter sier at de ikke har venner, synes jeg er trist.

Pizza og minigolf

Hun forteller at FO-studentene også jobber for å hindre at studenter skal føle seg ensomme. De har lokallag på de aller fleste studiestedene.

– Vi skal være en lavterskel sosial arena for våre studenter. De kan komme en kveld for å få faglig påfyll eller for å spise pizza og diskutere noe de har hatt om på studiet. Eller spille minigolf. Her kan studentene bygge et sosialt og faglig nettverk, sier Ulriksen.

Hun mener studiestedene også har ansvar for å inkludere studenter som ikke drikker alkohol i sosiale arrangementer, som for eksempel fadderuka.

Vil ha mer praksis

For FO-studenten er fag også viktig. Oda Gravdal Ulriksen forteller at de vil jobbe for at studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie får nok og god nok praksis.

Ulriksen mener mange av studentene på barnevern og sosialt arbeid har for lite praksis i dag.

– I dag har mange kun én praksisperiode mange steder. Det ville kanskje vært bedre og delt den opp i to, slik at studentene får prøvd seg flere steder. Det viktigste er å få praksis i en relevant tjeneste, sier Ulriksen.

26.09.2023
15:21
27.09.2023 10:45