Lønnsoppgjøret i kommunesektoren:
FOs medlemmer stemte ja til 1.400-1.900 kroner i lønnstillegg. Men sykepleierne sier nei …
Dermed er lønnsoppgjøret over for FOs medlemmer, mens sykepleierne oppgjør går til mekling. FO-leder Mimmi Kvisvik synes det er urettferdig hvis sykepleierne ender opp med høyere lønnstillegg enn resten.
FO-leder Mimmi Kvisvik skjønner at folk er skuffet over lønnsoppgjøret, men mener medlemmene har tatt innover seg den vanskelige økonomiske situasjonen ladet står i.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
– Jeg tenker at resultatet er omtrent som forventet, sier Fellesorganisasjonens (FO) leder Mimmi Kvisvik.
I dag takket FO og de andre LO-forbundene ja til lønnsoppgjøret som ble fremforhandlet med kommunenes organisasjon KS. Dermed godtar forbundet et lønnstillegg på mellom 1.400 og 1.900 kroner.
– Jeg har sagt hele tiden at jeg skjønner at folk er skuffa og at de hadde fortjent mer, men våre medlemmer har tatt innover seg den økonomiske situasjonen vi er i, mener Mimmi Kvisvik.
Hun minner om at lønnsoppgjørene i kommunal sektor har vært gode de siste årene.
– Så må vi håpe på bedre økonomiske tider på sikt. Vi i FO er glad for at vi har med oss mer enn penger ut av dette oppgjøret i form av avtaler om partsarbeid om heltid, kompetanse og ikke minst at vi sammen skal sikre ivaretakelse av aktivitets- og redegjørelsesplikten, sier FO-lederen.
Flere enn sist stemte nei
41,8 prosent av FOs medlemmer ga sin stemme i uravstemningen til årets lønnsoppgjør i kommunesektoren. 76,2 prosent stemte ja, 17,7 prosent stemte nei og resten ga en blank stemme.
– Det er litt flere som stemte nei denne gangen enn ved sist oppgjør, men det var et godt lønnsoppgjør, sier Kvisvik.
Kan bli sykepleier-streik
Sykepleierne syntes lite om det magre lønnstillegget. 40 prosent av medlemmene til Norsk Sykepleierforbund (NSF) stemte i uravstemningen, og hele 95 prosent stemte nei. Dermed forkaster NSF resultatet etter forhandlingene med kommuneorganisasjonen KS. Nå går oppgjøret til mekling. Hvis partene ikke blir enige der, blir det streik.
– 95 prosent av medlemmene som har stemt, sa nei. Det betyr at vi har forkastet den løsningen som ble fremforhandlet. Vi går dermed videre til mekling for å få til et bedre tilbud som er bedre for å rekruttere, mobilisere og beholde livsnødvendig kompetanse som sykepleiere har, sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen til NRK.
Også medlemmene av Utdanningsforbundet stemte nei til årets lønnsoppgjør i kommunesektoren.
FO-leder: – Vil føles urettferdig
FO-leder Mimmi Kvisvik er ikke overrasket over at sykepleierne stemte nei til resultatet i årets lønnsoppgjør.
– Hva synes du om at sykepleiernes lønnsoppgjør i kommunesektoren går til mekling?
– Jeg skal ikke mene så mye om det. Jeg får bare ønske lykke til, men jeg tror det blir krevende, svarer Mimmi Kvisvik.
– Vil det føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre kommuneansatte i årets lønnsoppgjør?
– Det vil føles urettferdig. Vår tariffpolitikk er basert på rettferdighetspolitikk og lik uttelling for likeverdig kompetanse.
– Hva skjer hvis sykepleierne får mer penger etter meklingen? Vil dere da gå tilbake til forhandlingsbordet og kreve det samme?
– Vi har akseptert resultatet og har nå en tariffavtale som strekker seg til april 2022. Men hvis det oppstår en skjevhet, må vi ta det i mellomoppgjøret neste år, sier Kvisvik.
– Hva vil du si til KS som arbeidsgiver før meklingen?
– Ha is i magen. I kommunal sektor har vi én tariffavtale, og det håper jeg vi også har når dette hovedtariffoppgjøret er over. Vi står sterkest sammen.
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega