FOs hovedtillitsvalgt i Bergen om knivstikkingen på Nav-kontoret: – Det har vært en veldig tung dag
Hovedtillitsvalgt i Bergen, Renathe Remes Øen, var midt i lokale forhandlinger da knivstikkingen skjedde.
Hovedtillitsvalgt i Bergen, Renathe Remes Øen, har grått mye etter at hun fikk vite om knvistikkingen på Nav Årstad.
Privat
hanna@lomedia.no
To ansatte på Nav Årstad i Bergen ble fraktet til sykehus etter å ha blitt knivstukket på et brukermøte mandag formiddag. Like etter klokken 15 bekrefter politiet at en av de ansatte døde av skadene hun ble påført.
Den avdøde er en kvinne i slutten av 50-årene, skriver politiet i pressemeldingen. Den andre som ble skadet, er en kvinne i midten av 30-årene. Politiet opplyser at hun er lettere skadd. De pårørende er varslet.
En mann i 30-årene ble pågrepet etter hendelsen. Arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler nå gjennomgang av tryggheten til ansatte.
Midt i lokale forhandlinger
– Det har vært en veldig tung dag, sier Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) i Bergen, kort tid før pressekonferansen med politiet mandag ettermiddag.
Hun og to andre hovedtillitsvalgte var midt i lokale forhhandlinger da hennes kollega fikk en varsel fra NRK om at to var knivstukket. Da de litt senere fikk vite at det var to Nav-ansatte som var skadet, kontaktet de arbeidsgiveren sin og fikk utsatt forhandlingene et par timer.
– Da vi fikk vite at den ene ansatte var død, fikk vi utsatt hele møte. De ønsket oss bort der de ansatte var, og her er vi nå sammen med Nav-stat, Nav kommune, byråden, etatsdirektøren, kommunaldirektøren, psykososialt helseteam, ja, full beredskap, sier Øen til Fontene.
Hun er takknemlig for at arbeidsgiveren viste forståelse og utsatte forhandlingene.
Kommentar: Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin
Grått mye
Øen opplyser om at hele Nav vil være stengt i morgen.
– Da skal de Nav-ansatte få være sammen, være lei seg sammen og frustrerte. Og de skal få stille alle de spørsmålene de har. Vi vil også tilby samtaler til alle dem som trenger det. Alle vil ha ulike behov, sier Øen og legger til:
– Denne hendelsen reaktiverer tidligere hendelser hos de ansatte, som blant annet drapet ved Nav på Grorud hvor en saksbehandler døde og enkelthendelser i barnevernet.
Hun har selv grått mye i løpet av dagen. Og vært i sjokk.
– Jeg har selv jobbet i barnevernet i ti år og har i dag gjenopplevd tidligere episoder jeg har hatt. Det er klart det er tungt å vite at disse to ansatte er folk vi vet om.
– Det har vært episoder tidligere som har gått på sikkerheten til de ansatte også ved dette Nav-kontoret. Hva sier det deg når dette nå skjer?
– Vi har gjort en del risikovurderinger og vernetjenesten er tett på. Når det først skal skje, hvorfor skjer det da et sted man har vært tett på? Dette er det mange som synes er uforståelig. Men det er foreløpig for tidlig å si noe om årsaken.
– Frykter du at ansatte i Nav vil bli redde for å gå på jobb?
– Jeg tenker at det er en del pårørende til dem som jobber på Nav som kanskje vil si at det er skummelt. Og så tenker jeg at ansatte vil komme til å reflektere mye over denne situasjonen. Men akkurat her og nå er de bare i sorg.
– Tragisk
Da Fontene kontaktet FO-lederen tidligere i dag, var det enda ikke kjent at en av de ansatte døde av skadene hun ble påført. De ansatte er fortsatt samlet på et hotell i Bergen, og kan være der så lenge de ønsker.
– De ber om ro, og den roen skal vi gi dem, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til Fontene.
Hun omtaler hendelsen som tragisk.
– Nå er det de ansatte på Nav Årstad vi tenker på, både de som er skadd og ikke. Vi tenker også på de medlemmene vi har der og over hele landet.
– Nå er det de ansatte på Nav Årstad vi tenker på, sier en tydelig preget Mimmi Kvisvik til Fontene.
Hanna Skotheim
Har skjedd lignende episoder
Fontene har tidligere skrevet flere saker om Nav-ansatte som får trusler og som skjelles ut på jobben. I 2013 var det også en saksbehandler ved Nav Grorud som ble drept. I etterkant stilte FO flere krav til hvordan sikkerheten til de ansatte kunne ivaretas bedre.
Fontene har også tidligere skrevet om Nav Årstad i Bergen. I første halvår av 2013 ble det rapportert om 146 episoder om vold og trusler mot Nav-ansatte i Hordaland. 30 av dem kom fra Nav Årstad.
Kvisvik forteller til Fontene at de jobber med den politiske oppfølgingen av denne saken, men at de ikke ønsker å uttale seg noe mer per nå.
– På mange Nav-kontorer lever ansatte med dette i det daglige og er redd ting kan skje. Nå har vi også en bekreftelse på at det skjer.
Flere saker
Andreas Breden og Espen Godø leder mannsgruppa i familievernet i Trondheim
Martin Guttormsen Slørdal
Mannsgruppe i familievernet: – Betyr mye å snakke uten kvinner til stede
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB