JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Martine Myrseth Ose (t.h.) og eleven Julia bruker gjerne det velutstyrte gamingrommet på Blindheim.

Martine Myrseth Ose (t.h.) og eleven Julia bruker gjerne det velutstyrte gamingrommet på Blindheim.

Simen Aker Grimsrud

På denne ungdomsskolen har Martine og de andre miljøterapeutene fulle stillinger. – Det har gjort det enklere å rekruttere, sier rektor

– Hvis jeg ikke hadde fått full stilling, hadde jeg nok ikke jobbet i skolen, sier miljøterapeut Martine Myrseth Ose.
26.10.2021
08:43
27.10.2021 08:36

– Du er glad i Shakira, du, Julia?

Martine Myrseth Ose lener seg over eleven som sitter med øynene klistret til skjermen. Julia klikker seg fra musikkvideo til musikkvideo på YouTube.

Her blant splitter nye og toppmoderne spillmaskiner i bomberommet på Blindheim ungdomsskole, finner Julia roen etter en lang dag på skolen. Hun har Downs syndrom og er en av tre elever som i år går på 13 PLUSS.

– Vi tenker ofte hva vi selv ville gjort etter en lang dag med fag på skolen. Mange er veldig slitne, og her ved datamaskinen finner de roen, sier Ose.

Mye lest: Harald var skolelei som ungdom. Nå er han rektor og har ansatt flere miljøterapeuter

SFO for ungdommer

13 PLUSS er et tilbud for elever med nedsatt funksjonsevne, og som ikke klarer seg alene hjemme etter skoletid. Å gi elevene på ungdomsskolen et tilbud etter skoletid er ikke lovpålagt, men noe Ålesund kommune har valgt å satse på. Det er en slags skolefritidsordning (SFO) for ungdomstrinnet, som sørger for at foreldrene kan jobbe fullt.

I år er det tre elever som går her. De pleier å starte med å lage mat, så er det enten gaming, tegning, maling eller perling som står på programmet.

Martine Myrseth Ose er tillitsvalgt for FO-medlemmene ved Blindheim skole. Hun ønsker seg enda flere miljøterapeuter til skolen.

Martine Myrseth Ose er tillitsvalgt for FO-medlemmene ved Blindheim skole. Hun ønsker seg enda flere miljøterapeuter til skolen.

Simen Aker Grimsrud

– Vi er opptatt av å øve på aktiviteter i dagliglivet. De som går her skal jo bli voksne en dag og klare seg selv, sier Ose.

Men at elevene ofte vil game, legger hun ikke skjul på. Skolen fikk støtte fra Gjensidige-stiftelsen for å kjøpe inn de mest moderne spillmaskinene.

Fem miljøterapeuter

SFO-ordningen som gjør at elevene kan være på skolen fra kvart på åtte til kvart over fire, hjelper også miljøterapeutene. De har nemlig fått 100 prosent stilling på grunn av tilbudet.

– Jeg hadde nok ikke jobbet på skolen om jeg ikke hadde fått 100 prosent stilling. Det er ikke den best betalte jobben, og da måtte jeg hatt en jobb ved siden av. Det tror jeg hadde blitt litt mye, sier Ose, som også er plasstillitsvalgt for FO-medlemmene på skolen.

Rektor hyller miljøterapeutene

Harald Eidsaa har siden han startet som rektor ved skolen for fire år siden, satset på å ansette miljøterapeuter og andre yrkesgrupper på skolen. Han ser verdien av å ha andre grupper enn lærere blant elevene.

– Elevene har helt andre utfordringer nå enn da jeg begynte i skoleverket i 1990. Mange sliter med konsentrasjonen og det å sosialisere seg inn i en gruppe. Mange sitter alene og gamer, og har skolefravær av ulike årsaker, ramser han opp.

– Mister vi miljøterapeutene er vi ille ute, mener rektor Harald Eidsaa.

– Mister vi miljøterapeutene er vi ille ute, mener rektor Harald Eidsaa.

Simen Aker Grimsrud

Han mener man kan glemme å lære bort ting til utrygge ungdommer.

– Alle barn i Norge skal trykkes gjennom grunnskolen. Det er en fantastisk bra rettighet, men da må vi ha spesialister til å ta seg av det, sier Eidsaa og nevner miljøterapeuter, helsesykepleiere, fysioterapeut og fagarbeidere som fagfolk skolen har satset på.

– Miljøterapeuter og miljøarbeidere er utdannet til å ta seg av barn på det ikke-faglige planet. Når elevene lærer seg å bli trygge sammen med andre, da kan de lære, sier rektoren.

Skolen er blitt mer attraktiv

Han er glad for å kunne tilby noen av miljøterapeutene 100 prosent stilling, og sier at det skyldes tilbudet 13 PLUSS.

– Uten 13 PLUSS hadde det ikke vært formålstjenlig å ha miljøterapeuter her i full jobb, for de klarer ikke å bruke opp timene i uka og i feriene. Et alternativ kunne vært å leie dem ut til SFO på en barneskole.

Han sier at skolen har blitt mer populær blant jobbsøkere når de kan lyse ut stillinger i 100 prosent.

– Selvfølgelig er det mer attraktivt. De fleste ønsker å jobbe 100 prosent. Det har gjort det enklere å rekruttere, sier han.

Men nå blir det ikke ansatt noen flere med det første. Kommunen er i en anstrengt økonomisk situasjon, ifølge rektor.

– Lærerne setter pris på oss

På gamingrommet har Julia tatt på seg hodetelefoner og klikker seg rundt i Minecraft-universet. Her bygger hun byer. Martine Ose sitter ved siden av og spør nysgjerrig hva hun gjør. Men Julia er oppslukt i spilluniverset.

For miljøterapeuten er det viktig at de nå er blitt et stort fagmiljø. Da hun begynte i jobben, opplevde hun at hun ble brukt som assistent.

– Rollen min var litt uklar, men nå har både jeg og lærerne skjønt mer av hvordan vi kan bruke hverandre slik at vi klarer å hjelpe elevene best mulig. Jeg føler at både skoleledelsen og lærerne setter pris på oss, sier Ose.

26.10.2021
08:43
27.10.2021 08:36