Forhandlingsleder i KS: – Nå er det viktig at lederne ikke får mer i lønnsøkning en de andre kommuneansatte
Forhandlingsleder i kommunenes organisasjon KS, Tor Arne Gangsø, mener det er viktigere enn noen gang at kommunene ikke lar lederlønningene løpe løpsk.
– Vi mener det er viktig i dette spesielle året at kommunene følger opp den solidariske linjen som partene i kommuneoppgjøret har bidratt til å ta ansvaret for. Derfor har vi vært ekstra tydelige på dette i vår kommunikasjon med kommunene i år, sier Tor Arne Gangsø.
Leif Martin Kirknes
per.flakstad@fagbladet.no
Lønnsoppgjøret i kommunene endte med et tillegg på mellom 1400 og 1900 kroner. Mange ansatte har gitt uttrykk for at de er svært misfornøyd.
Direktør for arbeidsliv og forhandlingsleder i kommunenes interesseorganisasjon, KS, Tor Arne Gangsø, mener det er viktig at de enkelte kommunene nå følger opp denne linjen når de skal forhandle med sine ledere.
– I år har vi stresset dette enda mer enn tidligere, sier han.
Flere er misfornøyde med lønnsoppgjøret. Snart kan du stemme ja eller nei til resultatet
– Partene viste stort ansvar
– Partene i lønnsoppgjøret for kommunene viste et stort ansvar for den usikkerheten og den vanskelige økonomiske situasjonen som landet og svært mange kommuner er i. KS forventer at også de lokale partene følger opp, sier Gangsø.
Han understreker at kommunene ikke skal gå ut over rammen på industrioppgjøret, det såkalte frontfaget, når de gir lønnstillegg til sine ledere.
Det betyr at ledere og andre kommunalt ansatte som forhandler lønna sin lokalt, skal holdes innenfor en ramme på 1,7 prosent. Dette er det samme som de øvrige ansatte i kommunene fikk tidligere denne uken.
Trenger dyktige ledere
De siste ti årene har rådmenn og kommunale ledere hatt dobbelt så høy lønnsvekst som for eksempel en hjemmehjelp, ifølge tall fra KS.
– Det har vært en tendens til at lederlønningene har økt mer enn lønna til øvrige ansatte selv om tendensen ikke har vært så tydelig i kommunene som den har vært i staten, sier Gangsø.
Han forklarer dette med at kommunene konkurrerer med næringslivet for øvrig om de samme lederne og da må lønningene være konkurransedyktige.
– Kommunale ledere har ansvaret for mange viktige tjenester til innbyggerne, og de har det øverste administrative ansvaret for hundrevis, kanskje tusenvis av ansatte. Derfor er det viktig at kommunen har muligheten til å rekruttere dyktige ledere med rett kompetanse, sier Gangsø.
Skal holde seg innenfor rammen
Det er kommunene selv som har ansvaret for lokale forhandlinger med sine ledere uten at KS er innblandet.
Samtidig gir KS føringer for hva interesseorganisasjonen forventer og skriver i sin informasjon til kommunene at det skal legges til grunn at lønnsutviklingen for ledere og andre ansatte som forhandler lokalt skal følge de samme økonomiske rammene som for øvrige arbeidstakere i kommunen.
«Denne tarifforpliktelsen må kommunene/fylkeskommunene følge i årets forhandlinger.», skriver KS på sin hjemmeside.
– Vi mener det er viktig i dette spesielle året at kommunene følger opp den solidariske linjen som partene i kommuneoppgjøret har bidratt til å ta ansvaret for. Derfor har vi vært ekstra tydelige på dette i vår kommunikasjon med kommunene i år, sier Tor Arne Gangsø.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad