Lønnsoppgjøret i helseforetakene: – Vi kommer ikke til å gå stille i gangene i dette oppgjøret
I dag starter forhandlingene for blant andre deg som jobber på sykehus. Fristen for å komme til enighet er i morgen.
Marit Selfors Isaksen sier at FO skal jobbe knallhardt for at medlemmene får lønna de fortjener.
Jan-Erik Østlie
simen@lomedia.no
Etter tøffe og lange forhandlinger ble partene i frontfagsoppgjøret, lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien, enige om en lønnsvekst på 1,7 prosent i år. Det setter den økonomiske ramma for resten av tariffoppgjørene denne høsten.
Avverget streik i industrien – dette betyr det for lønna til helse- og sosialarbeidere
– Skal jobbe knallhardt
I dag startet forhandlingene i Spekter-området. Disse lønnsforhandlingene gjelder deg som jobber i helseforetakene, for eksempel på sykehus, og andre virksomheter som er medlem i Spekter. Dette lønnsoppgjøret består av en A-del som er felles for alle Spekters virksomheter og en B-del som er lokale forhandlinger på de ulike virksomhetene.
– FOs overordnede krav i de sentrale A-forhandlingene er økt kjøpekraft, likelønn og uttelling for kompetanse, sier Marit S. Isaksen i Fellesorganisasjonens (FO) ledelse i en pressemelding.
Videre sier hun at det ikke er grunn til å forvente en lønnsfest i dette oppgjøret. Hvis Spekter følger lønnsveksten i industrien, vil medlemmene ende opp med en reallønnsvekst på 0,3 prosent. Enkelt forklart det betyr det at du får 0,3 prosent mer å rutte med i år.
– Men vi skal jobbe knallhardt for at våre medlemmer, mange av dem i samfunnskritiske funksjoner, skal få lønn som fortjent. Vi ser den jobben dere gjør, og kommer ikke til å stille i gangene i dette oppgjøret. Vi skal stå på krava, sier Selfors Isaksen.
Tror ikke på uenigheter rundt økonomi
FO er en del av LO Stat, som også består av andre LO-forbund som organiserer ansatte i staten. LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier at hun er optimistisk.
– Vi har fått litt mer enn vi trodde på før årets oppgjør startet. I tillegg har vi et noe lavere overheng enn frontfaget, så vi har noe å gå på.
Overheng vil si den delen av lønnsøkningen som ble avtalt i fjorårets oppgjør, som de ansatte først får full uttelling for i år.
Anne-Kari Bratten, leder av arbeidsgiverforeningen Spekter, tror ikke økonomien vil by på store uenigheter i forhandlingene.
– Det er det jammen ikke mange andre land i verden som får til. En gjennomsnittlig kjøpekraftforbedring på 0,3 prosent hadde jeg ikke trodd på for noen måneder siden, sier Bratten.
Fristen for å bli enige i årets oppgjør er allerede i morgen. Skulle partene ikke komme til enighet, går oppgjøret til mekling hos riksmekleren.
Flere saker
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud