Barnevern i koronaens tid: Ansatte utveksler råd på sosiale medier
Skype og besøksnekt, håndsprit og klorvask. Ansatte i barnevernet forsøker å få den nye hverdagen til å gå rundt.
Hvordan følge opp barn i sårbare familier? Hvordan unngå smitte på institusjoner? Hvordan fylle dagene når skolen er stengt? Ansatte har mange spørsmål.
colourbox
solfrid.rod@lomedia.no
Hvordan unngå at unge som bor på institusjon føler seg ensomme og innestengte? Kan de møte familien? Hvordan hindre smitte? Dette er noen av spørsmålene som tas opp på barnevernspedagogenes facebook-gruppe.
Flere svarer at de nå klorvasker alle håndtak, lysbrytere, kjøkkenmaskiner, mobiler og så videre. Noen har stengt kjøkkenet for de unge. Kun ansatte kan gå inn og hente mat.
Barnevernsansatte får rett til barnepass og kan ikke omdisponeres til andre funksjoner i kommunene
Ulik praksis på samvær
Et annet spørsmål er hvordan de ansatte på institusjonene snakker med ungdommene om viruset og den nye hverdagen. Noen har hatt husmøter, andre har sett på nyheter og pressekonferanser sammen med ungdommene. Det er viktig å få fram at dette gjelder hele Norge, ikke bare på institusjoner, da blir det lettere å forstå at besøk og vennetreff ikke er lov, påpeker en.
Forventer flere kriser når barn og foreldre skal være tett på hverandre
Facebook-tråden avslører at kommunene har noe ulik praksis på samvær med biologiske foreldre. Noen har avlyst, andre steder går disse som normalt. Fylkesnemndene fastslår hvor ofte og lenge barn og unge skal ha samvær med sine foreldre. I tråd med disse vedtakene bør samvær ikke avlyses, men utsettes til det igjen er trygt, råder en ansatt.
– Lag en plan for dagen
Når skolene er stengt og ungdommene må være på institusjonen hele dagen, trengs det kreative voksne som lager en dagsplan med aktiviteter for små grupper inne og ute, anbefaler en. Hun foreslår for eksempel å lage film, spille spill, ha lesestund, skattejakt og uteovernatting.
Stenger ingen barnevernsinstitusjoner ennå
«Vi friske kan jobbe litt ekstra»
Ansatte i det kommunale barnevernet diskuterer også hvordan de kan følge opp barn i de mest sårbare familiene uten å spre smitte. Flere foreslår Skype-samtaler og sosiale medier.
«Opprette konto og treffe barn og ungdom på de sosiale medier og spillene der de er. Det gir muligheter til å spre glede, være sammen og mulighet for å ta imot spørsmål og samtaler i en tid vi må holde avstand», skriver en ansatt.
Flere er opptatt av at koronakrisen rammer barn i sårbare familier hardt. De oppfordrer til å spre telefonnumrene til alarm- og akutt-telefoner. En foreslår at barnehageansatte og lærere kan ringe rundt og snakke med barna personlig.
Barnevernsansatte i risikogruppa kan jobbe over telefon, mens «vi friske kan jobbe litt ekstra, det fortjener barna», skriver en.
Flere saker
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud