På denne ungdomsskolen har Martine og de andre miljøterapeutene fulle stillinger. – Det har gjort det enklere å rekruttere, sier rektor
– Hvis jeg ikke hadde fått full stilling, hadde jeg nok ikke jobbet i skolen, sier miljøterapeut Martine Myrseth Ose.
Martine Myrseth Ose (t.h.) og eleven Julia bruker gjerne det velutstyrte gamingrommet på Blindheim.
Simen Aker Grimsrud
– Du er glad i Shakira, du, Julia?
Martine Myrseth Ose lener seg over eleven som sitter med øynene klistret til skjermen. Julia klikker seg fra musikkvideo til musikkvideo på YouTube.
Her blant splitter nye og toppmoderne spillmaskiner i bomberommet på Blindheim ungdomsskole, finner Julia roen etter en lang dag på skolen. Hun har Downs syndrom og er en av tre elever som i år går på 13 PLUSS.
– Vi tenker ofte hva vi selv ville gjort etter en lang dag med fag på skolen. Mange er veldig slitne, og her ved datamaskinen finner de roen, sier Ose.
Mye lest: Harald var skolelei som ungdom. Nå er han rektor og har ansatt flere miljøterapeuter
SFO for ungdommer
13 PLUSS er et tilbud for elever med nedsatt funksjonsevne, og som ikke klarer seg alene hjemme etter skoletid. Å gi elevene på ungdomsskolen et tilbud etter skoletid er ikke lovpålagt, men noe Ålesund kommune har valgt å satse på. Det er en slags skolefritidsordning (SFO) for ungdomstrinnet, som sørger for at foreldrene kan jobbe fullt.
I år er det tre elever som går her. De pleier å starte med å lage mat, så er det enten gaming, tegning, maling eller perling som står på programmet.
Martine Myrseth Ose er tillitsvalgt for FO-medlemmene ved Blindheim skole. Hun ønsker seg enda flere miljøterapeuter til skolen.
Simen Aker Grimsrud
– Vi er opptatt av å øve på aktiviteter i dagliglivet. De som går her skal jo bli voksne en dag og klare seg selv, sier Ose.
Men at elevene ofte vil game, legger hun ikke skjul på. Skolen fikk støtte fra Gjensidige-stiftelsen for å kjøpe inn de mest moderne spillmaskinene.
Fem miljøterapeuter
SFO-ordningen som gjør at elevene kan være på skolen fra kvart på åtte til kvart over fire, hjelper også miljøterapeutene. De har nemlig fått 100 prosent stilling på grunn av tilbudet.
– Jeg hadde nok ikke jobbet på skolen om jeg ikke hadde fått 100 prosent stilling. Det er ikke den best betalte jobben, og da måtte jeg hatt en jobb ved siden av. Det tror jeg hadde blitt litt mye, sier Ose, som også er plasstillitsvalgt for FO-medlemmene på skolen.
Rektor hyller miljøterapeutene
Harald Eidsaa har siden han startet som rektor ved skolen for fire år siden, satset på å ansette miljøterapeuter og andre yrkesgrupper på skolen. Han ser verdien av å ha andre grupper enn lærere blant elevene.
– Elevene har helt andre utfordringer nå enn da jeg begynte i skoleverket i 1990. Mange sliter med konsentrasjonen og det å sosialisere seg inn i en gruppe. Mange sitter alene og gamer, og har skolefravær av ulike årsaker, ramser han opp.
– Mister vi miljøterapeutene er vi ille ute, mener rektor Harald Eidsaa.
Simen Aker Grimsrud
Han mener man kan glemme å lære bort ting til utrygge ungdommer.
– Alle barn i Norge skal trykkes gjennom grunnskolen. Det er en fantastisk bra rettighet, men da må vi ha spesialister til å ta seg av det, sier Eidsaa og nevner miljøterapeuter, helsesykepleiere, fysioterapeut og fagarbeidere som fagfolk skolen har satset på.
– Miljøterapeuter og miljøarbeidere er utdannet til å ta seg av barn på det ikke-faglige planet. Når elevene lærer seg å bli trygge sammen med andre, da kan de lære, sier rektoren.
Skolen er blitt mer attraktiv
Han er glad for å kunne tilby noen av miljøterapeutene 100 prosent stilling, og sier at det skyldes tilbudet 13 PLUSS.
– Uten 13 PLUSS hadde det ikke vært formålstjenlig å ha miljøterapeuter her i full jobb, for de klarer ikke å bruke opp timene i uka og i feriene. Et alternativ kunne vært å leie dem ut til SFO på en barneskole.
Han sier at skolen har blitt mer populær blant jobbsøkere når de kan lyse ut stillinger i 100 prosent.
– Selvfølgelig er det mer attraktivt. De fleste ønsker å jobbe 100 prosent. Det har gjort det enklere å rekruttere, sier han.
Men nå blir det ikke ansatt noen flere med det første. Kommunen er i en anstrengt økonomisk situasjon, ifølge rektor.
– Lærerne setter pris på oss
På gamingrommet har Julia tatt på seg hodetelefoner og klikker seg rundt i Minecraft-universet. Her bygger hun byer. Martine Ose sitter ved siden av og spør nysgjerrig hva hun gjør. Men Julia er oppslukt i spilluniverset.
For miljøterapeuten er det viktig at de nå er blitt et stort fagmiljø. Da hun begynte i jobben, opplevde hun at hun ble brukt som assistent.
– Rollen min var litt uklar, men nå har både jeg og lærerne skjønt mer av hvordan vi kan bruke hverandre slik at vi klarer å hjelpe elevene best mulig. Jeg føler at både skoleledelsen og lærerne setter pris på oss, sier Ose.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold