– Jeg liker ikke å kreve for mye. Kanskje det er sånn vi vernepleiere er, vi setter andre foran oss selv, sier Marte Vatnan Adde.

– Jeg liker ikke å kreve for mye. Kanskje det er sånn vi vernepleiere er, vi setter andre foran oss selv, sier Marte Vatnan Adde.

Simen Aker Grimsrud

– Jeg sliter meg ut for å gjøre det så bra som mulig for beboerne, men lønna er ingen «høydare»

Vernepleier Marte Vatnan Adde (26) synes ikke lønna står i stil til hvor mange kvelder og helger som forsvinner i løpet av et år. Nå håper hun tilleggene blir økt.
20.08.2020
09:52
20.08.2020 10:06

simen.aker.grimsrud@lomedia.no

– Det er svært krevende å jobbe her. Det har vært mye utskifting av personalet og ledelsen, og på toppen av det kom koronaen. Jeg har ikke mye tid til å drive med det faglige og andre ting jeg ønsker, sier den unge vernepleieren.

– Ikke verdt alt slitet

Hun står i solskinnet utenfor Borgenbråten omsorgsboliger i Asker. Det er ti minutter til hun skal gå løs på nok en kveldsvakt. I løpet av en måned jobber hun 39 timer kveld og hver fjerde helg. Det gir vernepleieren i underkant av 3.000 kroner ekstra å rutte med i måneden før skatt.

– Det er ikke mye. Jeg skulle heller latt være å få de pengene og jobbet dagtid mandag til fredag.

Hun synes turnusarbeid tærer på kreftene. Det er vanskelig å sove etter en kveldsvakt, og hvis hun skal på dagvakt dagen etter, er hun ofte trøtt og sliten.

– Det går mye penger på energidrikker, smiler hun.

Adde mener FO bør prioritere å kreve økte tillegg for kvelds- og helgearbeid i høstens lønnsoppgjør. I dag får ansatte i kommunesektoren 56 kroner i tillegg i timen for å jobbe kveld og natt.

– Det hadde vært deilig å få bedre betalt for kveld og helg. Det hadde føltes mer verdt det da.

Føler seg ikke verdsatt

Hun ble ferdig med vernepleierutdanningen for to år siden, og har jobbet i boligen i fem år. Det var ikke lønn som var motivasjonen da hun valgte yrke.

– Jeg ville ha en sikker jobb og inntekt, sier hun.

Marte Vatnan Adde tjener 456.000 kroner i året, og runder en halv million med tilleggene.

– Føler du deg verdsatt?

– Nei, jeg gjør ikke det, ikke i det hele tatt. Jeg sliter meg ut for å gjøre det så bra for beboerne som mulig, men lønna er ingen «højdare».

– Spørsmålet er hvor man skal legge lista. Nå i koronatid hadde det kanskje vært lurt å senke den litt, så vi ikke sliter oss ut, mener Adde.

– Kanskje vi er beskjedne

Da Norge ble nedstengt i mars, forsvant dagtilbudet til beboerne. Det har vært krevende å gi dem et fullgodt tilbud. De ansatte har strukket seg langt. Dagene har blitt lange.

Selv om hun er misfornøyd med lønna, er det sjelden kollegene prater om det rundt lunsjbordet. Adde erkjenner at de ikke roper høyest om lønnsøkning.

– Kanskje vi rett og slett er litt beskjedne. Jeg liker ikke å kreve for mye. Kanskje det er sånn vi vernepleiere er, vi setter andre foran oss selv, sier hun.

– Sykepleierforbundet har sagt at sykepleiere er en gruppe som bør prioriteres i årets lønnsoppgjør. Hva tenker du om det?

– Jeg skjønner at de har vært mest utsatt for korona, men vi er like mye på jobb. Vi er sammen med brukerne hele tiden, som mistet dagtilbudet sitt, og vi må sørge for at de får en meningsfull hverdag. Det er krevende.

Vurderer å bytte jobb

Roger Vigestad Birkelund er tillitsvalgt for FOs medlemmer i tjenester for personer med nedsatt funksjonsevne i Asker kommune. Han mener tilleggene for å jobbe på ubekvemme tidspunkter bør heves, men ikke være en kompensasjon for lav grunnlønn.

– Går du i turnus, jobber du kvelder, ofte helg og i høytidene. Det er en helt annen belastning enn om du jobber ordinær arbeidstid. Det må gjenspeiles i lønna, sier Birkelund.

Marte Vatnan Adde føler ikke at turnusjobbingen er verdt det, sånn lønna er nå. Hun vurderer å se seg om etter noe annet.

– Kanskje jeg kan jobbe på et dagtilbud med forskjellige aktiviteter. Jeg er veldig glad i å trene og gå turer, så det hadde passet meg bra. Dessuten vil jeg utvikle meg faglig.

FO: – Kan kreve økte kveldstillegg

Hvor mye penger det blir i årets oppgjør, vet ingen ennå. Lønnsoppgjøret kom så vidt i gang i våres, men ble utsatt til høsten på grunn av korona. I industrien kan det bli streik fredag hvis partene ikke blir enige. Etter planen skal oppgjøret i kommunal sektor (KS-området) starte 3. september. Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik har varslet at det blir krevende.

Mimmi Kvisvik mener årets oppgjør kan være en fin anledning til å løfte inn andre ting.

– Vi kan prioritere elementer som styrker kvinners lønn, som for eksempel å kreve økte tillegg for kvelds-, natt- og helgejobbing. Hvor mye vi kan kreve, avhenger av den økonomiske ramma i årets oppgjør, sa hun til Fontene tidligere i august.

20.08.2020
09:52
20.08.2020 10:06