JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Barnevernsforeldre reagerer sterkt på at de ikke får se barna som bor i fosterhjem

Catrine så fram til å treffe sønnen (10) som bor i fosterhjem, men nå er samværet avlyst.
- Samværene foreldrene får ha med barna sine er lyspunkt i hverdagen. Når de forsvinner, er det mange som får det tøft, sier Merethe Løland i OBF. Hun jobber hjemme og svarer  foreldre som tar kontakt.

- Samværene foreldrene får ha med barna sine er lyspunkt i hverdagen. Når de forsvinner, er det mange som får det tøft, sier Merethe Løland i OBF. Hun jobber hjemme og svarer foreldre som tar kontakt.

Monica Strømdahl

anne@lomedia.no

– Jeg forstår at vi ikke kan treffes, men jeg skulle ønske barnevernet la til rette for annen kontakt, sier hun.

Catrine Jondals sønn bor i fosterhjem. Han har akkurat fylt ti år. I morgen skulle de hatt samvær. Planen var å plukke ham opp i fosterhjemmet og dra til en strand på Jæren. Der skulle de gått tur og feiret bursdagen hans med kake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Catrine Jondal skulle hatt samvær med sønnen som bor i fosterhjem, men det er avlyst på ubestemt tid.

Catrine Jondal skulle hatt samvær med sønnen som bor i fosterhjem, men det er avlyst på ubestemt tid.

Privat

– Jeg gledet meg sånn til å se ham og gi ham gaven, sier Jondal.

Mange frustrerte foreldre

Organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF) merker stor pågang fra foreldre som har barn i fosterhjem eller på institusjon.

– De siste dagene har det strømmet på med meldinger fra frustrerte foreldre som ikke får møte barna sine på grunn av restriksjonene, sier Merethe Løland, leder for OBF.

Hun forstår foreldrenes smerte og sorg og presiserer at OBF har en rådgivningstelefon dersom noen har behov for å snakke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF) tar imot telefoner fra frustrerte foreldre som ikke får møte barna sine.

Organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF) tar imot telefoner fra frustrerte foreldre som ikke får møte barna sine.

Monica Strømdahl

Selv har hun prøvd å forklare foreldre hvorfor samvær må avlyses, at dette må behandles likt for alle, uavhengig om man bor i samme by eller har lang reisevei dit barnet bor.

Kontakt på Skype

Da statsministeren varslet inngripende tiltak forrige uke, tok Catrine Jondal kontakt med saksbehandleren i barnevernet for å høre hva som ville skje med det planlagte samværet. Mandag denne uken ble det avklart at besøket måtte avlyses. Det ble blant annet begrunnet med at Jondal jobber på et sykehjem og må tenke ekstra på pasientene sine.

– Jeg synes barnevernet kunne foreslått noen alternative måter å ha kontakt på, sier hun.

Hun så for seg samtale på Skype eller videosamtale.

– Saksbehandleren som ringte hadde ingen ideer til hvordan vi kunne ha samvær uten å møtes. Jeg ble veldig lei meg, sier Jondal.

Familievernet: - Å ta vare på foreldre som mister omsorgen har vært et forsømt område. Nå gjør vi noe med det

Sønnen får lov å ringe

For Jondal har samværene vært lyspunktene i hverdagen.

Hun sier sønnen har lov å ringe henne med fosterforeldrenes telefon, men at hun selv bare skal ta kontakt hvis det er noe spesielt.

– Jeg synes det er så vanskelig er vi ikke vet hvor lenge dette skal vare. Til påske? Eller til sommeren? sier hun.

Gutten har bodd i fosterhjem siden han var tre år. I mange år hadde de seks samvær i året. Etter en samtaleprosess i fylkesnemnda er samværene nylig blitt økt til ni ganger i året.

– Både gutten og jeg gledet oss til å ha tettere kontakt, sier hun.

Sarah har lov å se barna bare 18 timer i uka, men fosterforeldrene gir henne mye mer

Redd for å miste samvær

Merethe Løland i OBF sier at alle styremedlemmene i organisasjonen er tilgjengelige på telefon. Selv har hun svart kontinuerlig på henvendelser.

– Folk er mest bekymret for at de ikke får tilbake samværene som de nå mister. Noen lurer også på om et samvær på Skype vil erstatte et vanlig samvær, sier Løland.

Noen foreldre har fått informasjon om hvordan barna deres har det, men dette ser, i følge Løland, ut til å være opp til det enkelte fosterhjem eller barnevernstjeneste.

Barnevern i koronaens tid: Ansatte utveksler råd på sosiale medier

Etterlyser retningslinjer for informasjon

Hun mener det hadde vært til stor hjelp om nasjonale myndigheter ved direktoratet (Bufdir) ga noen retningslinjer.

Løland mener dette snarest må komme på plass.

Barnevernsansatte får status som kritisk personell

– Foreldre må være trygge på at de blir informert om barnets helsetilstand, og de trenger god informasjon og forklaring på hvorfor kontakt mellom mennesker skjerpes inn, understreker Løland.

– Dette er sårbare mennesker som vi må ta vare på, sier hun og legger til:

– Ingen vet om dette vil vare til påske eller til over sommeren. Det hadde hjulpet foreldre om de fikk en dato hvor de visste at tiltak og samværsspørsmål ville bli evaluert, sier Løland.

– Foreldre må få informasjon

Bufir har opprettet en temaside om korona. Her står det om oppfølging av foreldre til barn i fosterhjem:

- Noen biologiske foreldre går med stor usikkerhet når de ikke vet hvordan pandemien berører deres barn som bor i fosterhjem. Bufdir anbefaler at kommunal barnevernstjeneste, så langt ressurssituasjonen tillater det, innhenter oppdatert informasjon om barnets helsesituasjon og formidler dette til foreldre. For de som har opprettet direkte kontakt mellom fosterforeldre og foreldre, kan informasjonen gå direkte fra fosterhjemmet til foreldrene.

Fontene har ikke lyktes med å få kontakt med aktuelle barnevernstjenester.

Her er Bufdirs temaside om koronavirus