Her får nyansatte vernepleiere 75.000 kroner rett i lomma
Askvoll kommune bruker millioner på vikarer hvert år. Nå vil de heller bruke pengene på å skaffe vernepleiere i faste stillinger.
F.v. Stine Margrete Sund (leder for bo- og miljøtjenesten) og Sara Osland (helse- og omsorgssjef) i håper søkerne vil strømme til Askvoll kommune.
Privat
simen@lomedia.no
Den lille vestlandskommunen Askvoll, med drøyt 3.000 innbyggere, har for tiden utlyst åtte stillinger som vernepleiere og sykepleiere kan søke på. I likhet med andre utkantkommuner sliter de med å få tak i nok fagfolk. Og vanskeligere skal det bli. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det være behov for dobbelt så mange vernepleiere i 2040.
Bruker millioner på vikarer
Nå har kommunen tatt grep. Tidligere denne måneden vedtok kommunestyret å gi et stipend på 75.000 kroner til nyansatte vernepleiere og sykepleiere, mot at de binder seg til å jobbe i kommunen i ett år.
– Nå håper vi på en storm av søknader. Vi får vente og se, sier helse- og omsorgssjef Sara Osland i Askvoll kommune.
I dag bruker kommunen rundt 7,5 millioner kroner på vikarer fra vikarbyråer. Osland mener kommunen vil spare inn pengene de betaler i stipend ganske raskt.
– En vikar kan koste opp mot 75.000 kroner i måneden i rene utgifter. I tillegg fører mangel på personell til mer overtid, og det koster også mye, sier hun.
Det var avisa Firda som omtalte saken først.
Vanskelig å skaffe vernepleiere
Det er utfordrende å få tak i vernepleiere gjennom vikarbyråer, ifølge Stine Margrete Sund, leder for bo- og miljøtjenesten i kommunen. Vikarbyråene kommunen bruker har mange utenlandske ansatte.
– Vernepleier er ikke en vanlig utdannelse utenfor Norge. Derfor får vi stort sett bare tak i sykepleiere, sier Sund.
Hun skulle gjerne hatt flere vernepleiere i bo- og miljøtjenesten.
– Jeg tenker at det hadde vært kjempebra, sier Sund.
Les også: Lokker vernepleiere med penger og faglig påfyll
Mange goder
Askvoll kommune har tatt flere grep tidligere for å øke rekrutteringen av vernepleiere. Grunnlønna ligger 20.000 kroner over garantilønna.
– Vi er også veldig åpne for at ansatte kan ta videreutdanning med lønn, sier Sara Osland.
Vernepleierstudenter kan få 50.000 kroner i årlig stipend mot at de binder seg til å jobbe i Askvoll i to år. Når de jobber i helge og ferier, får de lønn som tilsvarer helsefagarbeiderlønn.
– Så prøver vi å motivere assistenter og helsefagarbeidere til å utdanne seg til vernepleiere eller sykepleiere. For små kommuner er det viktig å tenke på to ting samtidig. Det skal være attraktivt å flytte hjem til Askvoll, og det skal være gode ordninger for videreutdanninger, sier Osland.
– Problem hvis kommuner overbyr hverandre
– Tror du ansatte som har jobbet i kommunen en stund synes det er urettferdig at nyansatte får 75.000 kroner ekstra?
– Jeg tror de først og fremst er positive til å få nye kolleger. Vi har hatt tillitsvalgt med i prosessen. Så har vi andre gode ordninger som de også får nyte godt av, svarer Osland.
– Er det umulig for små kommuner å rekruttere vernepleiere uten å tilby noe ekstra?
– Det er vanskelig, men jeg tror problemet er hvis kommuner begynner å overby hverandre, og tar personell fra hverandre.
Sidestiller vernepleiere og sykepleiere
Torgunn Magni Kvellestad er FOs hovedtillitsvalgt i Askvoll kommune. Hun erkjenner at utkantkommuner må ta i bruk nye grep for å få tak i nok folk.
– Det er hard konkurranse om folk, og det har bare blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i vernepleiere de siste årene, sier Kvellestad.
Hun synes det er bra at Askvoll kommune sidestiller vernepleiere og sykepleiere når lyser ut stillinger.
– Det er noe vi i FO har kjempet for gjennom mange år. Kommunen har de siste årene skjønt at det er viktig med vernepleierkompetanse, sier Kvellestad.
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød