Fikk du ikke stemme over resultatet i lønnsoppgjøret? Dette kan være grunnen
På sosiale medier hevder flere at de ikke fikk mulighet til å stemme over resultatet i kommuneoppgjøret.
Ifølge Fellesorganisasjonen (FO) har flere kontaktet dem og sagt fra at de ikke har fått mulighet til å stemme i uravstemningen. Flere av dem har vist seg ikke å være medlem i FO.
Colourbox
simen@lomedia.no
Et klart flertall av Fellesorganisasjonens (FO) medlemmer som jobber i kommunesektoren stemte ja til resultatet i lønnsoppgjøret. I etterkant av uravstemningen hevet flere sin røst på sosiale medier og hevdet at de ikke hadde fått mulighet til å stemme. For hvordan kunne det være slik at 95 prosent av Norsk Sykepleierforbunds medlemmer som stemte, vendte tommelen ned til resultatet, samtidig som 76 prosent av FOs medlemmer sa ja til samme resultat?
Her er noen av kommentarene fra Fontenes Facebook-side:
«Tror det er mange som ikke har fått stemt pga. ikke fått stemmeskjema … burde være ny avstemning kanskje.»
«Flere har faktisk ikke fått avstemning – og jeg er en av de og jeg ville svart NEI!!!»
«Kan ikke fatte at det kun var 17 % som stemte nei? Virker jo som det egentlig var omvendt, skal man tror tilbakemeldingene her …»
Oslo-ansatte har ikke stemmerett
Fontene har vært i kontakt med noen av dem som har kommentert uravstemningen på Facebook. En sier at vedkommende selv har stemt, men har lest at flere andre ikke har fått mulighet til å stemme. En annen som er ansatt i Oslo kommune sier at hun og kollegene har lurt på hvorfor de ikke har fått tilsendt epost i uravstemningen. Det er det en naturlig årsak til. Oslo kommune er nemlig ikke en del av KS-oppjøret, men et eget tariffområde. Det blir avholdt en egen uravstemning i Oslo-oppgjøret.
Fontene har ikke klart å komme i kontakt med noen som ikke har fått stemt, men som har stemmerett.
Dette kan være grunnen til at du ikke fikk stemmeseddelen
Er det virkelig slik at flere ikke har fått mulighet til å stemme i årets uravstemning? Vi spør FO.
– Vi har fått tilbakemelding fra noen som sier de ikke har fått stemt, men det gjelder ikke mange, sier rådgiver Arild Sverstad Haug.
Arild Sverstad Haug, rådgiver i Fellesorganisasjonen.
Privat
Han forteller at blant dem som har kontaktet forbundet, er den aller vanligste grunnen til at folk ikke har fått stemmeseddelen at de ikke er medlem av FO.
Ifølge forbundet kan det være flere grunner til at du ikke har fått stemmeseddel fra FO på epost:
• At du er registrert med feil arbeidsgiver i registeret til FO. Det er medlemmene selv som må melde fra om dette når de bytter jobb.
• At du har byttet epostadresse uten å gi FO tilbakemelding om det, og at din gamle adresse ikke er i bruk.
• At du har byttet etternavn uten å melde fra til FO.
• Det kan skyldes en teknisk feil i overføringen fra FOs medlemsregister til systemet Questback, som brukes til å sende ut undersøkelsen.
• At eposten fra FO har havnet i spam-mappa i eposten din.
• At du ikke er en del av KS-oppgjøret (kommuneoppgjøret). Dersom du jobber i Oslo kommune, har du ikke stemmerett. Oslo er et eget tariffområde, og der foregår det uravstemning nå.
300 eposter avvist
– Vet dere hvor mange som ikke har fått stemt?
– Nei, men de aller, aller fleste som har stemmerett, har fått eposten. Det har vi sjekket, sier Sverstad Haug.
Tallene til FO viser at rundt 300 av i overkant av 14.000 eposter som ble sendt ut, er avvist. Ved noen av disse tilfellene har mottakerne selv trykket «avmeld».
– Hva skjer med medlemmer som ikke har fått mulighet til å stemme?
– De som har kontaktet oss, har fått ettersendt stemmeseddelen. Men ved et par av tilfellene har det ikke hjulpet at vi har sendt på nytt. Disse epostene fra Questback kan også legge seg i spam-mappa, slik at folk tror de ikke har fått den, sier Sverstad Haug.
Vil vurdere å sende sms
– Hvis det viser seg at det er en teknisk feil, hva vil dere gjøre for å rette opp det?
– Vi har ingen grunn til å tro at dette er en teknisk feil. Svarprosenten i 2018 var 23,8 prosent, mens den i 2016 lå på 37,7 prosent. Vi har altså hatt høyere valgdeltakelse i år enn i de siste uravstemningene i KS, sier Sverstad Haug, som mener svarprosenten er som forventet.
Likevel er det nesten seks av ti med stemmerett som ikke har stemt.
– Er det noe FO kan gjøre for å få flere til å stemme i uravstemningen framover?
– Vi sender ut sms om at medlemmene må holde opplysningene på «min side» på fo.no oppdatert én gang i kvartalet. Framover vil vi vurdere å sende sms til medlemmene om at de kan stemme i uravstemninger, i tillegg til questbacken de mottar, sier rådgiveren.
Ingen tydelig anbefaling til sykepleierne
Hvorfor stemte nesten samtlige sykepleiere nei til lønnsoppgjøret, mens et stort flertall av FOs medlemmer stemte ja til samme resultat?
En forklaring kan være at mens FO anbefalte sine medlemmer å takke ja til det fremforhandlede resultatet, sendte Norsk Sykepleierforbund (NSF) resultatet ut på uravstemningen uten tydelig å anbefale medlemmene å stemme ja.
– Vi er opptatt av å gjøre medlemmene våre i stand til å ta en god beslutning, både med tanke på fordeler og ulemper ved å stemme ja eller nei, sa NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til FriFagbevegelse.
På spørsmål om betød at NSF ikke anbefaler medlemmene å stemme ja, svarte hun:
– Det betyr at vi stoler på at medlemmene gjør sine vurderinger ut fra den informasjonen som foreligger.
Forsker: – Som et nei
Ifølge Fafo-forsker Kristine Nergaard, som har forsket på tariff og lønnsdannelse i en årrekke, er det langt mer vanlig å anbefale medlemmene å stemme ja i en uravstemning enn ikke å ha en anbefaling.
– Det vil regnes som litt utidig å ikke anbefale resultatet, i hvert fall hvis dette er noe som gjøres jevnlig. En forhandlingsdelegasjon har mandat til å anbefale et ja eller si nei, og dermed ta beslutningen om streik, sier Nergaard.
Kristine Nergaard, forsker i Fafo, sier at det er mest vanlig at forbund anbefaler medlemmene sine å stemme ja, hvis det har blitt fremforhandlet et resultat med arbeidsgiversiden.
Nadia Frantsen
– Hvis du sender ut resultatet på uravstemning uten en anbefaling, er det nesten som å anbefale et nei. I hvert fall signaliserer det at man var nær en streik, men at forhandlingsutvalget eller forbundet ønsker å overlate den endelige avgjørelsen til medlemmene, sier forskeren.
I årets tariffoppgjør har også LO-forbundet Fellesforbundet sendt ut resultatet i Riksavtalen til uravstemning, som blant annet gjelder ansatte i hotell- og restaurantbransjen, uten å anbefale medlemmene å stemme ja. Forhandlingsleder Clas Delp kalte det et uvanlig skritt.
– Riktig å anbefale medlemmene å stemme ja
FO-leder Mimmi Kvisvik
Hanna Skotheim
FO-leder Mimmi Kvisvik anbefalte altså sine medlemmer å stemme ja i uravstemningen til kommuneoppgjøret.
– Dere har fått mye kritikk etter at sykepleierne stemte nei. Sykepleierforbundet gikk ikke ut med en tydelig anbefaling til medlemmene sine. Var det riktig av FO å anbefale medlemmene å stemme ja til dette resultatet?
– Vi mener det var riktig å anbefale medlemmene å svare ja, ettersom vi har tradisjon for å anbefale en retning for våre medlemmer. Deltakelsen i uravstemningen var vesentlig høyere enn i 2018, noe som betyr at mange har gitt sin stemme. Det er jeg glad for, sier Kvisvik, som ikke tror det hadde vært mer å hente hos Riksmekleren.
– Men det er ingen tvil om at FOs medlemmer hadde fortjent mer. La det være klart. Men vi er også nødt til å innse realitetene i dagens økonomiske situasjon. Derfor anbefalte vi medlemmene å stemme ja.
Flere saker
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud