JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Finn Arild Thordarson (nummer tre f.v.) takker for prisen som Tegnspråklig vernepleieutdanning stakk av med under Frivillighetens dag mandag.

Finn Arild Thordarson (nummer tre f.v.) takker for prisen som Tegnspråklig vernepleieutdanning stakk av med under Frivillighetens dag mandag.

Frivillighet Norge/CF Salicath

Tegnspråklig vernepleierutdanning fikk årets Helsepris

Da kona ga opp studiene fordi det var så dårlig tilrettelagt for døve, tok Finn Arild Thordarson initiativ til en ny utdanning. Nå hedres den med pris.
06.12.2022
15:19
06.12.2022 15:19

hanna@lomedia.no

– Det betyr utrolig mye for oss å få denne prisen. Jeg har gjennomført mange prosjekter gjennom årene, men akkurat dette prosjektet er det som treffer meg sterkest emosjonelt. For det rører ved noe veldig sårbart for mange, ikke minst for oss som er døve eller av andre grunner er spesielt utsatt for utenforskap.

Det sier prosjektleder Finn Arild Thordarson til Stiftelsen Dam. Mandag det nemlig kjent at prosjektet med tegnspråklig vernepleierutdanning stakk av med Helseprisen 2022.

Ble provosert

Thordarsons kone, Vivi Thordarson, ga opp sykepleierstudiene halvveis fordi det var så dårlig tilrettelagt for døve. Dette provoserte ektemannen så mye at han tok initiativ til å søke om prosjektstøtte fra Stiftelsen Dam til å etablere et tilrettelagt tilbud ved USN. Han kontaktet Steinar Vikholt på vernepleierutdanningen ved USN og spurte om han ville samarbeide med NTS Kompetanse om et forprosjekt.

Vikholt tente på ideen, og i høst startet det 12 studenter som har tegnspråk som sitt primærspråk på vernepleierutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge. De 12 studentene ble kvotert inn basert på sitt førstespråk og rett til tolk, ikke avhengig av om de hører eller ikke.  

– Den største tilretteleggingen vi har gjort er at studenter som snakker tegnspråk, jobber i kollokviegrupper sammen, sa Vikholt da Fontene intervjuet han i høst.

«Inkludering i praksis»

På scenen for å ta imot prisen sto Thordarson sammen med generalsekretær Petter Noddeland og prosjektkoordinator Arash Bagharzadeh i Norges Døveforbund.

Det var helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, som delte ut prisen og mente prosjektet er et eksempel på «inkludering i praksis».

Det er sjuende gang Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen på Frivillighetens dag. Prisen går til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon, som har utmerket seg gjennom blant annet nyskapning, kreativitet og særlig gode resultater eller nytte for målgruppen.

06.12.2022
15:19
06.12.2022 15:19