Stor rift om vernepleiere: Denne kommunen lokker med penger og faglig påfyll
Nedbetaling av studielån, ønsketurnus, stipend og videreutdanning skal lokke vernepleiere til Halden. – Vi er nødt til å få tak i flere, fastslår Veronica Aam, direktør for helse og mestring.
Hvis du har fullført vernepleierutdanningen i løpet av de to siste årene og begynner i full stilling i Halden kommune, får du nedbetalt 15.000 av studielånet hvert år i inntil fem år.
Zairon/Wikimedia
solfrid.rod@lomedia.no
Hvis du har fullført vernepleierutdanningen i løpet av de to siste årene og begynner i full stilling i Halden kommune, får du nedbetalt 15.000 av studielånet hvert år i inntil fem år. Om du i tillegg jobber jul- eller nyttårsaften og ikke tar sommerferie samtidig med folk flest, nedbetales ytterligere 10.000 kroner.
I tillegg forsøker Halden kommune å imøtekomme turnusønsker og gjøre det enklere å bytte vakter. Ansatte tilbys faglig påfyll, mentorordning og stipendordninger. Tiltakene er beskrevet i kommunens strategi for å rekruttere og beholde vernepleiere.
– Vernepleiernes kompetanse er utrolig viktig. I likhet med andre kommuner har vi altfor mange ubesatte stillinger. Vi er nødt til å få tak i flere, fastslår Veronica Aam, direktør for helse og mestring.
Fag og mentor
Tidligere hadde Halden en felles strategi for sykepleiere og vernepleiere, men i fjor ble de to atskilt for å kunne tilpasses de ulike yrkesgruppenes svar på hva som er viktig for dem.
– Fleksibel arbeidstidsordning, lønn og faglig utvikling er det viktigste for vernepleiere. Da må vi forsøke å møte dem på det, sier Aam.
– Fleksibel arbeidstidsordning, lønn og faglig utvikling er det viktigste for vernepleiere. Da må vi forsøke å møte dem på det, sier Veronica Aam.
Halden kommune
Mange vernepleiere oppgir at de savner faglig fellesskap. For å bøte på dette har Halden opprettet fagnettverk for vernepleiere hvor de samles annenhver måned. Halden kommune arrangerer i tillegg fagsamlinger på tvers av enheter.
Alle nyansatte følges opp av en mentor. Det gjelder alle yrkesgrupper, og kommunen har fått positive tilbakemeldinger på ordningen, forteller Aam.
Vernepleiere som tar relevant videreutdanning kan få permisjon med lønn og dekket kostnadene, mot å binde seg i stillingen inntil to år etter endt utdanning.
Tar tid å få effekt
Strategien inneholder konkrete mål på hvor mange vernepleiere kommunen skal ha fast ansatt i årene framover. For 2022 var målet å ansette åtte nye i turnus.
– Vi klarte bare to, så her er vi langt unna målet. Resultatet er bedre der vi bare har dagtid, sier Aam.
Hun understreker at strategien må bli bedre kjent før den kan få full effekt.
– Jeg tror og håper at vi vil se resultater når de som nå går siste året er ferdige og skal ut og søke jobb til sommeren. Vi forsøker også å nå ut med at vi har såkalt åpen søknad. Det betyr at det ikke trenger å være en stilling utlyst for at folks skal kunne søke.
FO: – Forbilledlig
– Forbilledlig av Halden kommune, mener Marit Selfors Isaksen, vernepleier i FOs politiske ledelse.
– Dette er rett og slett veldig bra. Her kan mange kommuner la seg inspirere, sier FOs Marit Selfors Isaksen.
FO/Sara Angelica Spilling
Ifølge FO mangler Norge 20.000 vernepleiere. Derfor roser Isaksen Halden for det hun kaller en langsiktig, helhetlig, konkret og målretta strategi.
– Her tar de for seg alt fra rekruttering av studenter til å beholde seniorer. Våre undersøkelser viser at vernepleiere savnet et større fagmiljø. Denne strategien svarer på det, med mål om å ansette flere og med faglige fora som kan kompensere hvis man er få vernepleiere i hverdagen, sier fastslår Isaksen.
Stipend, videreutdanning, lønn, mastertillegg, hospitering og nedbetaling av studielån er også musikk i FOs ører.
– Dette er rett og slett veldig bra. Her kan mange kommuner la seg inspirere, mener vernepleieren.
– Er det ikke vanlig å ha slike strategier?
– Nei, altfor få har det. Jeg har ikke sett noe som er så bra som dette.
Flere saker
Sahayathasan Kaithampillai er prosjektleder for "Hvor er mine brødre".
Hanna Skotheim
– Utenforskap, kniv, ran. Jeg er lei av det, men dere kan endre det
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB