JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO-ledelsen foreslo å senke kontingenten, men landsstyret sa nei

Ledelsen foreslo å følge konkurrerende forbund og senke medlemskontingenten neste år. Men landsstyret advarte mot en farlig spiral nedover mot svakere fagforeninger.
Selv en så liten reduksjon som 18 kroner måneden for hvert enkelt medlem vil påføre forbundet store kostnader, advarer et flertall i landsstyret.  FO beholder dagens kontingent, men utreder satsen for nyutdannede.

Selv en så liten reduksjon som 18 kroner måneden for hvert enkelt medlem vil påføre forbundet store kostnader, advarer et flertall i landsstyret. FO beholder dagens kontingent, men utreder satsen for nyutdannede.

Eirik Dahl Viggen

solfrid.rod@lomedia.no

Fagforbundet vedtok i høst å sette ned kontingenten fra 1. januar neste år. Delta gjorde det samme en måned tidligere. Konkurrentene vil neste år kreve inn 1,2 prosent av brutto lønn, mens satsen i FO er 1,55 prosent. Dette kombinert med økonomisk vanskelige tider var bakgrunnen for at FO-ledelsen har vurdert å gjøre det billigere å være FO-medlem. De la fram to alternativer for landsstyret; å senke kontingenten med enten 0,05 prosent eller 0,10.

– Lite for den enkelte, store utslag for FO

Det mest moderate kuttet ville kostet forbundet 5,5 millioner kroner neste år, mens et gjennomsnittlig medlem ville betalt 215 kroner mindre i året, det vil si 18 kroner mindre i måneden. Dersom FO skulle senke med 0,10, ville det bli 11 millioner mindre å rutte med, mens et gjennomsnittlig medlem ville spare 35 kroner i måneden.

– Det er lite penger for den enkelte, men det gir store utslag for FO, sa forbundsleder Mimmi Kvisvik da hun la fram saken i landsstyret.

Selv om ledelsen altså foreslo et kutt, advarte Kvisvik mot et såkalt «race to the bottom», der fagforeningene underbyr hverandre uten å tenke grundig gjennom konsekvensene. Hun minnet om at regjeringen i de to siste statsbudsjettene har økt skattefradraget, og dermed gjort det gunstigere økonomisk å være organisert.

Best, ikke billigst

FO har satt flere medlemsrekorder i det siste og er godt i rute til å nå målet om 35.000 medlemmer innen landsmøtet i november 2023. Mens andre forbund sliter med å nå de unge, vokser FO mest blant folk i 20-åra. Det viser at FO gjør mye riktig, og kan vinne kampen om medlemmene gjennom å være det beste, ikke det billigste, forbundet, mente flere av landsstyrets representanter.

– Jeg er overhodet ikke bekymret for medlemsflukt. Folk er villige til å betale for kvalitet, sa Toril Brunsvik fra Møre og Romsdal.

Hun la fram et forslag om å beholde kontingenten på dagens nivå, og fikk flertall for det. Men først ville mange si sitt i debatten.

– FO er det raskest voksende forbundet i LO. Husk at rekruttering forplikter! Vi må jo levere på det vi lover. Vi må ikke komme i en situasjon der reduserte inntekter gir redusert aktivitet og mer misfornøyde medlemmer, nos som igjen vil gi utmeldinger, advarte Tonje Betten, også hun fra Møre og Romsdal.

En så liten reduksjon i prisen for hver enkelt kan ikke forsvare kostnaden for fellesskapet, konkluderte hun.

Hun er årets tillitsvalgt: – Jeg er stolt over laget og kravene vi får gjennomslag for

Vanskelig å sammenligne

– Det er ikke noe rop om lavere kontingent fra medlemmene. Folk har ikke vært opptatt av dette før vi spurte dem, og da svarer de at kvalitet koster. Vi har Fontene, vi har forskerfrokost, vi har gode tilbud, argumenterte Anders Eivik fra Nordland.

FOs problem er ikke medlemskontingenten, men mangel på tillitsvalgte, mente han.

Flere påpekte at de lokale fagforeningene under Fagforbundet har anledning til å innkreve egen kontingent i tillegg til den man betaler til forbundet sentralt, og at det derfor er vanskelig å sammenligne. Joachim Nybakke fra FO Oslo la fram regnestykker på at enkelte FO-medlemmer i hovedstaden betaler mindre enn konkurrentenes medlemmer på grunn av denne modellen.

– Neppe tilfeldig utflating

Grethe Kvist fra FO Vestland var den som tydeligst tok til orde for å senke kontingenten fra 1. januar. Den bør ned 0,10 prosent, altså til 1,45. Der ligger Sykepleierforbundet, som er et sammenlignbart profesjonsforbund, mente hun.

– Vi i Vestland ønsker å formidle at vi skjønner at det er dyrtid. Det er vanskelig å forsvare overfor medlemmer at vi ligger over Fagforbundet, sa Kvist.

Hun viste til at forbundet har gått med overskudd og bygd opp streikefondet. Vel og bra, men videre sparing må vente i krisetider, mente hun.

Mens FO altså har vokst jevnt og trutt en god stund, har veksten flatet ut i oktober og november. Neppe tilfeldig at det skjer rett etter konkurrentens vedtak om lavere kontingent, sa Kvist.

– Vi trenger en medlemsundersøkelse

Heidi Elisabeth Pedersen fra FO Troms og Finnmark tok også opp utflatingen.

– Dere spør om det er en trend eller et øyeblikksbilde. Det er vel litt for tilfeldig at det skjer akkurat nå? spurte Pedersen.

Hun mente imidlertid at landsstyret ikke hadde nok kunnskap til å fatte en beslutning.

– Vi vet jo ikke hva medlemmene mener. Vi trenger en medlemsundersøkelse, sa Pedersen.

Egil Lunde fra Agder etterlyste også mer kunnskap. Han viste til at den nye utmeldingsblanketten spør etter årsak, som på sikt vil gi nyttig informasjon.

– Vi må være faktabaserte. Det er ingenting å hente på å redusere kontingenten med 18 kroner i måneden uten å vite om prisen er årsak til at folk melder seg ut, mente Lunde.

Den informasjonen FO har om utmeldinger tyder på at de fleste faller ut av et automatisk trekk fordi de bytter jobb, altså ikke et aktivt valg.

Utreder sats for nyansatte

Da forbundsleder Kvisvik oppsummerte debatten, takket hun forsamlingen for å lytte til andres argumenter og tørre å tvile på sine egne.

– Jeg hører at det er stemning for å kjøpe oss tid og ikke løpe risiko. Kanskje trenger vi mer kunnskap og noen prosesser med medlemmene, sa hun.

Under voteringen stemte 17 representanter for Møre og Romsdals forslag om å beholde dagens kontingentsats, mens 10 stemte for å senke den. Dermed forblir den uendret i 2023. Innstillingen fra arbeidsutvalget inneholdt også et forslag om å utrede en egen kontingentsats for nyutdannende. Dette ble enstemmig vedtatt.

Medlemskontingenten er alltid tema på landsmøtene. I 2019 valgte FOs landsmøte å senke kontingenten fra 1,60 til 1,55 av bruttolønna.

Fikk du med deg denne?

Tegnspråklig vernepleierutdanning fikk årets Helsepris