Jobber du i privat omsorg? Her er den nye lønna di
FO krever at medlemmene som jobber i private omsorgsbedrifter skal tjene like mye som kollegene i offentlig sektor. Nå mener de å ha kommet et godt steg på vei.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
Etter to lange dager og netter med mekling, ble FO og Fagforbundet enige med NHO torsdag morgen om en ny tariffavtale. NHO-avtalen, eller overenskomst 453 som den heter, gjelder blant annet ansatte som jobber i Stendi AS, Human Care AS, Aberia AS, Olivia Solhaugen AS og Frelsesarmeen.
– Jeg er først og fremst fornøyd med at vi klarte å komme til enighet og slipper å ta medlemmene ut i streik, sier Ole Henrik Kråkenes, FOs representant i forhandlingene.
Ny lønnstabell
Han er fornøyd med å ha fått på plass en midlertidig lønnstabell for ansatte i private omsorgsbedrifter. Målet på sikt er å få på plass en egen tariffavtale for ansatte på disse virksomhetene.
Det som har vært spesielt med tariffavtalen, er at det er en minstelønnsavtale med kun én minstelønnssats. I den nye minstelønnstabellen er det flere trinn basert på utdanning og ansiennitet.
– Det var viktig for oss å få på plass en sentral minstelønnstabell. Selv om vi gjerne skulle sett at satsene var høyere allerede fra 1. mai i fjor, har vi bygget opp overenskomsten for fremtiden. Vi har et godt utgangspunkt for senere oppgjør, og vil fokusere på å heve satsene ytterligere, sier Kråkenes.
Den nye lønnstabellen for private omsorgsbedrifter.
Skjermdump, fo.no
Tar innpå sykepleierne
Tariffavtalen gjelder for rundt 900 av FOs medlemmer, og FO forhandler sammen med Fagforbundet. Det var FO og Fagforbundet som brøt forhandlingene med NHO i slutten av november. Meklingen førte fram. FOs fremste krav har vært lik lønn for likt arbeid.
For to år siden endte NHO-oppgjøret i streik. Ansatte ved Stendi i Bergen streiket for å få like gode lønnsvilkår som kollegene i offentlig sektor. Den gang protesterte de ansatte mot lønnsforskjeller opp mot 100.000 kroner mellom en vernepleier og en sykepleier.
En titt på lønnstabellen i avtalen mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel, viser at en sykepleier med 16 års erfaring minimum skal tjene 538.000 kroner. I den nye avtalen til FO er vernepleiere med 16 års ansiennitet sikret 516.480 kroner.
– Det er absolutt en forbedring. Vi har kommet et skritt på veien, og det var absolutt på tide, sier Kråkenes.
I tillegg til minstelønna, har mange bedrifter også lokale særavtaler som sikrer de ansatte bedre lønn.
Noen vil gå opp i lønn
Det ble også enighet om at partene i fram mot neste tariffoppgjør skal jobbe for å etablere en ny avtale, 454. Denne skal gjelde private omsorgstjenester. Det er her FOs medlemmer jobber. I dag er de på samme avtale som blant andre kinoansatte.
– Det er viktig å skille ut denne avtalen slik at vi kan sikre våre medlemmer lik lønn som sine kolleger i det offentlige og ellers i det private. Det er et riktig skritt på veien.
– Vil FOs medlemmer gå mye opp i lønn med den nye lønnstabellen?
– Noen av medlemmene har særavtaler som gjør at de ligger høyere enn minstelønnssatsene, men det er store variasjoner. For oss handler dette om at man ikke skal være prisgitt arbeidsgiver for å få en anstendig lønn.
Flere saker
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset