JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det finnes over 20 filmer med autistiske karakterer. Gir de et riktig bilde av hva det er?

Autistiske karakterer framstilles underholdende på TV og film. Nå vil Stian Orm finne ut hvilke stereotype forestillinger dette gir. Han har selv autisme.
Gir Raymond Babbit i Rain Man og Saga Norén i Broen oss et riktig bilde av autisme? Stian Orm vil finne ut det.

Gir Raymond Babbit i Rain Man og Saga Norén i Broen oss et riktig bilde av autisme? Stian Orm vil finne ut det.

Colourbox/United Artists/Filmlance International/Nimbus Film

anne@lomedia.no

Bidrar autistiske karakterer i TV-serier og filmer til å bygge opp eller ned stereotype forestillinger om autisme? Det ønsker Stian Orm (25) å finne ut. Han er doktorgradsstipendiat i utviklingspsykologi ved Sykehuset Innlandet og har selv autisme. Nå gjør han et eget prosjekt om autisme på film.

– Jeg håper studien kan brukes til å korrigere oppfatningen av autisme, og at det vi finner ut får betydning for hvordan autistiske karakterer fremstilles på TV og film, sier han.

I den nye Netflix-serien Young Royals, har regissøren for eksempel inkludert en autistisk person til å spille en autistisk filmkarakter, forteller han.

Får komisk utfall

Orm har master i utviklingspsykologi og har en periode undervist på vernepleierutdanningen ved Høgskolen på Vestlandet, avdeling Sogndal. Orm er også aktiv med i forumer på internett. Der har han sett at filmer med autistiske karakterer blir diskutert, både av dem som har diagnoser og av fagfolk.

– Jeg håper studien kan brukes til å korrigere oppfatningen av autisme, sier Stian Orm som selv har diagnosen.

– Jeg håper studien kan brukes til å korrigere oppfatningen av autisme, sier Stian Orm som selv har diagnosen.

Privat

Samarbeidspartneren hans, professor Anders Nordahl-Hansen har identifisert over 20 filmer med autistiske karakterer. Orm tror det handler om at disse kan framstilles underholdende og derfor er egnet for film.

– Noe av det de gjør eller sier tas til et ekstremt nivå med komisk utfall. Jeg er nysgjerrig på om det er med å bygge stereotype oppfatninger, sier han.

Noen utmerker seg

Han trekker fram Doctor Murphy i The good doctor.

– At doktoren er autist kommer fram i kleine scener hvor han skal formidle diagnoser til pasienter. Han stresser dem ved å være direkte og ærlig, sier Orm.

Akkurat nå er likevel politietterforsker Saga Norén i Broen eksemplet som er mest kjent. Filmen De uskyldige (2021) har nettopp hatt premiere. Karakteren Anna fremstilles som autist, blant annet ved å leve i sin egen verden uten språk. – Vi antar at filmene og seriene øker kjennskap om autisme slik at mange kan si at de vet hva det er. Samtidig kan overdrivelser bidra til et uriktig bilde, sier han.

Vernepleierutdanning ansetter utviklingshemmede: – Vi forsøker å snu tanken om at fagfolk er eksperter på andres liv

Svar fra 80 land

Til studien har de fått inn svar fra 2300 respondenter fra 80 land. Mange av dem som har svart har selv en autisme-diagnose.

– Ved å gå ut med undersøkelsen i flere land kan vi finne ut om det er ulike holdninger i de forskjellige landene, forklarer Orm.

I undersøkelsen spør de blant annet om i hvilken grad de mener at filmkarakterer med autisme fremmer positiv bevissthet rundt autisme.

– Hvordan har det vært for deg å leve med autisme?

– Det var en utfordrende barndom. Jeg fikk diagnosen ti år gammel etter tre år med utredning. Jeg hadde store utfordringer i skolen før det – mest sosialt. Men heldigvis utløste diagnosen hjelp. Da fikk jeg et alternativt skoletilbud med spesialpedagoger, og jeg hadde miljøterapeuter rundt meg, sier han.

Utmerker seg

Nå tar han altså doktorgrad.

– Er det vanlig at folk med autisme blir professorer eller er det en stereotyp oppfatning?

– Haha, ja det er nok stereotypt. Rundt 50 prosent av dem som har en autisme-diagnose har også en utviklingshemming og majoriteten er utenfor arbeidslivet. Men de som utmerker seg på et fagfelt eller i sine særinteresser kan nå kangt innenfor sitt område og for eksempel ta en doktorgrad, sier Orm.

– Hvilke fordeler kan det ha å være autist?

– Det kan gi motivasjon og engasjement i det man holder på med, nøyaktighet i det man gjør og evne til å fordype seg og tilegne seg mye kunnskap på ett felt.

Jeg håper studien kan brukes til å korrigere oppfatningen av autisme

Stian Orm

Fem autistiske karakterer

Raymond Babbit i filmen Rain Man (1988). Spilt av Dustin Hoffman.

- Kroneksempel på en karakter med savante evner som ikke er nevnt i diagnosemanualen DSM-5. (Savantsyndromet er å ha både en graverende utviklingspsykologisk hemmelse og ekstraordinære mentale ferdigheter.)

United Artists

Saga Norén i TV-serien Broen (2011-2018). Spilt av Sofia Helin.

- Viser vansker i nonverbal kommunikasjon, og med å utvikle eller opprettholde sosiale relasjoner. Har avgrensede interesser i jobben som etterforsker.

Filmlance International/Nimbus Film

Sam Gardner i TV-serien Atypical (2017-2021). Spilt av Keir Gilchrist.

- Har vansker med nonverbal kommunikasjon og sosioemosjonell gjensidighet. Viser tegn til å ville ha ting og rutiner slik det alltid er.

Netflix

Shaun Murphy i TV-serien The good doctor (2017-). Spilt av Freddie Highmore.

- Framstilles med tydelige savante evner. Det vises i rutiner og i en høy interesse i medisin, spesifikt kirurgi.

ABC

Anna i filmen De uskyldige (2021). Spilt av Alva Brynsmo Ramstad.

- Framstilles som å leve i sin egen verden. Har typiske hånd og fingermannerismer. Sluttet å snakke tidlig i barndommen, som insinuerer en slags regresjon som er et kjent fenomen hos mange autistiske barn.

Maria Ekerhovd/Misha Jaari/Mark Lwoff

Kilde: Anders Nordahl-Hansen og Stian Orm