Psykisk syk i boligkø
Ingen har flere hjemløse enn Bergen: Mikael har ventet på bolig i to år
Bergen kommune vet ikke når Mikael får boligen han har krav på. «Vi kan dessverre ikke tidfeste det», skriver byrådsavdelingen.
Mikael Chiaramonte står i kø for å få tildelt boligen han har krav på fra Bergen kommune.
Eivind Senneset
anne@lomedia.no
Fontene forteller denne uken om Nav-klient Mikael Chiaramonte i Bergen som står i kø for å få tildelt boligen han har krav på.
Mannen har alvorlig sinnslidelse og rusavhengighet og har vedtak på at han skal ha plass i et bosenter med døgntjeneste og tilrettelagt aktivitetstilbud.
Det er Forvaltningsenhet psykisk helse i kommunen som fatter vedtak om individuell oppfølging og tilrettelagte botilbud innen psykisk helse.
Venter på ledig plass
Chiaramonte har samtykket til at Fontene har fått se vedtaket han fikk 18.11.2021. Da hadde han allerede ventet et halvt år på at søknaden om bolig skulle behandles.
I vedtaksbrevet står det at Forvaltningenheten vil ta kontakt når de har ledig plass.
Nav Bergenhus sosialtjeneste har funnet noe midlertidig til mannen i påvente av at han skal få boligen han har vedtak på.
Fontene har bedt leder for Forvaltningsenheten om intervju om når Chiaramonte kan forvente å få boligen han har vedtak på og om det er en reell venteliste, men leder Vibeke Nordahl har ikke villet stille til intervju.
Hun har henvist videre til Byrådsavdeling for barnevern og sosiale tjenester i kommunen for svar på spørsmålene.
Oslo: Mugg og avføring i helsefarlige leieboliger: – Desperate mennesker blir utnyttet
Stiller ikke til intervju
Fontene har spurt byrådsavdelingen hvorfor kommunen mangler differensierte boliger og om det er slik at Bergen kommune ikke har prioritert å bygge boligene de trenger.
Seksjonssjef Mads Hagebø skriver på epost til Fontene at byrådsavdelingen står i mange store oppgaver for tiden og at de ikke kan stille til intervju om denne saken.
Han gir imidlertid en kommentar på epost:
«Kommunen har et program for å etablere 250 flere kommunale utleieboliger. Noen av disse bygges spesielt for vanskeligstilte med behov for tjenester i tillegg til gode boforhold. Flere konkrete reguleringsplaner er nå vedtatt og det vil være byggestart for noen allerede i 2023».
Han skriver videre at det er vanskelig å finne eiendommer med god kvalitet og riktig beliggenhet og at prosessene er omfattende og tidkrevende.
«Det vil ofte gå mange år fra en starter arbeidet på en konkret eiendom til boligene står klar. Det er i tillegg ofte motforestillinger i et nabolag mot at tilrettelagte botilbud til målgruppen med ROP-lidelse etableres. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre tilbudet til denne gruppen, men vi kan dessverre ikke tidfeste når vi har på plass egnet botilbud til de som har vedtak på dette».
LES: Byråd om boligmangel for alvorlig syke: – Det er ikke vilje eller penger det står på
– Grov pliktforsømmelse
Ingen norske kommuner har flere bostedsløse per innbygger enn Bergen, viser tall fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR.
Jussprofessor Jan Fridhjof Bernt uttaler til TV2 at Bergen kommune har brutt loven i sin behandling av bostedsløse. Han kaller det en grov pliktforsømmelse.
Professoren mener tilbudet til de bostedsløse må sees grundig på.
Denne kritikken svarer byråd Line Berggreen Jacobsen (Ap) på i TV2s intervju.
Midlertidig hjem
Det siste året har Mikael Chiaramonte bodd på omsorgssenteret Dreamcenter Bergen. Dette er et midlertidig botilbud Nav Bergenhus sosialtjeneste har funnet til ham.
Avdelingsleder i Nav, Kari Hatletvedt understreker at tilbudet ikke kan sammenlignes med bosenteret han har vedtak på og omsorgsnivået han skal ha.
De ansatte i Nav er fortvilet over at mannen ikke får boligen han er blitt lovet.
LES: Mikael får ikke boligen han har krav på. Det sliter ut Lene i Nav
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold