Tegnspråklig vernepleierutdanning fikk årets Helsepris
Da kona ga opp studiene fordi det var så dårlig tilrettelagt for døve, tok Finn Arild Thordarson initiativ til en ny utdanning. Nå hedres den med pris.
Finn Arild Thordarson (nummer tre f.v.) takker for prisen som Tegnspråklig vernepleieutdanning stakk av med under Frivillighetens dag mandag.
Frivillighet Norge/CF Salicath
Saken oppsummert
hanna@lomedia.no
– Det betyr utrolig mye for oss å få denne prisen. Jeg har gjennomført mange prosjekter gjennom årene, men akkurat dette prosjektet er det som treffer meg sterkest emosjonelt. For det rører ved noe veldig sårbart for mange, ikke minst for oss som er døve eller av andre grunner er spesielt utsatt for utenforskap.
Det sier prosjektleder Finn Arild Thordarson til Stiftelsen Dam. Mandag det nemlig kjent at prosjektet med tegnspråklig vernepleierutdanning stakk av med Helseprisen 2022.
Ble provosert
Thordarsons kone, Vivi Thordarson, ga opp sykepleierstudiene halvveis fordi det var så dårlig tilrettelagt for døve. Dette provoserte ektemannen så mye at han tok initiativ til å søke om prosjektstøtte fra Stiftelsen Dam til å etablere et tilrettelagt tilbud ved USN. Han kontaktet Steinar Vikholt på vernepleierutdanningen ved USN og spurte om han ville samarbeide med NTS Kompetanse om et forprosjekt.
Vikholt tente på ideen, og i høst startet det 12 studenter som har tegnspråk som sitt primærspråk på vernepleierutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge. De 12 studentene ble kvotert inn basert på sitt førstespråk og rett til tolk, ikke avhengig av om de hører eller ikke.
– Den største tilretteleggingen vi har gjort er at studenter som snakker tegnspråk, jobber i kollokviegrupper sammen, sa Vikholt da Fontene intervjuet han i høst.
«Inkludering i praksis»
På scenen for å ta imot prisen sto Thordarson sammen med generalsekretær Petter Noddeland og prosjektkoordinator Arash Bagharzadeh i Norges Døveforbund.
Det var helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, som delte ut prisen og mente prosjektet er et eksempel på «inkludering i praksis».
Det er sjuende gang Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen på Frivillighetens dag. Prisen går til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon, som har utmerket seg gjennom blant annet nyskapning, kreativitet og særlig gode resultater eller nytte for målgruppen.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim