LLH bruker idrettens egne regler i kapen mot diskriminering av homofile i Russland. FO-leder Mimmi Kvisvik (t.h.) og nestleder Tone Faugli støtter opp og ikler seg t-skjorter med prinsipp 6 i det olympiske charter.

LLH bruker idrettens egne regler i kapen mot diskriminering av homofile i Russland. FO-leder Mimmi Kvisvik (t.h.) og nestleder Tone Faugli støtter opp og ikler seg t-skjorter med prinsipp 6 i det olympiske charter.

Martin Guttormsen Slørdal

FO-støtte til det skeive laget

Prinsipp 6-kampanjen ber oss slå et slag for menneskerettigheter mens vi jubler over norske OL-medaljer. FO tar opp hansken.
12.02.2014
15:15
27.08.2015 20:01

solfrid.rod@lomedia.no

Kampanjenavnet spiller på prinsipp nummer seks i det olympiske charteret, regelboka til Den internasjonale olympiske komité (IOC). Der heter det at alle former for diskriminering er uforenelig med den olympiske bevegelse.

Bak kampanjen står Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), som oppfordrer nordmenn, ute og hjemme, til å ta avstand fra det de kaller umenneskelig behandling av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i OL-vertslandet Russland.

Idrettens eget prinsipp

– Vi vil være med på å sette fokus på diskrimineringen og overgrepene mot homofile i Russland, og utfordre både IOC og nordmenn som reiser til OL om å rette oppmerksomhet mot dette, sier FO-leder Mimmi Kvisvik og nestleder Tone Faugli, iført røde t-skjorter med teksten: «Any form of discrimination is incopatible with belonging to the olympic movement».

Politikere, idrettsutøvere og kjendiser oppfordres særlig om å være gode forbilder. Peggy Hessen Følsvik i LOs ledelse har oppfordret forbundene til å støtte opp om kampanjen.

En selvfølge, mener Faugli og Kvisvik. De tror kampanjen er en viktig støtte for menneskerettsaktivister i Russland samtidig som den hever bevisstheten om diskriminering her hjemme.

Overveldende respons

Leder i LLH, Bård Nylund, er glad for å ha FO på laget.

– Handel og kontor har signalisert at de er med, og nå FO. De er blant de først i LO. Eller er også Sykepleierforbundet med, sier Nylund.

Han er overveldet over responsen denne kampanjen har fått.

– Folk i helt ulike miljøer og organisasjoner tar på seg de røde t-skjortene og gir beskjed om at diskriminering er i strid med de olympiske verdier. Det er flott.

Store omkostninger for mange

Hva kan, på det beste, komme ut av en slik kampanje?

– En slik kampanje snur selvsagt ikke opp ned på situasjonen i Russland over natta. Og jeg er ikke overbevist om at Vladimir Putin lar seg bevege av den. Men jeg tror den bidrar til en annen bevissthet rundt menneskerettighetsbrudd. Norge topper jo allerede medaljestatistikken, og vi skal glede oss over det. Men vi skal også huske at dette arrangementet har store omkostninger for mange mennesker, sier Nylund.

Hvordan oppsto ideen?

– Idretten har jo alltid skjult seg bak sitt eget charter og sagt at de bare driver med idrett, ikke med politikk. Nå har vi tatt dem på ordet og brukt idrettens eget dokument.

12.02.2014
15:15
27.08.2015 20:01