JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Illustrasjon.

Illustrasjon.

Håvard Sæbø

Kutter vellykket Nav-ordning: – Vi risikerer at flere unødig havner på uføretrygd

Fra årsskiftet er det ikke lenger mulig å ta fagbrev samtidig som du får arbeidstrening gjennom Nav. NHO og Fellesforbundet roper varsku.
20.09.2018
11:46
21.08.2023 17:14

fontene@lomedia.no

– Vi risikerer at flere unødig havner på uføretrygd, sier Kenneth Stien, direktør i NHO Arbeid og Inkludering.

Sammen med Fellesforbundet har NHO sendt et bekymringsbrev til Arbeids- og sosialdepartementet hvor de ber statsråd Anniken Hauglie (H) videreføre ordningen hvor personer med nedsatt arbeidsevne som får såkalt arbeidsforberedende trening (AFT) gjennom Nav, fortsatt kan ta fagbrev.

– Dette har sannsynligvis vært det mest vellykkede Nav-tiltaket når det gjelder å få folk i arbeid, sier Stien.

Deeyah Khan: – Jeg har kranglet med nynazister før og det har ikke hjulpet. Jeg ville prøve noe annet med denne filmen

FAGARTIKKEL: Rus, traumer og behandling – kan dette løses?

Mister lønnstilskuddet

Årsaken til at denne muligheten nå forsvinner, er at regjeringen i 2016 erstattet tre Nav-tiltak med det nye AFT. I AFT får ikke lenger bedriftene lønnstilskudd for å ta imot lærlinger gjennom Nav. Dette tilskuddet er tidligere blitt brukt til å betale ut lønn til lærlinger med nedsatt arbeidsevne. Når lønnstilskuddet forsvinner, blir det mindre attraktivt for bedrifter å ta inn lærlinger som ikke kan yte hundre prosent, ifølge Stien.

– Det kan være vanskelig nok å få lærlingplass når du har full arbeidsevne, og ekstra krevende hvis arbeidsevnen din er nedsatt, sier Stien.

Norske bedrifter skriker etter håndverkere

– Trenger oppfølging

Ifølge NHO-direktøren er konsekvensen at de som står lengst unna arbeidsmarkedet, blir skjøvet enda lenger bort. Som Dagsavisen skrev i går, viser en fersk SSB-analyse at andelen unge uten fullført videregående skole som enten er i arbeid eller utdanning, har sunket med ti prosentpoeng siden 2008. Samtidig skriker bedriftene etter fagarbeidere, ifølge NHOs kompetansebarometer.

De rundt 500 i året som hittil har tatt fagbrev gjennom Nav, har hovedsakelig vært ungdom som har droppet ut av videregående skole, personer som sliter fysisk eller psykisk og innvandrere, forteller Stien.

– Felles for dem er at de er veldig motiverte til å lære et fag og komme ut i jobb, men de trenger støtte og tett oppfølging. Det får de ikke lenger muligheten til, sier Stien, som viser til at Stortinget gjennom et budsjettvedtak i fjor ba regjeringen åpne for at personer med nedsatt arbeidsevne fortsatt skal kunne ta fagbrev gjennom Nav. Det må følges opp i statsbudsjettet for neste år, mener han.

– Dette er enkelt: Gi ungdom rett til ettervern

Personer med nedsatt arbeidsevne vil fortsatt ha mulighet til å ta fagbrev med støtte fra Nav, men da innenfor opplæringstiltaket, og ikke innenfor tiltaket som Fellesforbundet og NHO nevner, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

– Arbeidsmarkedstiltaket arbeidsforberedende trening har, som navnet tilsier, som formål å forberede brukeren for videre arbeid eller utdanning, skriver statssekretær Christl Kvam (H) i en epost til Dagsavisen.

Hun viser til at deltakere i tiltaket mottar en offentlig ytelse, ikke lønn.

– Hadde tilskuddet gått til å dekke lønn eller lærlingelønn, ville tilskuddet blitt regnet som statsstøtte. Den brukergruppen som Fellesforbundet og NHO er opptatt av, er for øvrig heller ikke den brukergruppen som AFT-tiltaket skal ivareta, skriver Kvam.

– Departementet jobber videre med å utvikle Navs opplæringstiltak. Det vil ikke være aktuelt å tilby fag- eller yrkesopplæring innenfor andre ordninger, legger hun til.

– Morsomt med diplom, men hva skal det brukes til?

Sykefraværet i Mandal har økt kraftig etter at kommunen ble pålagt å avslutte suksess-ordning

20.09.2018
11:46
21.08.2023 17:14