Hvis Bymisjonen må stenge, er gata alternativet for mange
Helsesenteret for papirløse i Oslo er stengt, men akuttovernattingen holder foreløpig åpent. – Det er krevende å vurdere smittefare opp mot konsekvensene av å stenge, sier Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon.
Mennesker i gate- og rusmiljøet er ekstra utsatt nå. Kirkens Bymisjon gjør alt de kan for å holde noen lavterskeltilbud åpne.
Eirik Dahl Viggen
solfrid.rod@lomedia.no
– Kirkens Bymisjon har satt krisestab og jobber nå døgnet rundt med krevende avveininger mellom smittefare og konsekvensene av å stenge, sier Johannes Heggland, assisterende generalsekretær.
Johannes Heggland, assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon.
Solfrid Rød
Gata er alternativet
Akuttovernattingen for fattig tilreisende i Gamle Oslo holder foreløpig åpent. Et større areal er tatt i bruk, det er ingen matservering, og det er innført strenge hygieneregler.
Paulus kirke stengte tidligere i uka sitt natt-tilbud til fattige tilreisende, drevet av Den norkse kirke. Stenger Kirkens Bymisjon, er gata alternativet for mange. Det kan øke smittefaren i miljøet.
– Vi planlegger å holde åpent i natt, men vi vurderer dette kontinuerlig, sier Heggland.
Han understreker at Bymisjonen er i tett dialog med lokale helsemyndigheter.
Opprettholder akuttberedskap for alvorlige saker i barnevernet
Helsesenteret stengt
Mens Kirkens Bymisjon fortsatt har åpent, er helsesenteret stengt. Helsesenteret for papirløse migranter er i hovedsak bemannet av helse- og sosialarbeidere som jobber frivillig når de har fri fra sine vanlige jobber i helsevesenet. Nå må de være tilgjengelig for beredskap, og det er uheldig å flytte helsepersonell mellom ulike virksomheter på grunn av smittefaren.
Helsesenter for papirløse i Oslo: Her jobber frivillige som nå må vie seg til det ordinære helsevesenet. Dette er et arkivbilde.
arash nejad/nyebilder.no
24/7, et helsetilbud til gate- og rusmiljøet i Oslo, har redusert driften, men holder åpent så lenge det vurderes forsvarlig.
Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner
Alle Bymisjonenes kafeer, frivillighetssentraler, ungdomstilbud og utleie av sport- og fritidsutstyr i Oslo-området er stengt. Det samme gjelder dagsentrene på de fire sykehjemmene Bymisjonen driver på oppdrag fra Oslo kommune. Sykehjemmene drives som normalt, men har strenge besøksregler.
Gata er alternativet for mange dersom alle tilbud stenger. Det kan øke smittefaren.
Sissel M. Rasmussen
Trigger angsten
Med unntakstilstanden som nå råder i landet, oppstår mye frykt i befolkningen. For mennesker som sliter fra før kan det bli ekstra belastende, minner Johannes Heggland om.
Han kommer rett fra et møte med daglige ledere i Kirkens Bymisjon rundt omkring i Norge. Der tok flere opp faren for retraumatisering. De mente altså at dagens unntakstilstand bidrar til å forsterke tidligere traumer.
– Vi snakket om folk i syriske miljøer, som er søvnløse og lurer på hva som nå skjer. Nedstengnigen av samfunnet som vi nå ser, kan trigge angsten som ligger der fra før, sier Heggland.
Derfor mener han det er svært viktig å holde tjenester som Kirkens SOS og andre hjelpetelefoner i drift.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold