Mann drapstruet Nav-ansatt i Bergen. Nå er han sluppet løs
Mannen som ble pågrepet i en væpnet aksjon på et Nav-kontor i Bergen er sluppet løs. Leder i Nav sier det skaper en utrygg situasjon at mannen verken fengsles eller legges inn i psykisk helsevern.
Politiet i Bergen pågrep en mann i 50-årene på Nav Bergenhus mandag denne uken etter at han hadde kommet med drapstrusler mot en ansatt.
Sandor Dahl / Åsane Tidende
anne@lomedia.no
Mandag denne uken framsatte en mann i 50-årene en drapstrussel mot en saksbehandler i Nav Bergenhus, da han oppsøkte MO-senteret i Bergen. Det er et mottaks- og oppfølgingssenter som tilbyr sosialt fellesskap, aktiviteter og helsetjenester til rusavhengige.
Senteret informerte Nav-kontoret hvor saksbehandleren jobber og ringte politiet. Dette opplyser seksjonsleder Ole Bjørn Sveen ved Bergen sentrum politistasjon. Kort tid etter ble mannen pågrepet på Nav-kontoret i Bergen sentrum av bevæpnet politi.
– Dette tar vi på høyeste alvor, sier Kari Hatletvedt, avdelingsleder for helse og rehabilitering i Nav Bergenhus sosialtjeneste.
Truslene som ble framsatt er mot en ansatt i avdelingen hun leder. Denne avdelingen har ansvar for å gi tjenester og følge opp klienter som sliter med både rusavhengighet og psykiske lidelser.
– Det er langt flere syke mennesker ute i samfunnet enn tidligere, på grunn av nedbyggingen i psykisk helsevern, og vi vet at noen kan bli farlige, sier hun.
Kari Hatletvedt er avdelingsleder for helse og rehabilitering i Nav Bergenhus sosialtjeneste.
Anne Myklebust Odland
Ble håndtert etter rutine
Hendelsen ble ifølge Hatletvedt håndtert rolig og fint i avdelingen. Saksbehandleren som var på oppdrag utenfor kontoret da det skjedde, fikk beskjed og ble tatt hånd om da hun senere på dagen kom inn til samtale med leder.
– Jeg har hatt en god prat med henne og vi har gjort strakstiltak, sier Hatletvedt.
Den ansatte vurderer nå om hun skal ha skjult adresse og telefonnummer. Det er av hensyn til andre som bor på adressen og etter en risikovurdering av brukergruppen hun jobber med. Hun er innstilt på å komme på jobb og uttrykker dette til Fontene.
– Jeg opplever meg trygg og ivaretatt. Jeg er interessert i målgruppen jeg jobber med og vil at de skal få hjelp. Trusler er ikke en uvanlig del av arbeidshverdagen min, og jeg jobber faglig for å dempe frustrasjon og redusere risiko, sier hun.
Hun vet at det kan være en forhøyet risiko for vold når brukerne er i aktiv rus, og hun tar forholdsregler når hun møter brukerne.
– Det er ingenting saksbehandleren kunne gjort annerledes i denne saken, understreker Hatletvedt.
Har fått besøksforbud
Hatletvedt opplever at saksbehandleren tar drapstrusselen med fatning, men sier at det spres en usikkerhet blant ansatte på Nav-kontoret etter en slik hendelse.
– Vi er redd for gjentakelse, sier Hatletvedt.
Seksjonsleder Ole Bjørn Sveen ved Bergen sentrum politistasjon bekrefter at mannen er dimittert – altså løslatt.
– Mannen ble avhørt og det ble tatt vitneavhør, men politijuristen vurderte at det ikke var grunnlag for fengslingsmøte, sier Sveen.
Mannen er ilagt tre måneders besøksforbud mot saksbehandler.
– Er mannen vurdert av legevakt for innleggelse i psykisk helsevern?
– Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Sveen.
LESTE DU DENNE? Hege gruet seg til å søke jobb da hun kom ut av fengsel. Så møtte hun Silje i Nav
Demper stresset
Hatletvedt reagerer på at mannen er ute på gaten igjen, men er tilfreds med at han ikke kan komme til Nav-kontoret på tre måneder. Ifølge henne er han utestengt fra alle Nav-kontorene i Bergen, men kan ha telefonkontakt med dem.
– Dette er en person vi må følge opp utenfor kontoret, men under trygge rammer. Han vil få tjenester av oss, men vi vil være nøye med hvordan det skal skje for å ivareta sikkerheten, sier Hatletvedt.
Hun legger til at dette er en situasjon som ikke er uvanlig for dem.
Samtidig er hun ærlig på at tøffe hendelser i jobben påvirker de ansatte.
– Vi har en ansatt som ikke tar bussen lenger etter en hendelse med en klient på bussen, sier hun.
LES OGSÅ: Eva vil ha risikotillegg for å jobbe i Nav
Bakgrunnen for truslene
Hun har snakket med medarbeiderne i Nav om det som trolig er bakgrunn for drapstrusselen.
– Det er vanskelig å vite nøyaktig bakgrunnen for at vedkommende fremsatte trusler mot den Nav-ansatte, sier hun.
Det som er sikkert er at de menneskene de følger opp har svært kompliserte utfordringer.
– Folk trenger penger til mat og til å betale regninger. Men den digitale utviklingen kan gjøre det vanskelig for personer som verken har gyldig ID eller bankkonto til å gjøre enkle ting som å motta trygdeytelser eller betale regninger. Vi jobber med å finne gode løsninger slik at disse personene skal motta sitt livsopphold, sier hun.
Hatletvedt sier at de nå har sørget for å gi mannen et betalingskort, slik at han har penger.
Hun understreker at de hver dag jobber for å dempe sinne og aggresjon i møte med brukere som har det vanskelig.
Hun opplever at trusler mot Nav-ansatte gjerne kommer når noe i systemet er utilgjengelig og at det kan handle om digitale barrierer. Likevel er det Nav-ansatte som tar imot hets og sinne.
– Derfor blir jeg trist når jeg leser kommentarfelt på sosiale medier og ser hvordan folk går ut mot Nav-ansatte etter episoder som dette. De som kommenterer vet ikke bakgrunnen i sakene, sier hun.
Hun mener det er et altfor trangt nåløye å få personer med rus- og psykiske lidelser inn i psykisk helsevern.
– En drapstrussel er ikke en bagatell. Jeg synes det er rart at vedkommende slippes ut på gaten. Vi i Nav ønsker heller ikke å jobbe bak gitter og i glassbur. Det er det siste som hjelper denne gruppen. Nå må politikerne våkne, sier hun.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland