JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sosionomstudent Hilde Marie Bjørke har erfart at det er lurt å være fagorganisert, og å ta vare på tekstmeldinger med arbeidsgiver.

Sosionomstudent Hilde Marie Bjørke har erfart at det er lurt å være fagorganisert, og å ta vare på tekstmeldinger med arbeidsgiver.

Åsmund Holien Mo

Sosionomstudent mistet sommerjobben på grunn av sykdom. Nå har hun fått penger og unnskyldning fra Sykehuset Innlandet.

Da Hilde Mari Bjørke skulle tilbake til sommerjobben etter en sykmelding, var jobben ikke lenger hennes. Nå har Sykehuset Innlandet betalt henne 22.500 kroner.
18.10.2018
12:12
21.08.2023 17:14

jbr@lomedia.no

Sosionomstudent Hilde Marie Bjørke er avhengig av å jobbe ved siden av studiene. Sommeren 2018 skulle bli som året før, med sommerjobb på Akutt døgnenhet Elverum-Hamar ved Sykehuset Innlandet. Bjørke hadde en sms-utveksling med sykehuset der hun ble spurt om hun kunne jobbe fra 5. juni til 20. august 2018. Hun takket ja til jobbtilbudet på sms.

Sykmeldt da jobben startet

Søvnløse netter og stor arbeidsbelastning begynte å kreve sitt utover våren. Bjørke var fulltidsstudent, alenemor, politiker, i jobb og akkurat ferdig med et komplisert brudd. Legen sa hun var utbrent, og sykmeldte henne i slutten av april.

Bjørke var dermed i en sykmelding da sommerjobben hennes startet. Hun konsentrerte seg om å bli frisk og merket at det begynte å hjelpe på. Så kom det et formelt brev i posten fra sykehuset Innlandet. Bjørke var innkalt til et møte med enhetslederen sin.

Møtet fant sted 15. juni, ti dager etter at Bjørke skulle ha startet i sommerjobben. Sykmeldingen gikk fram til 24. juni.

– Jeg sa til henne at jeg følte meg mye bedre og gledet meg til å komme tilbake til jobben, forteller Bjørke.

Men enhetslederen ga beskjed om at hun var tatt ut at turnusen og ikke lenger hadde en sommerjobb på sykehuset.

– Jeg argumenterte med at jeg var blitt lovet sommerjobb hos dem og hadde takket nei til et annet tilbud på grunn av det, forteller Bjørke.

Christian Wiik Kynsveen (30) valgt inn i FOs ledelse

Tok opp kampen

Bjørke stod på sitt, hun hadde blitt lovet en sommerjobb. Enhetsleder mente at sykehuset kunne trekke tilbake jobbtilbudet. Ifølge Bjørke uttalte lederen: «Du må huske at du har vært alvorlig syk. Jeg må tenke på pasientene og sikkerheten her».

– De ordene har brent seg i minnet. Jeg følte meg som en kriminell og i fare for andre da hun sa det slik, sier Bjørke.

Hun mener at hun ikke hadde blitt møtt på en slik måte hvis hun hadde brukket foten.

Bjørke var plutselig uten jobb og inntekt.

– Bekymringstankene slo mot meg for fullt. Hodet ble fylt med spørsmål som hvordan skal jeg forsørge sønnen min, skal jeg prøve å ta kampen eller konsentrere meg om å bli friskere?

Hun valgte å ta opp kampen. Hun ba om råd fra venner og kjente, og tok kontakt med FO.

– Å kunne vise til dokumentasjon er alltid heldig, sier Olav Neerland, leder i FO Hedmark.

– Å kunne vise til dokumentasjon er alltid heldig, sier Olav Neerland, leder i FO Hedmark.

Ole Palmstrøm

Sykehuset beklager

Olav Neerland, leder i FO Hedmark, sendte et brev med krav om betalingsplikt til Sykehuset Innlandet. I september kom svaret: Sykehuset Innlandet går med på at Bjørke ble lovet arbeid hos dem, gir henne en økonomisk kompensasjon og beklager hendelsen.

På spørsmål fra Fontene om hvordan sykehuset ser på saken, svarer HR-sjef Marit Maurud Hekne:

«Vi kan ikke gå inn på detaljer i de vurderinger som er gjort i denne konkrete saken, men vi har valgt å utbetale lønn for en periode vedkommende var forespeilet arbeid ved en av våre enheter før avtalen ble hevet. Dette er gjort etter en helhetsvurdering av situasjonen.»

– Den følelsen av å få gjennomslag er så verdt det, særlig hvis saken endrer praksis hos arbeidsgiveren. For da hjelper man flere enn seg selv, sier Bjørke.

Hun understreker viktigheten av å være fagorganisert.

– Jeg forhørte meg også om hva det ville koste å føre saken selv med en egen advokat, men innså at det ville jeg ikke hatt råd til, forteller Bjørke.

Bjørke fikk utbetalt 22.500 kroner (etter skatt) fordi sykehuset innrømmet at de hadde lovet henne sommerjobb, for så å trekke tilbake jobben uten saklig grunnlag.

Rørsla - en ny podkast fra FriFagbevegelse: Ny podkast om vanlige arbeidsfolks historier

FO: – Viktig å dokumentere

Olav Neerland i FO Hedmark tror noe av grunnen til at Bjørke fikk medhold var sms-utvekslingen hun hadde tatt vare på.

– Å kunne vise til dokumentasjon er alltid heldig, sier Neerland.

Hans råd til medlemmer i lignende situasjoner er derfor å samle på all dokumentasjon. Han anbefaler også å skrive en liten logg med egne anføringer over kommunikasjon og møter med arbeidsgiver. Da er det lettere å føre sak hvis man skulle komme dithen.

Neerland anbefaler også medlemmer å rådføre seg med de lokalt tillitsvalgte hvis de lurer på om de har en sak.

– Som medlem er det ikke farlig å spørre en tillitsvalgt hva hun eller han mener. Ikke vent med å ta kontakt, oppfordrer Neerland.

Om man ikke får tak i tillitsvalgt i virksomheten, kan man spørre fylkesavdelingen i FO.

Neerland tror FOs tillitsvalgte har rykte på seg for å være seriøse og saklige, noe som igjen på sin side gir dem legitimitet overfor arbeidsgiverne.

– I dette tilfellet fremmet vi et ordentlig og konstruktivt brev som var saklig og godt fundert.

Neerland understreker at alle kan gjøre feil.

– De gode arbeidsgiverne kan også gjøre feil, men de reparerer skaden. Det gjorde Sykehuset Innlandet i dette tilfellet ved at Bjørke både fikk en beklagelse og betalingsplikten ble innvilget, sier Neerland.

Her er håndboka du trenger mot seksuell trakassering

18.10.2018
12:12
21.08.2023 17:14