JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i helseforetakene: – Vi kommer ikke til å gå stille i gangene i dette oppgjøret

I dag starter forhandlingene for blant andre deg som jobber på sykehus. Fristen for å komme til enighet er i morgen.
Marit Selfors Isaksen sier at FO skal jobbe knallhardt for at medlemmene får lønna de fortjener.

Marit Selfors Isaksen sier at FO skal jobbe knallhardt for at medlemmene får lønna de fortjener.

Jan-Erik Østlie

simen@lomedia.no

Etter tøffe og lange forhandlinger ble partene i frontfagsoppgjøret, lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien, enige om en lønnsvekst på 1,7 prosent i år. Det setter den økonomiske ramma for resten av tariffoppgjørene denne høsten.

Avverget streik i industrien – dette betyr det for lønna til helse- og sosialarbeidere

– Skal jobbe knallhardt

I dag startet forhandlingene i Spekter-området. Disse lønnsforhandlingene gjelder deg som jobber i helseforetakene, for eksempel på sykehus, og andre virksomheter som er medlem i Spekter. Dette lønnsoppgjøret består av en A-del som er felles for alle Spekters virksomheter og en B-del som er lokale forhandlinger på de ulike virksomhetene.

– FOs overordnede krav i de sentrale A-forhandlingene er økt kjøpekraft, likelønn og uttelling for kompetanse, sier Marit S. Isaksen i Fellesorganisasjonens (FO) ledelse i en pressemelding.

Videre sier hun at det ikke er grunn til å forvente en lønnsfest i dette oppgjøret. Hvis Spekter følger lønnsveksten i industrien, vil medlemmene ende opp med en reallønnsvekst på 0,3 prosent. Enkelt forklart det betyr det at du får 0,3 prosent mer å rutte med i år.

– Men vi skal jobbe knallhardt for at våre medlemmer, mange av dem i samfunnskritiske funksjoner, skal få lønn som fortjent. Vi ser den jobben dere gjør, og kommer ikke til å stille i gangene i dette oppgjøret. Vi skal stå på krava, sier Selfors Isaksen.

Vernepleier: – Jeg sliter meg ut for å gjøre det så bra som mulig for beboerne, men lønna er ingen «høydare»

Tror ikke på uenigheter rundt økonomi

FO er en del av LO Stat, som også består av andre LO-forbund som organiserer ansatte i staten. LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier at hun er optimistisk.

– Vi har fått litt mer enn vi trodde på før årets oppgjør startet. I tillegg har vi et noe lavere overheng enn frontfaget, så vi har noe å gå på.

Overheng vil si den delen av lønnsøkningen som ble avtalt i fjorårets oppgjør, som de ansatte først får full uttelling for i år.

Anne-Kari Bratten, leder av arbeidsgiverforeningen Spekter, tror ikke økonomien vil by på store uenigheter i forhandlingene.

– Det er det jammen ikke mange andre land i verden som får til. En gjennomsnittlig kjøpekraftforbedring på 0,3 prosent hadde jeg ikke trodd på for noen måneder siden, sier Bratten.

Fristen for å bli enige i årets oppgjør er allerede i morgen. Skulle partene ikke komme til enighet, går oppgjøret til mekling hos riksmekleren.