JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lars er LOL er kinoaktuell. Miljøterapeut Timothy Falch ble begeistret for filmen.

Lars er LOL er kinoaktuell. Miljøterapeut Timothy Falch ble begeistret for filmen.

Nordisk Film Distribusjon

Skal du på kino med ungdom du jobber med? – Denne må du se

– Både jeg og ungdommen gråt, sier miljøterapeut Timothy Falch om en av filmene han nylig så.
21.12.2023
14:56
02.01.2024 13:31

anne@lomedia.no

Timothy Falch liker å ta med barn og ungdom på kino som del av jobben som miljøterapeut. Han jobber ved Haraldsplass Serio Ung i Bergen. De gir barnevernstiltak og tilbyr institusjonsplasser, ettervern, avlastning og oppfølging i hjemmet.

Falch følger opp barn og ungdom som har atferdsproblemer, skolevegring, som isolerer seg eller som har andre utfordringer.

Miljøterapeut Timothy Falch leser seg alltid opp på filmer han skal se med ungdom. Han vet at filmer kan trigge vonde erfaringer.

Miljøterapeut Timothy Falch leser seg alltid opp på filmer han skal se med ungdom. Han vet at filmer kan trigge vonde erfaringer.

Privat

– Jeg går en del på kino med barn og ungdom. Vi arrangerer også filmdager hvor flere samles hos oss på Haraldsplass, sier han.

Les også: Slik er jula for de som jobber røde dager. Her er hva de spiser og gjør

Filmer kan trigge noe

Før de velger film leser han seg opp på handling, aldersgrenser og hvilke filmer som går på de tidene han jobber. Så setter han opp en liste og snakker med barnet/ungdommen om hva hen vil se.

– Jeg må skaffe meg litt bakgrunn om filmene, om det er noe som kan være skummelt, følelsesmessig nært, ja hva som kan være triggere for det enkelte barn. Vi ser også trailere, og det gir meg en magefølelse på hva som kan være rett film å se, sier Falch.

Hvis barnet har hatt et turbulent familieliv kan det være vondt å se en familiefilm hvor alt er fryd og gammen, påpeker han.

Nylig foreslo han Den første julen i Skomakergata til en ungdom, men han var ikke i humør til en sånn julefilm på grunn av familiesituasjonen, forteller Falch.

Den første julen i Skomakergata går på kino nå.

Den første julen i Skomakergata går på kino nå.

Nordisk Film/ Kristianne Marøy

To timer i kinosal

En av ungdommene han følger opp, har han vært på kino med den siste tiden. Det er en ungdom med uro i kroppen. Falch ville teste om de klarte å sitte to timer i en kinosal.

– Vi kjøpte mat på forhånd og hadde med litt snacks (ikke for mye) og det ble en veldig fin kinodag, sier han.

Da så de fantasyfilmen Aquaman and the Lost Kingdom.

"Aquaman and the Lost Kingdom" er en fantasyfilm.

"Aquaman and the Lost Kingdom" er en fantasyfilm.

© 2023 Warner Bros. Ent.

– Det var veldig vellykket.

Underveis i filmene pleier han å skotte bort på ungdommen for å følge med på kroppsspråk, om ungdommen ser vekk i ubehagelige scener eller ned i mobilen, eller ser ut til å bli lei seg over noe.

– Da vet jeg hva jeg kan ta tak i og spørre om når filmen er ferdig.

Det har også hendt at de har gått ut hvis noe blir ukomfortabelt.

– Hvordan snakker du med dem om filmer etterpå?

– Jeg innleder kanskje ved å spille litt dum, eller bemerke noe jeg la merke til, og så spør jeg hva de synes om den og den scenen.

Lars er LOL

– Er det en spesiell fin film du vil anbefale?

– Ja! For noen uker siden så vi Lars er LOL. Da gråt jeg, og det gjorde ungdommen også.

Lars har Downs syndrom. Han begynner i en ny klasse etter å ha byttet skole flere ganger. Amanda i klassen blir fadder for ham, men hun er sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Men de har mye til felles.

– Det utvikler seg et fantastisk vennskap, men det setter jenta i en del vanskelige dilemmaer, forteller Falch.

På skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender hun med å svikte Lars og seg selv.

– Denne må du se, sier Falch.

– Veldig vellykket

Kjetil Andreas Ostling, direktør i barne- og familieetaten i Oslo påpeker at miljøterapeutisk arbeid handler om å jobbe for å legge til rette rundt livene til barn og unge og at man vil komme i situasjoner hvor erfaringer de har trigges eller aktualiseres. Da må man hjelpe dem å sortere følelser, sette ord på ting, jobbe med erfaringene.

– Det er ikke lett å styre når vonde erfaringer blir aktualisert. Det kan skje når man ser TV, film, i samtaler, på skolen, egentlig hvor som helst, sier Ostling.

Kjetil Andreas Ostling, direktør i barne- og familieetaten i Oslo.

Kjetil Andreas Ostling, direktør i barne- og familieetaten i Oslo.

Bufdir

Men, film er et sterkt medium, påpeker han.

– Miljøterapeuter vil nok være på vakt for sensitive reaksjoner og er bevisste på hva ungdommen kan trenge å snakke om etterpå.

– Hvor godt bør en miljøterapeut sette seg inn i handlingen på filmene man velger å se?

– Det er vanlig at miljøterapeuter setter seg inn i hva filmer handler om, men det er ikke alltid lett å vite hvordan ting fremstilles før man har sett filmen selv. Man kan planlegge noe, men må også være forberedt på å håndtere reaksjoner som kan komme, sier han.

Debatt: Tror du det går bra, mamma Siri? #verdier

En guide til filmer

Den første julen i Skomakergata er en av kinofilmene som går nå: Det er første jul etter krigen og Stine kommer alene med toget til Skomakergata. 9-åringen er på rømmen fra en internatskole for piker; hun har ikke familie å være med i julen og hun vet ikke hvor hun skal bo. Hun søker ly hos Skomaker Andersen.

Stine (9) kommer alene til Skomakergata og blir kjent med Jens Petrus Andersen, som spilles av Kåre Conradi.

Stine (9) kommer alene til Skomakergata og blir kjent med Jens Petrus Andersen, som spilles av Kåre Conradi.

Nordisk Film/ Kristianne Marøy

– Bør man styre unna filmer som kan ha såre temaer?

– Man bør vurdere det individuelt, ut fra hvilket barn man skal ta med på kino og hva som er barnets historie; om det er nyttig eller hemmende for barnet å bli trigget på opplevelser, sier Ostling.

Han påpeker at man ikke klarer å skåne barn og ungdom for vanskelige følelser, og at man hele tiden må være forberedt på å forstå følelsene de har og heller bruke filmer til å bearbeide livet.

– Er det noen filmer du anbefaler nå?

– Nei, men jeg tenker man bør bruke film som folk flest; noen ganger ønsker man å se en lett og ledig underholdningsfilm, andre ganger lærerike filmer med historiske begivenheter, eller man er i humør for filmer som handler om relasjoner. De fleste styrer mellom sjangre, og miljøterapeuter kan være en guide til filmer for ungdommene, sier Ostling.

21.12.2023
14:56
02.01.2024 13:31