Lønnsoppgjøret i helseforetakene: – Vi kommer ikke til å gå stille i gangene i dette oppgjøret
I dag starter forhandlingene for blant andre deg som jobber på sykehus. Fristen for å komme til enighet er i morgen.
Marit Selfors Isaksen sier at FO skal jobbe knallhardt for at medlemmene får lønna de fortjener.
Jan-Erik Østlie
simen@lomedia.no
Etter tøffe og lange forhandlinger ble partene i frontfagsoppgjøret, lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien, enige om en lønnsvekst på 1,7 prosent i år. Det setter den økonomiske ramma for resten av tariffoppgjørene denne høsten.
Avverget streik i industrien – dette betyr det for lønna til helse- og sosialarbeidere
– Skal jobbe knallhardt
I dag startet forhandlingene i Spekter-området. Disse lønnsforhandlingene gjelder deg som jobber i helseforetakene, for eksempel på sykehus, og andre virksomheter som er medlem i Spekter. Dette lønnsoppgjøret består av en A-del som er felles for alle Spekters virksomheter og en B-del som er lokale forhandlinger på de ulike virksomhetene.
– FOs overordnede krav i de sentrale A-forhandlingene er økt kjøpekraft, likelønn og uttelling for kompetanse, sier Marit S. Isaksen i Fellesorganisasjonens (FO) ledelse i en pressemelding.
Videre sier hun at det ikke er grunn til å forvente en lønnsfest i dette oppgjøret. Hvis Spekter følger lønnsveksten i industrien, vil medlemmene ende opp med en reallønnsvekst på 0,3 prosent. Enkelt forklart det betyr det at du får 0,3 prosent mer å rutte med i år.
– Men vi skal jobbe knallhardt for at våre medlemmer, mange av dem i samfunnskritiske funksjoner, skal få lønn som fortjent. Vi ser den jobben dere gjør, og kommer ikke til å stille i gangene i dette oppgjøret. Vi skal stå på krava, sier Selfors Isaksen.
Tror ikke på uenigheter rundt økonomi
FO er en del av LO Stat, som også består av andre LO-forbund som organiserer ansatte i staten. LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier at hun er optimistisk.
– Vi har fått litt mer enn vi trodde på før årets oppgjør startet. I tillegg har vi et noe lavere overheng enn frontfaget, så vi har noe å gå på.
Overheng vil si den delen av lønnsøkningen som ble avtalt i fjorårets oppgjør, som de ansatte først får full uttelling for i år.
Anne-Kari Bratten, leder av arbeidsgiverforeningen Spekter, tror ikke økonomien vil by på store uenigheter i forhandlingene.
– Det er det jammen ikke mange andre land i verden som får til. En gjennomsnittlig kjøpekraftforbedring på 0,3 prosent hadde jeg ikke trodd på for noen måneder siden, sier Bratten.
Fristen for å bli enige i årets oppgjør er allerede i morgen. Skulle partene ikke komme til enighet, går oppgjøret til mekling hos riksmekleren.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud