Charlotte (26) står i skuddlinja på håndballbanen og i Nav-jobben: – Det skal mye til å skremme meg
Når sinte menn brøler mot håndballdommer Charlotte Husomanovic, må hun holde hodet kaldt. Erfaringene fra jobben i Nav kommer godt med.
Charlotte begynte å tenke som en toppidrettsutøver allerede på slutten av ungdomsskolen. Hun la målrettede planer for hvordan hun skulle lykkes i livet.
Martin Guttormsen Slørdal
simen@lomedia.no
De svære mannfolka dundrer inn i hverandre – og smeller i bakken. Mopper dras over banen for å fjerne svette. Det ropes og kjeftes. I Lystlunden Arena i Horten oser det testosteron. De første minuttene av toppoppgjøret mellom Falk Horten og Viking fra Bergen har vært tøffere enn dommerparet ventet seg. De har allerede gitt et par spillere to minutters utvisning.
Kampen er så jevn den kan bli.
En spiller går i bakken. Dommer Charlotte Husomanovic blåser hardt i fløyta og setter blikket i to av bortelagets spillere – som begge er et hode høyere enn henne.
– Du og du – kutt ut!
Hun slipper ikke blikket før etter et par sekunder. Her er det Charlotte som er sjefen.
Konflikthåndtering på jobb
Charlotte Husomanovic er ikke i tvil om at jobben som elitedommer gjør henne til en bedre sosionom. Som håndballdommer trener hun på konflikthåndtering, tydelighet og kommunikasjon hele tiden.
– Vi har to kamper i uka, og får tilbakemeldinger på hvordan vi håndterer situasjoner. Det er videoanalyse, kroppsspråkanalyse og tolkning av regler. Etter kampen får vi beskjed om hva vi kan forbedre.
Charlotte skulle ønske hun hadde noen som observerte møtene hennes med klienter også. Hun mener Nav-ansatte trener for lite på situasjonene de står i med klienter. Tilbakemeldingene hun får fra dommerobservatører i håndballen, tar hun med seg tilbake til Nav-jobben.
– Jeg analyserer meg selv etter møter med klienter. Hvordan møter jeg dem, rekker jeg ut hånda, smiler jeg, viser jeg engasjement, hvordan opplever klienten meg? Det er ting jeg er bevisst på.
I toppkampen i Horten blir Charlotte Husomanovic og makker Jovana Dasic fulgt av en internasjonal dommerobservatør. De drømmer å dømme Champions League i fremtiden. Og det tror Charlotte at hun skal få til.
Martin Guttormsen Slørdal
Hun får brukt mange av de samme egenskapene på banen som på jobben på Nav-kontoret. Det handler om god kommunikasjon, grensesetting og ærlighet.
– I møte med vanskelige klienter må jeg være tydelig og konsekvent – hvis ikke når jeg ikke fram, sier hun.
Hun har jobbet som veileder i Nav Kristiansand i fire år. Sosionomen er ikke redd for å si til en klient at en beslutning er vanskelig for henne også.
– Jeg skjønner at du syns dette er vanskelig, det syns jeg også, og jeg skjønner heller ikke alt av Navs språk. Sammen skal vi finne den beste løsningen du er tjent med, forklarer hun.
Temperaturen stiger
I Horten leder hjemmelaget Falk med ett mål, men publikum buer mot dommerparet på parketten. To av hjemmelagets spillere er utvist i løpet av et minutt.
– I håndballen får du større utfordringer og nye opplevelser hvis du gjør en god jobb, men i Nav står vi ofte i tøffe saker uten å få anerkjennelse for det, sier Charlotte.
Martin Guttormsen Slørdal
Charlotte kjenner at hjertet banker. Hun prøver å puste riktig for å få nok oksygen til hjernen. Nå er det ikke rom for å gjøre feil.
Hun blåser hardt i fløyta og peker med strak arm mot syvmetersmerket. To fingre i været – utvisning. Hun følger Viking-spilleren bestemt bort til benken. Til stor jubel fra publikum.
Temperaturen stiger de siste minuttene av omgangen. En av bortelagets spillere brytes over ende.
– Rødt kort, roper Viking-treneren.
Måtte bli tidlig voksen
Det er kanskje den balkanske tøffheten som gjør at hun står der tilsynelatende upåvirket når store menn roper og skriker til henne. Eller kanskje det rett og slett er fordi Charlotte tidlig måtte bli voksen.
Foreldrene til Charlotte kom til Norge som flyktninger for 30 år siden – med kun en bærepose med eiendeler. Tre år senere ble datteren født.
– Jeg måtte bli raskere voksen og ta ansvar for meg og min framtid i større grad enn jevnaldrende. Jeg har innsett at jeg er min egen lykkes smed, og at det er lite som kommer gratis. Det har gjort at jeg er her jeg er i dag, og at jeg har oppnådd så mye. Jeg er blitt herdet og robust.
De første årene i Charlottes liv pendlet familien mellom Norge og Bosnia. For Charlotte var ikke det lett å finne ut av hva som var «hjemme», og hvilken kultur hun skulle identifisere seg med.
– Tilpasningen til begge kulturene var utfordrende, men jeg ser i ettertid at det har styrket meg i møte med andre og gitt meg flere muligheter i livet, sier den unge elitedommeren.
I tillegg til å være toppdommer og ha full jobb i Nav, holder Charlotte på å fullføre en mastergrad. Hun brukte hele sommerferien til å gjøre research til oppgaven hun nå skriver om digital utvikling i Nav.
Martin Guttormsen Slørdal
Hun skjønte i ung alder at hun ville jobbe med å hjelpe andre mennesker. Hun ble utdannet sosionom 22 år gammel, og i dag tar hun en mastergrad i tillegg til full jobb og håndballdømming.
– Jeg tenkte at jeg kunne være en ressurs for mennesker med ulike utfordringer. Som ung hjalp jeg mine foreldre med å navigere i det norske samfunnet, ettersom jeg kunne språket og var tilpasningsdyktig.
Hun tror det er langt vanligere enn mange nordmenn tror.
– Ekstremt mange barn som vokser opp med foreldre som ikke er skikkelig integrert i samfunnet, bærer foreldrene sine på ryggen og hjelper til.
Ærlig med klienter
I møte med Nav-klienter er hun dønn ærlig. Charlotte er ikke typen som går rundt grøten.
– Jeg sier at jeg ikke klarer å skaffe deg en jobb med de utfordringene du har.
– Tåler alle å få så direkte tilbakemeldinger?
– Helt sikkert ikke, alle er jo forskjellige. Det er mange sårbare mennesker vi møter, og jeg er alltid godt forberedt til møter med klienter. Jeg leser alltid alle dokumentene i en sak før et møte. Det gjorde jeg ikke første gang jeg hadde en samtale, og da følte jeg etter møtet at jeg hadde gått glipp av noe.
Både på banen og på samtalekontoret må Charlotte forholde seg strengt til et regelverk som er laget av andre. Men som sosionom i Nav er hun også rådgiver, samtalepartner, terapeut – eller en som bare lytter.
Martin Guttormsen Slørdal
Men også på banen dukker det opp øyeblikk der spillere eller situasjonen krever at hun lytter, viser forståelse og empati.
– Jeg tror ikke man kan lede mennesker hvis man kun skal forholde seg til et regelverk. Du må ha med deg elementer av det mellommenneskelige.
Et hode høyere
Charlotte står bredbeint bak målet og følger spillet med argusøyne. Hun har skutt fram brystkassa.
Når du er 1.70 høy og møter spillere på 1.90, må du gjøre deg større, fikk hun og dommermakker Jovana Dasic beskjed om av dommerutvikleren i håndballforbundet.
Charlotte kommer aldri uforberedt til en kamp. Hun har sett opptak av tidligere kamper, studert spillere og trenere. Hvem av dommerne som skal ta ansvar for hva på banen, er ikke overlatt til tilfeldigheter.
Martin Guttormsen Slørdal
Falk-spillerne roper på et hjørnekast. Dommerne lar spillet gå. Da koker det over i Lystlunden Arena. Publikum piper. Falk-trener Johnny Jensen er rasende. Charlotte går bort til ham og forklarer at hun ikke fikk med seg situasjonen, og at det ikke er noe hun kan gjøre med det.
Men Falk-treneren gir seg ikke.
– Faen heller, roper Jensen etter henne.
Charlotte har fått nok. Hun snur seg, og uten en mine i ansiktet viser hun Falk-treneren det gule kortet.
En gang til, så må han opp på tribunen.
Press fra alle kanter
Charlotte opplever at hun står i et konstant krysspress både på banen og på jobb i Nav. Når hun dømmer, prøver spillere og trenere å påvirke henne hele veien. I samtalerommet på jobb opplever hun at tilliten hun har bygget til en klient, kan bli revet ned i løpet av sekunder. Hun har flere ganger fått vite ting som har gjort at hun har meldt fra til barnevernet. Hun har også varslet PST.
– Det kan være tøft. Men da tenker jeg det er viktig å være ærlig, det tror jeg folk setter pris på. Jeg er åpen om at jeg har meldeplikt, og hvis jeg ikke følger regler og rutiner, kan jeg risikere å bli straffet. Det har hendt at klienter har vært forbanna først, men gitt meg en klem etter møtet, forteller hun.
Å innrømme at hun gjør feil, enten på banen eller Nav-kontoret, ser ikke Charlotte som en svakhet. Hun mener det tvert imot gir henne tillit fra spillere og mennesker som bruker Nav.
Martin Guttormsen Slørdal
– Det å være ydmyk er viktig på håndballbanen. Hvis spillerne ser at jeg er ydmyk og forstår at de jobber og svetter for å prestere, reagerer de positivt, sier hun.
Hun mener det gjør henne til en bedre kampleder og Nav-veileder.
– Du må tåle å stå i situasjoner hvor du har tatt en dårlig avgjørelse. Det er kanskje den viktigste læringen å ta med seg i livet: feil er en unngåelig del av utviklingsprosessen.
To forhatte jobber
Hva får egentlig noen til å ville ha to så utsatte jobber? Charlotte innrømmer at det er et paradoks.
– Hadde det ikke vært for dømminga, hadde jeg ikke holdt ut i Nav, og jeg tror det er litt omvendt også: hadde jeg ikke vært sosionom, hadde jeg taklet det å være dommer dårligere. Begge steder handler det om å se menneskene bak alle følelsene. Som dommer og Nav-ansatt har du makt, og avgjørelsene du tar betyr mye for de involverte.
Martin Guttormsen Slørdal
Men hun tåler det. Hun kan til og med like at det koker litt iblant. Hun får energi av håndballen, og kjenner på et kick når det koker i hallen.
– Det skal mye til å skremme meg. Det er tøft, men det bygger karakter. Det gir meg en styrke for fremtiden. Jeg blir nok trigget av utfordringer.
Lærer av feilene
Sluttsignalet går i Horten. Falk taper knepent, og misfornøyde spillere og trenere løper bort til dommerne.
Johnny Jensen er fortsatt forbanna. Det er tredje gang dommerparet har dømt Falk i år, og Jensen synes det har vært like dårlig hver gang.
– Vi kunne sikkert tatt noen smartere valg mot slutten av kampen, men det er feil vi lærer av. Vi må jobbe med å klarne hodene når det koker i sluttminuttene, sier Charlotte.
Falk-trener Johnny Jensen hadde ikke mye pent å si til dommerne Charlotte Husomanovic (t.v.) og Jovana Dasic etter kampen.
Martin Guttormsen Slørdal
Hun vedgår at det er den tøffeste kampen de har dømt i år.
– Det er mye vi er fornøyde med, men så er det ting vi må jobbe videre med. Denne kampen vil gjøre oss sterkere, sier Charlotte.
Kampen ble flyttet en time, og hun rekker ikke flyet hjem til Kristiansand. Nå pakker Charlotte bagen for å sette seg på nattbussen. I morgen tidlig skal hun rett i møte med klienter på Nav. n
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen