Streik i NHO-området:
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
Vernepleiere, barnevernspedagoger og sosionomer tjener langt mindre enn sykepleiere i private omsorgsbedrifter. I dag trappet Fellesorganisasjonen (FO) opp streiken.
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
simen@lomedia.no
Til sammen er 80 LO-medlemmer tatt ut i streik. Åtte av dem er FO-medlemmer, resten fra Fagforbundet. Streiken startet etter at meklingen i lønnsoppgjøret i NHO-området i privat sektor ikke førte fram til et resultat natt til lørdag.
– Vi snakker om en tariffavtale som gir for lav lønn for helt nødvendig kompetanse som våre medlemmer har. Det er ingen signaler på at NHO vil ta grepene som trengs for å rette på disse skjevhetene. Da har vi heller ikke noe annet valg enn å gå ut i streik, sa Ole Henrik Kråkenes i FOs ledelse etter at meklingen ikke førte fram til et resultat.
Her kan du lese mer om hvorfor FO streiker.
100.000 i lønnsforskjell
I en pressemelding på sin egen hjemmeside skriver Fellesorganisasjonens (FO) om hvorfor de streiker i privat sektor. Blant annet at forbundets medlemmer tjener langt dårligere enn sine kolleger i offentlige virksomheter, men at lønnsnivået også er langt unna det sykepleierne i NHO-området får.
«Barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere kan oppleve å tjene inntil 100.000 kroner mindre enn en sykepleier på samme arbeidsplass med samme oppgaver. Denne forskjellsbehandlingen kan vi ikke akseptere!» står det i pressemeldingen.
– Absurde lønnsforskjeller
De seks som ble tatt ut i streik torsdag, jobber i omsorgsselskapet Stendi Region Vest. Samtlige av dem jobber i administrasjonen, og uttaket er gjort slik for ikke å ramme driften i for stor grad, opplyser hovedtillitsvalgt for FO-medlemmene, Daniel Hjellestad.
Han ble overrasket da han først fikk vite at grunnlønna til sykepleierne er langt høyere enn grunnlønna til andre med like lang utdanning.
– Det er absurd, mener jeg. Nå merker vi det ikke direkte innad i Stendi, for sykepleierne her blir ansatt i miljøterapeut-stillinger med samme lønn. Men at det kan være så store forskjeller i NHO-området er uhørt, mener han.
Daniel Hjellestad, tillitsvalgt i Stendi avdeling Vestland.
Helge Skodvin
Hjellestad forteller at de ansatte i Stendi har en særavtale som gjør at de ansatte ikke går på minstelønn. Med 10 års ansiennitet har han en grunnlønn på rundt 450.000 kroner. Likevel ønsker han og FO at lønna skal tas inn i hovedavtalen, og ikke i særavtaler som i dag.
– Når vi har en særavtale, må vi ta det vi får i lønnsoppgjørene. Vi har ikke streikerett på det vi får lokalt, sier Hjellestad.
Jobber mer og tjener mindre
Han opplever at medlemmene som er tatt ut i streik er kamplystne.
– De er positive til at det kjempes for noe nå. Selv om vi har en særavtale som gjør at vi tjener bedre enn minstelønn, ligger vi godt bak det våre kolleger i staten og kommunene tjener, til tross for at vi har en turnus som gjør at vi jobber nesten 30 prosent mer, sier Hjellestad.
Han understreker at de streiker for alle kolleger som jobber i NHO-området.
– Det må være lik lønn for likt arbeid uansett hvilket firma du jobber i. Man kan ikke være avhengig av særavtaler, sier Hjellestad.
Barnevernspedagog Monica Bøe er et av åtte FO-medlemmer som nå er tatt ut i streik. Hun jobber i administrasjonen i Stendi Region Vest og er direkteplassert i lønnssystemet. Hun opplever dermed ikke lønnsforskjellene på kroppen selv.
– Men jeg unner miljøterapeutene våre høyere lønn. Jeg tenker at det ikke er i orden i det hele tatt at forskjellene er så store, sier Bøe.
Sykepleierne har dratt ifra
Bakgrunnen for de store lønnsforskjellene er at Norsk Sykepleierforbund fikk gjennomslag for et kraftig lønnsløft for sykepleierne i fjor. Det gjør at en sykepleier nå tjener langt mer enn en ansatt med like lang utdanning.
På spørsmål om hvorfor NHO ikke vil imøtekomme FO og Fagforbundets krav om å likestille lønna til andre med høyere utdanning, svarer Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, i en epost fra kommunikasjonsavdelingen:
– Lønnskravene må være tilpasset frontfagsoppgjøret og bedriftenes inntekter som delvis er bundet av lengre kontrakter med offentlige oppdragsgivere. På lengre sikt kan det være nyttig å se på forholdet mellom lønnsnivået for sykepleiere og andre med tilsvarende lang utdanning. Da må flere forhold vektlegges som for eksempel realkompetanse, en konkurransedyktig lønnsstruktur m.m.
– Hva tenker NHO om at det blir opptrapping av streiken?
– Vi respekterer fagforeningenes formelle rett til å beslutte streikeuttaket.
FO: – NHO er klar over våre krav
Ole Henrik Kråkenes, som har vært FOs representant i meklingen, vil ikke kommentere Melsoms utspill.
– NHO er klar over hva våre krav og vår begrunnelse. Vi ønsker ikke å kommentere dette underveis i prosessen. Det jeg kan si er at våre medlemmer lønnsmessig har sakket akterut over lang tid, sier Kråkenes.
Egen lønnstabell for sykepleiere
Innenfor NHO-området er det to overenskomster hvor FO og Fagforbundet har medlemmer. De fleste av FOs 900 medlemmer som jobber et sted som har tariffavtale med NHO, hører til overenskomst 453 hvor det nå er tatt ut ansatte i streik. De fleste av dem jobber i barnevernsinstitusjoner, asylmottak eller stiftelser som for eksempel Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.
I overenskomst 453 er minstelønna for stillinger med tre års høyskoleutdanning 46.825 kroner lavere enn den er for sykepleiere med null års ansiennitet i Pleie- og omsorgsoverenskomsten (overenskomst 481). Hvis man ser på minstelønna til stillinger med krav om tre års høyere utdanning med videreutdanning, er den 58.000 kroner lavere enn minstelønna for spesialsykepleiere med null års ansiennitet.
Tallene er hentet fra minstelønnstabellene i de to overenskomstene. Den ene overenskomsten gjelder sykepleiere, mens den andre omfatter flere høyskolegrupper.
Sykepleiernes minstelønnstabell har i tillegg ansiennitetstrinn, noe tabellen i overenskomst 453 ikke har. Jo større ansiennitet de ansatte har, jo større blir forskjellen i minstelønn mellom sykepleiere og andre høyskolegrupper. Altså opp til 100.000 kroner.
I tillegg til minstelønn, forhandles en del av lønna lokalt. Det vil påvirke hvor store lønnsforskjellene faktisk er.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad