Ny karriereportal for utviklingshemmede: – Her får du en samlet oversikt
– Det har utviklet seg en forestilling om at det bare er ordinært arbeidsliv som teller. Derfor vil vi vise fram mangfoldet av muligheter, sier Jarle Eknes i HELT MED.
Jarle Eknes er daglig leder i HELT MED, som står bak karriereportalen.
Hanna Skotheim
solfrid.rod@lomedia.no
Karriereportalen Muligheter for alle ble lansert torsdag ettermiddag. Den gir oversikt over muligheter etter videregående skole for alle som har behov for tilrettelegging. Initiativtaker er HELT MED, som formidler jobber for personer med utviklingshemming i det ordinære arbeidslivet.
Samlet oversikt
Daglig leder i HELT MED, Jarle Eknes, sier at hensikten er å samle all informasjon på ett sted, både for personer med utviklingshemming, deres nærstående og fagpersoner i for eksempel skole og Nav.
– Portalen gir en samlet oversikt over alle mulighetene som faktisk finnes. Det er svært få personer som har en slik oversikt, og du skal ha flaks for å treffe på dem, erfarer Eknes.
Han garanterer at fagfolk vil finne informasjon i portalen som de ikke har fra før, og håper de vil bruke den til å svare på spørsmål fra personer med utviklingshemming. I tillegg vil den kunne gi håp til foreldre som bekymrer seg for sitt barns framtid, mener Eknes.
Ingen gradering
I arbeidet med portalen er det lagt stor vekt på å ikke gradere de ulike formene for arbeid.
– Det har utviklet seg en forestilling om at det bare er ordinært arbeidsliv som teller. Så vi er veldig opptatt av å vise fram mangfoldet.
– Er det deres feil at det har oppstått en slik rangering?
– Det er nok litt vår feil. Det har jo vært viktig å vise at ordinært arbeidsliv er en mulighet, men noen vil rett og slett få det vanskelig i det ordinære arbeidslivet. Vi møter foreldre som absolutt ikke vil at deres barns skal gå på et dagsenter eller jobbe i en vekstbedrift. Derfor vil vi vise fram mangfoldet.
Både høgskoler og folkehøgskoler er omtalt i portalen.
– Vi ser at unge med utviklingshemming opplever voldsom vekst i løpet av et år på folkehøgskole, akkurat som befolkningen ellers. Men det er kanskje ikke så kjent at den muligheten finnes, sier Eknes.
Portalen støttes økonomisk av Stiftelsen Dam, og Stiftelsen SOR, Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) og Asker kommune er samarbeidspartnere.
Butikksjefen i Bodø/Glimt har utviklingshemming: – Man må ha trua
Nav-direktøren: – En stor ressurs
Nav-direktør Hans Christian Holte mener portalen kan bli et viktig verktøy.
«Denne portalen gjør det mulig for personer med utviklingshemming å finne og søke på vanlige jobber, i tillegg til å sette seg mål på andre områder i livet. Det er veldig bra! Det er viktig at personer med utviklingshemming får mulighet til å søke jobber og gå på jobbintervju på lik linje med andre som søker jobb. De er en stor ressurs for arbeidslivet og samfunnet, og som alle andre har de store verdi av å være i arbeid, aktivitet og fellesskap», skriver Holte i en e-post til Fontene.
Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
På spørsmål om Nav-ansatte har god nok kunnskap til å veilede personer med utviklingshemming, svarer Holte:
«Vi er opptatt av å gi gode tjenester til mennesker, som nettopp øker deres muligheter for jobb. Og vi er hele tiden ute etter å utvikle vår kunnskap på dette området, slik at vi kan gi enda bedre tjenester. Våre medarbeidere har god veiledningskompetanse og kunnskap til å følge opp personer med ulike behov for oppfølging og støtte fra Nav. Nav-kontorene samarbeider blant annet med Nav Hjelpemiddelsentral som særlig har kompetanse på dette med tilrettelegging og hjelpemidler, i arbeid eller utdanning.»
– Framover på arbeidsfronten
HELT MED ble startet i 2016. De inngår avtaler med kommuner og bedrifter om å etablere tilrettelagte arbeidsplasser, lyser ut stillingene, rekrutterer og følger opp både arbeidsgivere og arbeidstakere.
Jarle Eknes mener det har skjedd en svært positiv utvikling når det gjelder utviklingshemmede og arbeid de siste årene.
– Det betyr at vår målgruppe blir mer synlig i samfunnet. Når du henter barn i barnehagen eller besøker din gamle mor på sykehjemmet, kan det hende du møter en ansatt med utviklingshemming. Og det er jo absolutt målet, sier Eknes.
Men gladsaker fra arbeidslivet bekymrer også:
– De kan gi litt feil inntrykk av hvordan det står til. På arbeidsfronten går det framover, men på andre områder går det feil vei. Når det gjelder bolig, fritid, muligheten for å reise på ferie har mye blitt dårligere de siste åra. Det er skremmende, avslutter Eknes.
Les også:
Regjeringen snur om utviklingshemmede: – En kjempestor hodepine
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud