JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er det vanskeligste jeg har gjort, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Det er det vanskeligste jeg har gjort, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Eirik Dahl Viggen

Mekler fortsatt: Riksmeklerenes mest krevende mekling

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland melder om krevende møter tirsdag morgen. – Det kan gå mange timer til her, sier han.
24.05.2022
06:27
24.05.2022 08:47

guro@lomedia.no

per.flakstad@fagbladet.no

Sju timer på overtid kommer Riksmekleren krypende ut av det han melder er rom med dårlig luft etter mange timers mekling.

Han melder om hektiske møter i morgentimene tirsdag, og melder om at det enda kan gå mange timer før de kommer fram til et resultat.

– Det er jævlig vanskelig. Det er en vanskeligere vi har hatt tidligere. Det er det vanskeligste jeg har gjort, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

– Følg nøye med

Meklingsfristen for lønnsoppgjøret i staten gikk ut ved midnatt natt til tirsdag. Klokka 07 er det fortsatt ingen tegn til verken enighet eller brudd.

Dersom partene ikke blir enige, har LO Stat varslet at de tar ut rundt 1000 medlemmer i første streikeuttak. YS Stat tar i første omgang ut 260, Unio stat 850 og Akademikerne stat 1350, ifølge NTB.

– Dere bør følge nøye med framover, sier en litt sliten riksmekler tirsdag morgen.

Selv har han vært våken i mer enn et døgn idet meklingen er inne i det han kaller en siste fase.

– I en mekling som går over tre dager er det naturlig at vi går mot slutten, men vi kan ha mange timer igjen her. Vi sitter i hektiske møter, sier han.

Han ber alle gå på jobb som normalt inntil annen beskjed blir gitt.

Heller ikke for ansatte i kommunene er det noen løsning. Det mekles fortsatt både i KS-området og i Oslo kommune, som er et eget tariffområde.

En streik vil merkes

Hvis meklingen skulle bryte sammen i formiddag, vil så mange som ca. 15.000 ansatte i kommunene og i staten bli tatt ut i streik. Nesten 9000 av dem er medlemmer i forbundene som utgjør LO Kommune. Disse forbundene er Skolenes Landsforbund, Fellesorganisasjonen, Creo, El og IT forbundet og Norsk Sjøoffisersforbund.

I tillegg har LO Kommune varslet at de vil trappe opp en eventuell streik fra mandag 30. mai med ytterligere 18.807 medlemmer i 143 kommuner.

I Oslo kommune har forhandlingssammenslutningen LO Kommune Oslo varslet at de vil ta ut 1406 medlemmer hvis det skulle bli streik. 1325 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

I tillegg har Unio og YS Kommune tatt ut medlemmer i streik i kommunene, staten og i Oslo, mens Akademikerne har tatt ut medlemmer i staten og i Oslo.

Det betyr at en eventuell streik vil merkes godt.

Tre meklinger

Meklingene omhandler lønn og arbeidsvilkår til flere hundre tusen ansatte sentralt i stat og kommune samt en egen mekling kun for Oslo kommune, som er et eget tariffområde:

* Nesten 3.500 statsansatte er klare til å streike fra tirsdag morgen hvis kravene deres ikke blir møtt. Departementer, politiet, toll og skatt blir rammet. Over 41.000 ansatte i staten omfattes av tariffavtalene det forhandles om.

* Rundt 10.000 arbeidstakere er omfattet av det første streikevarselet i kommuneoppgjøret, som kan ramme barnehager, skoler og tjenester over hele landet. Det forhandles om tariffavtalene til rundt 450.000 kommuneansatte, fordelt på 370.000 årsverk.

* Ansatte i Oslo kommune forhandler separat. Her omfatter det første streikevarselet snaut 1.700 arbeidstakere. Blant virksomhetene som vil bli rammet, er skoler, barnehager og en rekke kommunale etater og tjenester.

24.05.2022
06:27
24.05.2022 08:47