JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her får nyansatte vernepleiere 75.000 kroner rett i lomma

Askvoll kommune bruker millioner på vikarer hvert år. Nå vil de heller bruke pengene på å skaffe vernepleiere i faste stillinger.
F.v. Stine Margrete Sund (leder for bo- og miljøtjenesten) og Sara Osland (helse- og omsorgssjef) i håper søkerne vil strømme til Askvoll kommune.

F.v. Stine Margrete Sund (leder for bo- og miljøtjenesten) og Sara Osland (helse- og omsorgssjef) i håper søkerne vil strømme til Askvoll kommune.

Privat

simen@lomedia.no

Den lille vestlandskommunen Askvoll, med drøyt 3.000 innbyggere, har for tiden utlyst åtte stillinger som vernepleiere og sykepleiere kan søke på. I likhet med andre utkantkommuner sliter de med å få tak i nok fagfolk. Og vanskeligere skal det bli. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det være behov for dobbelt så mange vernepleiere i 2040.

Bruker millioner på vikarer

Nå har kommunen tatt grep. Tidligere denne måneden vedtok kommunestyret å gi et stipend på 75.000 kroner til nyansatte vernepleiere og sykepleiere, mot at de binder seg til å jobbe i kommunen i ett år.

– Nå håper vi på en storm av søknader. Vi får vente og se, sier helse- og omsorgssjef Sara Osland i Askvoll kommune.

I dag bruker kommunen rundt 7,5 millioner kroner på vikarer fra vikarbyråer. Osland mener kommunen vil spare inn pengene de betaler i stipend ganske raskt.

– En vikar kan koste opp mot 75.000 kroner i måneden i rene utgifter. I tillegg fører mangel på personell til mer overtid, og det koster også mye, sier hun.

Det var avisa Firda som omtalte saken først.

Vanskelig å skaffe vernepleiere

Det er utfordrende å få tak i vernepleiere gjennom vikarbyråer, ifølge Stine Margrete Sund, leder for bo- og miljøtjenesten i kommunen. Vikarbyråene kommunen bruker har mange utenlandske ansatte.

– Vernepleier er ikke en vanlig utdannelse utenfor Norge. Derfor får vi stort sett bare tak i sykepleiere, sier Sund.

Hun skulle gjerne hatt flere vernepleiere i bo- og miljøtjenesten.

– Jeg tenker at det hadde vært kjempebra, sier Sund.

Les også: Lokker vernepleiere med penger og faglig påfyll

Mange goder

Askvoll kommune har tatt flere grep tidligere for å øke rekrutteringen av vernepleiere. Grunnlønna ligger 20.000 kroner over garantilønna.

– Vi er også veldig åpne for at ansatte kan ta videreutdanning med lønn, sier Sara Osland.

Vernepleierstudenter kan få 50.000 kroner i årlig stipend mot at de binder seg til å jobbe i Askvoll i to år. Når de jobber i helge og ferier, får de lønn som tilsvarer helsefagarbeiderlønn.

– Så prøver vi å motivere assistenter og helsefagarbeidere til å utdanne seg til vernepleiere eller sykepleiere. For små kommuner er det viktig å tenke på to ting samtidig. Det skal være attraktivt å flytte hjem til Askvoll, og det skal være gode ordninger for videreutdanninger, sier Osland.

– Problem hvis kommuner overbyr hverandre

– Tror du ansatte som har jobbet i kommunen en stund synes det er urettferdig at nyansatte får 75.000 kroner ekstra?

– Jeg tror de først og fremst er positive til å få nye kolleger. Vi har hatt tillitsvalgt med i prosessen. Så har vi andre gode ordninger som de også får nyte godt av, svarer Osland.

– Er det umulig for små kommuner å rekruttere vernepleiere uten å tilby noe ekstra?

– Det er vanskelig, men jeg tror problemet er hvis kommuner begynner å overby hverandre, og tar personell fra hverandre.

Sidestiller vernepleiere og sykepleiere

Torgunn Magni Kvellestad er FOs hovedtillitsvalgt i Askvoll kommune. Hun erkjenner at utkantkommuner må ta i bruk nye grep for å få tak i nok folk.

– Det er hard konkurranse om folk, og det har bare blitt vanskeligere og vanskeligere å få tak i vernepleiere de siste årene, sier Kvellestad.

Hun synes det er bra at Askvoll kommune sidestiller vernepleiere og sykepleiere når lyser ut stillinger.

– Det er noe vi i FO har kjempet for gjennom mange år. Kommunen har de siste årene skjønt at det er viktig med vernepleierkompetanse, sier Kvellestad.