JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reddet barnevernet med lønnsøkning:

Da mange ansatte i barnevernet sa opp, la ledelsen et solid lønnstillegg på bordet. Nå er det ingen som slutter

– Lønnstillegget har vært avgjørende for at jeg har blitt her, sier teamleder Hanne Thorberg i barnevernet i Kongsberg.
Hanne Thorberg jobber som teamleder i barnevernet i Kongsberg. Hadde de ansatte ikke hatt det lokale tillegget, hadde hun søkt etter andre jobber.

Hanne Thorberg jobber som teamleder i barnevernet i Kongsberg. Hadde de ansatte ikke hatt det lokale tillegget, hadde hun søkt etter andre jobber.

Simen Aker Grimsrud

simen.aker.grimsrud@lomedia.no

Det går mot slutten av 2000-tallet. Bufetat skal etablere seg i Kongsberg og er på jakt etter ansatte. Det statlige barnevernet kan lokke med langt høyere lønn enn det kommunale i byen. I barnevernstjenesten i Kongsberg kommune skjelver tillitsvalgt Tone Risvoll Kvernes. Hvordan skal de klare å holde på de ansatte?

Hun skriver et brev til ledelsen og sparer ikke på kruttet. Ledelsen forstår alvoret. Det blir innkalt til en ekstraordinær lønnsforhandling. I løpet av kort tid blir de enige om en særavtale som gir ansatte i det kommunale barnevernet i Kongsberg et solid lønnshopp. Alle med minst åtte års ansiennitet får 40.000 kroner ekstra i året.

– Vi var nødt til å matche blant andre Bufetat på lønn, men det kom litt for sent. Folk hadde allerede søkt, sier Kvernes, som for seks år siden ga seg som tillitsvalgt for å bli leder i barnevernet.

Barnevernet i Kongsberg blir ribbet for folk. 10 av 15 slutter, og flere av dem går over til Bufetat.

Men det solide lønnstillegget skal vise seg å bli starten på en stor opptur for barnevernstjenesten i gruvebyen.

Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes og tillitsvalgt Stein Ingebretsen er enige om at god lønn er viktig for å skape stabilitet i barnevernet.

Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes og tillitsvalgt Stein Ingebretsen er enige om at god lønn er viktig for å skape stabilitet i barnevernet.

Simen Aker Grimsrud

Få slutter

Elleve år etter er Kongsberg et sted andre kommuner ser til. Sykefraværet raste ned fra 20 til 4 prosent – og har holdt seg stabilt. I løpet av de siste tre årene har kun én av de 23 ansatte sluttet. Det er eksepsjonelle tall. På landsbasis sluttet én av seks fra 2015 til 2016 i det kommunale barnevernet.

– Lønnstillegget vi har, er helt avgjørende for at jeg har blitt her. Jeg er ikke interessert i å være et sted hvor jeg tjener mindre enn jeg kunne gjort et annet sted. Da kunne jeg heller forhandlet meg til bedre lønn i spesialisthelsetjenesten. Vi jobber jo for å få lønn, sier Hanne Thorberg, som er teamleder i barnevernstjenesten.

Får tillegg for vakttelefon

Med alle tillegg har hun nå en årslønn på rundt 600.000 kroner. Det inkluderer også et tillegg på 50.000 kroner for å ha vakttelefonen med seg hjem fem uker i året. Det har alle her.

– Jeg er fornøyd med å få 50.000 kroner ekstra, men det er også en slitasje for oss som jobber her. Vi har 100 prosent jobb, og fem uker med vakttelefon i tillegg.

Thorberg er plassert inn i en stillingskode som gir uttelling for ett års videreutdanning. I realiteten får hun det samme som hun ville fått dersom hun var plassert inn i en stillingskode for to års videreutdanning. Det skyldes det lokale tillegget. Selv har sosionomen tatt en mastergrad i klinisk helsearbeid, i tillegg til andre fordypningsfag.

– Jeg føler ikke at jeg får nok uttelling for masteren min, men jeg vet ikke hvor lett det er å få det et annet sted heller, sier hun.

De har like lang utdanning, men ingeniørene i kommunene tjener 108.000 kroner mer enn sosionomene

Ti år i samme jobb

Barnevernet i Kongsberg har gode resultater å vise til de siste årene. Det skyldes ikke bare at de ansatte har fått høyere lønn. De bestemte seg for å tenke nytt om barnevern, og la om kulturen. I dag er det langt færre barn som blir akuttplassert enn tidligere. Familiene blir mer involvert gjennom familieråd, og prosessene har blitt mer gjennomsiktige for de involverte. I 2017 ble barnevernstjenesten i Kongsberg hedret for snuoperasjonen med FOs pris for årets sosialarbeider.

– De fleste som jobber her, har vært her i over ti år. Den stabiliteten har vært avgjørende for at vi har fått til alt vi har gjort. Det henger selvsagt sammen med lønn og arbeidsbetingelser. I tillegg er det faglig interessant å jobbe her. Vi kan være innovative, sier Stein Ingebretsen, som de siste årene har vært tillitsvalgt i barnevernstjenesten.

Så populært har det blitt å jobber her, at barnevernet i Kongsberg kan få over 20 søkere til et årsvikariat.

Mange av saksbehandlerne i barnevernet i Kongsberg har tilleggsutdanning. Tillitsvalgt Stein Inebretsen vil få flere av dem inn i nye stillingskoder, slik at de får lønn for kompetansen.

Mange av saksbehandlerne i barnevernet i Kongsberg har tilleggsutdanning. Tillitsvalgt Stein Inebretsen vil få flere av dem inn i nye stillingskoder, slik at de får lønn for kompetansen.

Simen Aker Grimsrud

Miljøterapeut Siri ble lønnsvinner blant de kommuneansatte

– Vi skal være lønnsledende

Denne våren skal særavtalen reforhandles. Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes er trygg på at de ansatte får beholde det lokale tillegget på 40.000 kroner.

– Som leder har jeg fortsatt å verne om det tillegget. Barnevernstjenesten i Kongsberg skal være lønnsledende, sier hun offensivt.

– Det har vi vært lenge, men vi er nok ikke det lenger.

– Bør det lokale tillegget økes?

– Det burde nok gå litt opp, sier Kvernes.

Hun mener at det ikke bare handler om lønn. At barnevernstjenesten har fått et godt rykte, hjelper på rekrutteringen. Men Kvernes mener hun må kjempe for å beholde de ansatte.

– At de er så stabile som de er, gjør dem mer attraktive på markedet. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å holde på den stabiliteten.

Enkelte kommuner fjernet lokale tillegg da garantilønn for flere høyskoleutdannede ble hevet i fjor.

– Det er jeg ganske sikker på at ikke skjer her. Da hadde de potensielt ødelagt barnevernstjenesten.