JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er du mellomleder i skvis? Strekker ikke tida til? Alltid stresset? Nå kan du få hjelp på Modum Bad

Et nytt tilbud til FO-ere i lederstillinger skal fremme helse og livskvalitet og forebygge utbrenthet og sykefravær.
Modum Bad er et fristed der du kan snakke med noen som verken kjenner deg eller arbeidsplassen din, sier Marit Hvidsten (t.v.) og Ingunn Amble. .

Modum Bad er et fristed der du kan snakke med noen som verken kjenner deg eller arbeidsplassen din, sier Marit Hvidsten (t.v.) og Ingunn Amble. .

Werner Juvik

solfrid.rod@lomeida.no

FO har inngått en avtale med Modum Bad, seksjon for arbeidshelse, om et nytt tilbud til medlemmer i lederstillinger. I første omgang skal det arrangeres to kurs over tre dager, et i juni og et i oktober. Begge ble fulltegnet i løpet av en uke.

I tillegg til kursene tilbyr Modum Bad 25 individuelle rådgivningsdager. Hensikten er å reflektere rundt lederrollen, forstå vanskelige situasjoner og se valgmuligheter.

– Vanskelig å sette grenser

Sykepleierforbundet og Legeforeningen har hatt tilsvarende tilbud i flere år, og tilbakemeldingene er gode, forteller psykiater Ingunn Amble og sykepleier Marit Hvidsten.

– De som velger å utdanne seg til disse yrkene, bryr seg om andre og har ofte mye plikt- og ansvarsfølelse. Det er flotte egenskaper, men de kan gjøre det vanskelig å sette grenser, sier Amble.

– FO har en del mellomleder-medlemmer. De havner ofte i voldsom skvis, og presses både fra ledelsen og fra de ansatte, samtidig som de møter store forventninger fra brukerne, supplerer Marit Hvidsten, som er ansvarlig for kursene til FO-ere.

Hun kaller kurset et fristed der du kan snakke med noen som verken kjenner deg eller arbeidsplassen din.

Verktøy i hverdagen

På kurset lærer du hva stress er, og du blir bevisst hvordan du selv takler det. Grensesetting, dårlig samvittighet, og vold og trusler er andre temaer. Målet er at deltakerne skal få konkrete verktøy de kan bruke for å redusere stress og øke livskvaliteten.

– Det handler om å identifisere din akilleshæl og se hvordan du bruker ressursene dine. Hvis du er en person som alltid sier ja, har folk kanskje større forventninger til deg enn det som er rimelig. Kanskje må du endre på det, sier Hvidsten.

Kursene avsluttes bevisst på en fredag, slik at deltakerne ikke må rett på jobb etterpå.

– Vi virvler opp en del, og det kan bli litt å sortere i etterkant.

– Vi oppfordrer til å trene på å sitte og glane, uten å gjøre noe. Hjernen trenger hvile, sier Marit Hvidsten (t.h.), her sammen med Ingunn Amble.

– Vi oppfordrer til å trene på å sitte og glane, uten å gjøre noe. Hjernen trenger hvile, sier Marit Hvidsten (t.h.), her sammen med Ingunn Amble.

Werner Juvik

Får opp pulsen

Modum Bad ligger i landlige omgivelser ca. 50 minutters kjøretur fra Drammen. Naturen brukes til å legge inn fysisk aktivitet i kursene. Ikke trening, men fem kvarter lek og aktivitet med pulsklokke. Deltakerne skal få kjenne på effekten av å bruke kroppen.

Trening, litteratur, musikk og andre aktiviteter som gir påfyll, er ofte det første folk kutter ut når tida ikke strekker til, erfarer kursholderne.

– Når folk stresser, tenker de gjerne at de må spare på energien. Da legger de seg på sofaen for å hvile, men det blir bare tankespinn, sier Hvidsten.

Psykolog om koronakrisen: – Ledere har et ansvar for at ansatte ikke blir utbrent

Kokken sørger for at deltakerne kan samles rundt bordets gleder etter endt kursdag. Siste kvelden inviteres lokale musikere til å spille. Da hender det at noen husker hvor stor glede de en gang hadde av å synge i kor eller spille piano, og tenker at de kanskje skal ta opp igjen en gammel hobby.

– Vi oppfordrer til å trene på å sitte og glane, uten å gjøre noe. Hjernen trenger hvile. Det er viktig i en tid hvor vi er pålogget hele tida, sier Hvidsten.

Hun jobber mye med å få folk til å innse hvor mye de faktisk jobber når de «bare skal» sjekke epost om kvelden eller svare på et par meldinger.

Nye regler i hverdagen

Kari Honerød, barnevernsleder i Skien, startet året med en hel dags rådgivning på Modum. Fram til lunsj var det hun som snakket mest, om det store ansvaret som følger med jobben. Etter lunsj var det rådgiveren som analyserte og kom med konkrete tips.

– Jeg likte veldig godt at det var rådgivning, ikke terapi. Jeg fikk ikke tilbake det jeg hadde sagt for å reflektere videre, jeg fikk konkrete råd og noen regler som jeg prøver å følge i hverdagen, forteller Honerød.

En regel er å gå fra jobben klokka fem. Hvis hun skal jobbe hjemme om kvelden, er regelen å bestemme et start- og sluttidspunkt.

Honerød fikk også med seg en diagnose: Lettere stresset. Det fikk henne til å innse at hun ikke kan fortsette i samme spor.

– Jeg dro ikke dit fordi jeg var utslitt. Men jeg vet at jeg kan bli det. Hvis jeg ikke klarer å være til stede i livet mitt, kan jeg heller ikke være barnevernsleder. Jeg har blitt mer bevisst på det, sier hun.

Da mange ansatte i barnevernet sa opp, la ledelsen et solid lønnstillegg på bordet. Nå er det ingen som slutter