JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvor holdt bare ut i to og en halv måned i jobben på sykehjemmet. Langvaktene ble for slitsomme for vernepleieren

– En langvakt betyr dagvakt pluss kveldsvakt. Det var fullt trykk på begge vaktene. Jeg fikk ikke puste, sier Halvor Nordli.
Vernepleier Halvor Nordli skulle ønske det var større gevinst ved å jobbe langvakter i helgene.

Vernepleier Halvor Nordli skulle ønske det var større gevinst ved å jobbe langvakter i helgene.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

Halvor Nordli har jobbet som vernepleier i bolig siden 1990-tallet, de siste årene har han jobbet i videregående skole i en 89 prosent stilling.

For å få en stilling i 100 prosent, bestemte Nordli seg i fjor for å bytte beite. Han fikk fast jobb på et sykehjem i Ringerike. Ved å bytte ut dagjobben med turnusjobb, gikk han opp nesten 150.000 kroner i lønn.

– Jeg trivdes veldig godt i skole, men fikk permisjon i ett år for å prøve noe nytt, sier han.

– Hektisk og intenst

På sykehjemmet fikk han valget mellom å jobbe langvakter hver fjerde helg eller korte vakter hver andre. Han valgte det første, men 12 timers vaktene tok såpass på at han sluttet etter to og en halv måned.

– Det gikk ikke i det hele tatt. En langvakt betyr dagvakt pluss kveldsvakt. Det var fullt trykk på begge vaktene. Jeg fikk ikke puste, sier Nordli.

Han forteller at han hadde gode kolleger, men at det ble altfor slitsomt. Han hadde erfaring fra stell og pleie i bolig, men sykehjem var en ny arena. Tempoet var høyt.

– Det ble mye bistand til personlig stell og pleie både på dagen og kvelden, så var det om igjen å prøve å få seg en matpause i løpet av formiddagen. Det ble for hektisk og intenst over tid for meg, sier Nordli.

FÅTT MED DEG DENNE?: Gondola jobber gjerne 12 timers vakter – så lenge hun får tre frihelger

Jobber fortsatt langvakter

Før jul fikk han mulighet til å søke seg over til ambulerende tjenester, og nå jobber han med mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er en mer kjent arena. Nordli jobber fortsatt langvakter i helgene.

– Det fungerer bra i systemet jeg er i nå. Gevinsten av å jobbe langvakter er kanskje ikke så stor. Vi får fri tre helger på rad, men det blir flere korte vakter, ned mot seks timer, og da ender vi opp med flere oppmøter på jobb, sier vernepleieren.

Ønsker større gevinst

Han skal ikke tilbake til eldreomsorgen. Nordli forteller at han ikke makter å jobbe langvakter på sykehjem.

– Men at vi får valget mellom å jobbe annenhver helg eller langvakter, er et ris bak speilet. Jeg føler vi har gått 30 år tilbake i tid. Jeg har flere kolleger som ikke makter å jobbe annenhver helg, for det er ikke gunstig i kombinasjon med familieliv.

– Kan du leve med langvaktene nå?

– Absolutt, men jeg henter ikke ut noen gevinst bortsett fra tre frihelger. Samtidig jobber jeg flere helgetimer nå. 

AKTUELT: Hun er leder i en bolig, men velger å jobbe helgevakter: – Vil ta min del av belastningen