JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestepensjon

Fosterforeldre skal få penger til pensjon

Til nå har frikjøpte fosterforeldre blitt pensjonstapere. Det vil regjeringen endre.
Generalsekretær Tone Granaas i Norsk fosterhjemsforening jubler over forslagene.

Generalsekretær Tone Granaas i Norsk fosterhjemsforening jubler over forslagene.

Anne Myklebust Odland

helge@lomedia.no

Foreldre som tar vare på barn i fosterhjem, skal ikke bare bli kompensert for tapt lønn, men også for det de risikerer å tape i tjenestepensjon.

Det går fram i et forslag regjeringen onsdag sendte ut på høring. Dette er bare ett av flere forslag til endringer i barnevernsloven.

Forslagene går nå ut på høring, før de mest sannsynlig behandles i Stortinget våren 2025.

Viktige grep

– Nå sender vi ut på høring viktige grep for å sikre et barnevern til det beste for barn og familier som trenger hjelp. Vi foreslår store endringer som til sammen skal bidra til å møte de viktigste utfordringene i barnevernet, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.

Kjersti Toppe har sendt forslag til ny barnevernlov ut på høring. (Arkivfoto)

Kjersti Toppe har sendt forslag til ny barnevernlov ut på høring. (Arkivfoto)

Hanna Skotheim

– Barn i fosterhjem er i en svært sårbar fase. Jobben familiene som tar imot fosterbarn gjør er utrolig viktig for barna. Og det er et viktig ansvar de tar på vegne av samfunnet. Vår jobb er å lage trygge og forutsigbare rammer for de familiene som velger å gjøre denne viktige jobben. I dag risikerer de som blir fosterfamilier å miste viktig pensjonsopptjening. Nå gjør vi noe med det, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til FriFagbevegelse.

Hos Norsk Fosterhjemsforening står jubelen i taket. Generalsekretær Tone Granaas mener forslaget vil bidra til å løse mye av dagens fosterhjemskrise. Hun mener de utsatte barna blir de største vinnerne her.

Økte rettigheter

I det nye forslaget til lovendringer på området, trekker blant annet regjeringen fram dette:

• Økte rettigheter til barn i avgjørelsesprosesser i barnevernssaker.

• Økte rettigheter for fosterforeldre til å ivareta barna i hverdagen innen helse, skole, barnehage og bank.

• Og altså at frikjøpte fosterforeldre foreslås å få kompensert for tjenestepensjon.

Frikjøpte fosterforeldre skal gis en godtgjøring som er tiltenkt sparing til tjenestepensjon, opplyser Barne- og familiedepartementet.

– Dette gir større forutsigbarhet, og stabile rammer for både barn i fosterhjem og fosterforeldrene. Dette har vi kjempet for og tatt opp på vegne av alle våre medlemmer. Dette vil heve kvaliteten i hele fosterhjemsomsorgen, sier Granaas i en pressemelding.

Hun mener det er viktig at de som tar på seg ansvaret med fosterbarn skal ha trygge rammer og anstendige arbeidsforhold.

Kvinner var pensjonstapere

Det er spesielt mange kvinner som frikjøpes for å ha hovedansvaret i dette, ofte over mange år. Til nå har de blitt pensjonstapere.

– Våre årlige undersøkelser hos fosterhjem viser at fosterforeldre også mangler rettigheter til å ivareta barna på en forsvarlig måte. Derfor applauderer vi mange av regjeringens forslag på feltet som vil bidra til flere gode, stabile og trygge fosterhjem og bedre rettssikkerhet for barna, sier Tone Granaas.

Les også: Håkon og Ina velger samme yrke som mor og far