Vernepleier Oddveig er leder i bolig og jobber helgevakter: – Jeg vil ta min del av belastningen
Vernepleier og avdelingsleder Oddveig Rusdal Omdal mener det er uheldig hvis det blir et skille mellom dem som jobber på kontoret og de på «gølvet».
Oddveig Rusdal Omdal mener det er viktig at hun som leder også jobber helg.
Privat
simen@lomedia.no
Fafo-forsker Leif Moland uttalte til Fontene nylig at flere ledere og fagansvarlige vernepleiere og sykepleiere må jobbe mer helg hvis kommunene skal nå sine må om flere heltidsstillinger. Han sier at disse gruppene jobber sjeldnere helg i dag enn sine kolleger i boliger og på sykehjem.
– Det er umulig å få til heltidskultur uten at flere må jobbe mer helg, sier Moland.
Vil ta sin del av belastningen
I Sirdal kommune finner vi en leder som nettopp gjør som Moland sier. Vernepleier Oddveig Rusdal Omdal er leder i et bofellesskap for mennesker med utviklingshemming. Hun jobber like ofte helg som sine kolleger.
– Jeg jobber helg for å få bedre kjennskap til avdelingen og utfordringene de ansatte står overfor. Nå vet jeg mer om hvordan dagene deres er, og hvilke tiltak vi kan sette i verk, sier Omdal.
Hun har personalansvar for ti årsverk som jobber turnus. Ukedagene bruker Omdal på kontoret, hvor hun gjør unna administrativt arbeid. I tillegg jobber hun hver tredje helg.
– Jeg føler jeg blir mer en del av personalgruppa når jeg jobber ute blant beboerne enn bare å sitte på kontoret. For meg har det mye å si. Jeg vil også ta min del av arbeidsbelastningen det er å jobbe helg, og ikke bare overlate det til andre, sier Omdal.
Ønske fra de ansatte
Hun forteller at hun får kommentarer fra de ansatte om at det er godt å ha en leder som har kjennskap til utfordringene de står i.
– Som leder har du også personalansvar og ansvar for å sette opp turnus. Får du tid til det når du selv jobber helg?
– Det er nok utfordrende å få tid til uansett hvor du er, for det er alltid nok å gjøre. Samtidig mener jeg det er viktig å prioritere å jobbe helg. Det gir meg bedre forutsetninger for å utvikle tjenesten på en hensiktsmessig måte.
Odland var hovedtillitsvalgt i kommunen for FO før hun ble leder i boligen i januar i fjor. Hun har dermed sittet på begge sider av bordet når kommunen har bestemt seg for å gå over til langvakter i mai.
– Det kom som et ønske fra de ansatte. Folk vil jobbe sjeldnere helg blant annet på grunn av familieliv og for å kunne planlegge ting på privaten. Det er mye bedre å være ordentlig til stede de helgene man er på jobb, og heller har fri flere helger, sier Omdal.
Vil være på «gølvet»
Marita Østborg kjempet i to år for å få jobbe helg som leder. Nå er avdelingslederstillingen hun hadde delt i to, og hun og en til er nå 50 prosent avdelingsleder og jobber 50 prosent i turnus. Begge jobber like mye helg som de andre ansatte i tilrettelagte tjenester i Vang kommune i Valdres.
Hun trivdes ikke med å sitte på kontoret hver dag.
– Jeg tok også på meg helgevakter da jeg var avdelingsleder i 100 prosent stilling, men det var fordi jeg måtte, og da ble det overtid, forteller hun.
Privat
– Hvilke fordeler ser du ved at du som avdelingsleder inngår i helgeturnusen?
– Først og fremst at jeg ser alle ansatte. Da jeg bare jobbet administrativt, traff jeg ikke de som jobber i små helgestillinger. Det er bra for arbeidsmiljøet at også ledere jobber helg. Det har lett for å bli oss på kontoret og de på «gølvet», og det er ikke sunt.
Etter at avdelingslederne begynte å jobbe helg og turnusen ble lagt om, har to små helgestillinger forsvunnet. Antall ansatte i full stilling har økt fra sju til 16.
Mener flere bør jobbe helg
Østborg liker at det er variasjon i arbeidsdagen – og hun synes det er stas å få jobbe ute i miljøet. De ansatte har fire helgevakter i løpet av en 12-ukers turnusperiode.
– Mener du flere ledere bør jobbe helg?
– Jeg tror det er rett vei å gå. Men det krever at man organiserer seg på en måte slik at tjenesten tåler det. Jeg kunne ikke gjort det hvis jeg hadde personalansvar for 50 stykker, sier Østborg.
I dag har hun personalansvar for 25 ansatte. Hun får gode tilbakemeldinger på at hun velger å jobbe helg.
– De setter pris på at jeg selv kjenner på kroppen hva de står i. Det blir ikke sånn at jeg trer ting over hodet på folk, for jeg også merker det hvis det ikke fungerer. Jeg får også en helt annen dialog med kolleger når jeg går vakter sammen med dem og treffer folk på overlapper.
Hun mener det kan være vanskeligere for en leder på store enheter å jobbe like mye helg som de ansatte.
– Men det er viktig at man ikke blir sittende med administrative oppgaver på helgevaktene, fordi det kan gå utover tjenesteytinga, sier Østborg.
KS: – Skjevfordeling av hvem som jobber helg
Hanne Børrestuen, spesialrådgiver i kommunenes organisasjon KS, er enig med Leif Moland at også flere avdelingsledere og fagansvarlige vernepleiere og sykepleiere må jobbe mer helg.
KS
– Basert på forskning av blant andre Leif Moland, mener KS det er nødvendig at flere jobber mer helg hvis vi skal lykkes med heltidskultur i sektoren, sier Børrestuen.
Hun sier det er en skjevfordeling av hvem som jobber helg i dag.
– Slik fordelingen er i dag, er det ofte ansatte med en annen kompetanse på vakt i helgene enn i ukedagene. Og hvis alle ansatte deler på helgearbeidet, blir det ikke nødvendigvis så mye mer helg på hver, sier Børrestuen.
Tall Fontene har fått fra KS viser at flertallet av lederne i i boliger og andre institusjoner for utviklingshemmede, ikke jobber turnus. Dermed jobbe de ikke helg.
Av 1312 ansatte som er registrert som ledere i Pai-registeret, jobber kun 189 turnus. Det vil si at rundt 15 prosent av lederne jobber helgevakter.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad