JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Barnevernspedagog og stortingspolitiker Kirsti Bergstø er skuffet over at Ap og Krf ikke støttet forslaget om å begrense profittmulighetene i barnevernet. Her på partiets sommerpressekonferanse sammen med Snorre Valen og Audun Lysbakken.

Barnevernspedagog og stortingspolitiker Kirsti Bergstø er skuffet over at Ap og Krf ikke støttet forslaget om å begrense profittmulighetene i barnevernet. Her på partiets sommerpressekonferanse sammen med Snorre Valen og Audun Lysbakken.

Torgny Hasås

Profittforbud i barnevernet nedstemt av Stortinget

Bare Senterpartiet støttet SVs forslag om å begrense profittmulighetene i barnevernet. – Ugreit at en seksåring på skolen er skjermet, mens en treåring i barnevernet er investeringsobjekt, mener Kirsti Bergstø.
23.06.2017
12:17
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Arbeiderpartiet og Krf har uttrykt bekymring for de store internasjonale selskapenes inntog i norsk barnevern. Men SVs forslag om å begrense utbyttemulighetene fikk ikke deres støtte da saken var oppe i Stortinget denne uka.

Privat barnevern sjudoblet på ti år

Samme begrensning som privatskolene

SV fremmet et treleddet forslag:

• Å overføre lovformuleringer som i dag gjelder private skoler på barnevern, slik at eierne av institusjoner ikke lenger skal kunne ta ut utbytte

• Avvikle anbudssystemet og erstatte det med langtidskontrakter og mer egenregi

• Kreve at aktører som mottar offentlige tilskudd for drift av barnevernstiltak, skal ha lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår på linje med de som gjelder i offentlige tiltak

Ap venter på pengestrømsanalyse

Forslaget fikk bare støtte fra Senterpartiet. Ap og Krf vil avvente det utvalget regjeringen har nedsatt for å granske pengestrømmene i offentlige finansierte velferdstjenester.

– Vi er til dels enige med SV, men vi støtter ikke forslaget. Regjeringen har selv sagt at dette feltet er uoversiktlig, og vi tror at den gjennomgangen som nå pågår vil gi oss nødvendig oversikt, sa Aps Sonja Mandt i debatten.

SV etterlyser visjoner

Kirsti Bergstø, som er utdannet barnevernspedagog, mener det ikke holder å få fakta på bordet. Man må også ville endre kurs, mener hun.

– Det er forskjell på å dokumentere hvor pengene til barnevern går i dag, og å ha visjoner for hvor pengene burde gå i framtiden. Vi vet at det har foregått en konsentrasjon av kommersielle aktører innen barnevern, hvor de store overtar de små, og som går på bekostning av de ideelle aktørene, sier Bergstø til Fontene.

Private står klare til å overta barnevernplassene

Høyre: Ideologi som ikke bidrar til kvalitet

Høyres Svein Harberg og barneminister Solveig Horne argumenterte for at det er kvaliteten som må avgjøre, ikke hvorvidt et barnevernstiltak drives av de offentlige, av ideelle eller private aktører.

– SVs forslag er rein ideologi, og sikrer verken kvalitet eller mangfold i tilbudet til utsatte barn, sa Harberg.

– Et truet mangfold

Harberg og Horne la begge vekt på at private aktører har lang tradisjon i norsk barnevern, at de bidrar til et mangfold, og at regjeringen er i ferd med å skaffe seg bedre oversikt over pengestrømmene.

– Det mangfoldet som ofte hylles i disse debattene er direkte truet av et anbudssystem som skviser de ideelle, innvendte Kirsti Bergstø.

Hun påpekte at mens det tidligere var mange små private aktører som drev barnevernstiltak, er de fleste nå kjøpt opp av fire-fem store internasjonale aktører.

LO krever forbud mot profitt på velferdstjenster

23.06.2017
12:17
21.08.2023 17:14