Pizzakveld gjorde susen: 20 av 30 studenter meldte seg inn i FO
– Fellesskapet er gull verdt for meg som menneske og sosionom, sier Sabrina Wikjord, leder for den nystartede avdelingen av FO-studentene i Levanger.
Illustrasjonsfoto: FO-studentene har nå 1.995 medlemmer og 22 lokallag. To er startet opp ved semesterstart, blant annet i Levanger.
Hanna Skotheim
solfrid.rod@lomedia.no
Sabrina Wikjord er fersk student på bachelor i sosialt arbeid i Levanger, en helt ny utdanning under Nord Universitet. Før semesteret startet hadde hun ikke hørt om Fellesorganisasjonen (FO), men hun likte det hun hørte da en representant fra FO Trøndelag dukket opp på capmpus for å snakke om fagforeningen.
– Det traff meg det hun sa. Hun snakket om etikk og dilemmaer i yrkeshverdagen. Jeg skjønte at FOs verdier er de samme som mine.
– Hvilke verdier tenker du på?
– Det har med min bakgrunn å gjøre. Jeg har visst at jeg vil jobbe med psykisk sykdom og mennesker som har det vanskelig. Jeg studerte sykepleie, men skjønte at jeg heller bør bli sosionom, sier Wikjord.
– Blir en bedre lytter
Hun er fornøyd med semesterstart og fysiske forelesninger, og klar for å lede det helt nye lokallaget av FO-studentene.
– Å engasjere seg i fagforeningen er sunt for kropp og sjel og en investering i sin egen framtid, sier Sabrina Wikjord, leder i det nye lokallaget av FO-studentene.
Privat
Wikjord var primus motor for å arrangere hyggekveld med pizza og besøk av Solveig Valkvæ, som er rådgiver for organisasjonsutvikling og studentarbeid på FOs hovedkontor. Nå har flere meldt sin interesse for å ta verv, og et styre skal velges ganske snart.
Etter pizzakvelden kan FO-studentene i Levanger glede seg over at 20 av 30 studenter har tegnet medlemskap. Wikjords beste argument er tryggheten det gir å ha en fagforening i ryggen, enten man har spørsmål om arbeidskontrakt og lønn, eller på et tidspunkt havner i en konflikt på arbeidsplassen.
– Det var med å tenne mitt engasjement, og det vil jeg formidle når vi skal bygge lokallag også. Nemlig at det føles veldig godt å være en del av noe som er større enn en selv. Det gjør at man blir sikrere på seg selv og de valg man tar. Man får en veldig god følelse, noe som igjen gjør en til en bedre lytter, man har lettere for å se brukerens behov, og det er uvurderlig i et omsorgsyrke, fastslår Wikjord.
Flere hyggekvelder
Ordnede arbeidsforhold er en forutsetning for gode tjenester, mener den ferske lokallagslederen. Som framtidig sosialarbeider forventer hun å havne i dilemmaer der hun kan kjenne seg rådvill og maktesløs. I slike situasjoner er det ekstra viktig å kunne søke støtte hos et fagforbund, mener hun.
– Å engasjere seg i fagforeningen er sunt for kropp og sjel og en investering i sin egen framtid. Å kunne vokse som person fordi man tilhører en gruppe man kan identifisere seg med og få kunnskap fra, det er gull verdt som menneske og som sosionom, og for dem vi er der for å gi hjelp.
– Hvilke planer har det nye lokallaget framover?
– I første omgang skal vi arrangere flere hyggekvelder. Mange har vært ensomme under koronaen, og mange av studentene er ikke herfra, og kjenner ikke så mange. Vi ønsker å gi dem tilhørighet og formidle hva FO står for.
FO-studentene
1.995 medlemmer 1. september
336 er nyinnmeldt i forbindelse med semesterstart
22 lokallag, to av dem er opprettet på studier som er nye i høst
Kilde: Fo
Flere saker
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
FO-studentene
1.995 medlemmer 1. september
336 er nyinnmeldt i forbindelse med semesterstart
22 lokallag, to av dem er opprettet på studier som er nye i høst
Kilde: Fo