Som ny i barnevernet ante hun ikke hvordan hun skulle snakke med gutten i jenteklær. Nå hedres Marita for sexologi-podkast
– Folk som jobber med folk, trenger mer kunnskap om seksualitet, sier Marita Andersen, barnevernspedagog, sexolog og podkastvert. Det er også mottoet til PedsexPod, som har fått prisen «Årets reisning».
Marita Katharina Wilhelmsen Andersen vil gjerne ha tips fra lytterne om temaer og problemstillinger de kan drøfte i podkasten.
Privat
solfrid.rod@lomedia.no
«Årets reisning» er tildelt PedsexPod. Prisen deles ut av Norsk forening for klinisk sexologi, som mener at vinneren på «fabelaktig vis har reflektert rundt skeivhet, nakenhet, kjønnsmangfold, seksualitet i barnehage, skole og hos funksjonsnedsatte».
– Det er veldig gøy å få denne prisen. Det er bare heder og ære, men det er det kuleste jeg kunne fått. Og så synes jeg den har et morsomt navn. Dette er en pris til fagfolk som har reist seg, men med en dobbel betydning, sier Marita Katharina Wilhelmsen Andersen. Hun mottar prisen sammen med Hanne Grasmo og Christian Lomsdalen.
Sexologi til pedagogene
PedsexPoden har som motto at folk som jobber med folk trenger mer kunnskap om seksualitet. De tre som lager den sitter alle i pedagogisk utvalg i Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS).
Marita Katharina Wilhelmsen Andersen var ferdig utdannet barnevernspedagog i 2012. Hun husker vagt snakk om overgrep på studiet, men sier at hun ikke lærte hvordan hun skulle snakke med barn som er ofre for eller som selv har begått overgrep.
– Enten du jobber i barnevernstjenesten eller på institusjon, kommer du til å møte barn og unge med seksuelle problemer. Kanskje møter du pedofile foreldre, barn som selv har en grenseoverskridende atferd. Det er mange problemstillinger. Jeg følte meg overhodet ikke forberedt på det, forteller Andersen.
Hun var ganske fersk i faget da hun fikk en sak der et barn kledde seg i klærne til motsatt kjønn. Hun ante ikke hvordan hun skulle snakke med barnet om dette, ei heller hvem hun kunne spørre til råd. Kunnskapen finnes, men den er ikke alltid så tilgjengelig, mener barnevernspedagogen. Det er dette de vil bøte på i podkasten, gjennom å invitere fagfolk som kan dele sin kunnskap.
«Sondre» rømte fra voldelig kjæreste: – Politiet trodde ikke på at jeg var utsatt for vold
– Personavhengig og sårbart
Andersen har siden blitt klinisk barnevernspedagog og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), som i motsetning til sexolog er en beskyttet tittel. Hun har startet sin egen praksis. Der oppsøkes hun i stor grad av mennesker hun mener burde fått hjelp tidligere i det offentlige systemet, for eksempel med å bearbeide overgrep.
Privat
Alle barn har en seksualitet. For å lære å forvalte denne på en god måte trengs det kunnskapsrike og trygge voksne, påpeker hun.
Ifølge Andersen finnes det en rekke gode programmer som kan brukes for eksempel i skolen, men det er ikke satt i system, og blir dermed veldig avhengig av ansattes interesse og kunnskap.
– Det er veldig personavhengig og sårbart. Det er heller ikke så lett å være den voksne som gjerne vil snakke om barns seksualitet dersom du må fronte det aleine og ikke får støtte fra ledelsen og kollegene. Derfor må dette settes i system, slik at vi kan forebygge utvikling av seksuelle problemer, mener Andersen.
Eva vil ha risikotillegg for å jobbe i Nav. – Ikke tida for dette nå, svarer FO-lederen
Foreleser for studenter
Podkasten ble startet for et års tid siden og har foreløpig kommet med 13 episoder. Blant temaene er seksualundervisning i skolen, nakenhet, religion og sex og salg av sex. Målgruppa er først og fremst fagfolk, men foreldre og andre interesserte vil også finne noen av episodene interessante, mener Andersen. De tre programlederne vil gjerne ha temaer og problemstillinger fra lytterne. En av dem som tok oppfordringen var en ung mann med en funksjonsnedsettelse, som opplevde at det ble tatt for gitt at han ikke hadde noen seksualitet.
– Det er mange fordommer og ideer om at mennesker med funksjonsnedsettelser ikke kan ha sex eller ikke kan være en god kjæreste. Det er sårt å bli sett på på den måten. Det trengs kunnskap for å snu dette, fastslår Andersen.
Hun har ifølge eget utsagn mast seg inn på barnevernspedagogutdanning i Østfold, først med en dag, deretter to dager, der hun foreleser for studentene. Hun jobber også med en innføringsbok i sexologi for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.
Hanne Grasmo (t.v.), Christian Lomsdalen og Katharina Wilhelmsen Andersen driver podkasten PedsexPoden.
Privat
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad