Barnevern i koronaens tid: Ansatte utveksler råd på sosiale medier
Skype og besøksnekt, håndsprit og klorvask. Ansatte i barnevernet forsøker å få den nye hverdagen til å gå rundt.
Hvordan følge opp barn i sårbare familier? Hvordan unngå smitte på institusjoner? Hvordan fylle dagene når skolen er stengt? Ansatte har mange spørsmål.
colourbox
solfrid.rod@lomedia.no
Hvordan unngå at unge som bor på institusjon føler seg ensomme og innestengte? Kan de møte familien? Hvordan hindre smitte? Dette er noen av spørsmålene som tas opp på barnevernspedagogenes facebook-gruppe.
Flere svarer at de nå klorvasker alle håndtak, lysbrytere, kjøkkenmaskiner, mobiler og så videre. Noen har stengt kjøkkenet for de unge. Kun ansatte kan gå inn og hente mat.
Barnevernsansatte får rett til barnepass og kan ikke omdisponeres til andre funksjoner i kommunene
Ulik praksis på samvær
Et annet spørsmål er hvordan de ansatte på institusjonene snakker med ungdommene om viruset og den nye hverdagen. Noen har hatt husmøter, andre har sett på nyheter og pressekonferanser sammen med ungdommene. Det er viktig å få fram at dette gjelder hele Norge, ikke bare på institusjoner, da blir det lettere å forstå at besøk og vennetreff ikke er lov, påpeker en.
Forventer flere kriser når barn og foreldre skal være tett på hverandre
Facebook-tråden avslører at kommunene har noe ulik praksis på samvær med biologiske foreldre. Noen har avlyst, andre steder går disse som normalt. Fylkesnemndene fastslår hvor ofte og lenge barn og unge skal ha samvær med sine foreldre. I tråd med disse vedtakene bør samvær ikke avlyses, men utsettes til det igjen er trygt, råder en ansatt.
– Lag en plan for dagen
Når skolene er stengt og ungdommene må være på institusjonen hele dagen, trengs det kreative voksne som lager en dagsplan med aktiviteter for små grupper inne og ute, anbefaler en. Hun foreslår for eksempel å lage film, spille spill, ha lesestund, skattejakt og uteovernatting.
Stenger ingen barnevernsinstitusjoner ennå
«Vi friske kan jobbe litt ekstra»
Ansatte i det kommunale barnevernet diskuterer også hvordan de kan følge opp barn i de mest sårbare familiene uten å spre smitte. Flere foreslår Skype-samtaler og sosiale medier.
«Opprette konto og treffe barn og ungdom på de sosiale medier og spillene der de er. Det gir muligheter til å spre glede, være sammen og mulighet for å ta imot spørsmål og samtaler i en tid vi må holde avstand», skriver en ansatt.
Flere er opptatt av at koronakrisen rammer barn i sårbare familier hardt. De oppfordrer til å spre telefonnumrene til alarm- og akutt-telefoner. En foreslår at barnehageansatte og lærere kan ringe rundt og snakke med barna personlig.
Barnevernsansatte i risikogruppa kan jobbe over telefon, mens «vi friske kan jobbe litt ekstra, det fortjener barna», skriver en.
Flere saker
Ideelle aktører skal ha en betydelig rolle, men det vil fortsatt være behov for private kommersielle aktører, mener Hege Nilssen, direktør i Bufdir.
Hanna Skotheim
– Vi ville ikke formulert oss på den måten, men rapporten peker likevel på noen viktige utfordringer
Henriette Kåsin Nilsen mener kommunen burde beholdt eiendomsskatten for å unngå kutt i stillinger.
André Kjernsli / Privat
Fjernet eiendomsskatten og kuttet over 100 stillinger: – Jeg fatter det ikke
Lisbeth Berntsen Grandalen bla valgt til nestleder i FO i november 2023. Nå går hun av.
Fartein Rudjord
Nestlederen i FO går av: – Jeg trenger å være mer tilgjengelig for familien
HARDT UT: Kristin Nygård i FO og Anniken van Marion i Fagforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagforeninger føler seg overkjørt av politikerne i Trondheim
Ole Palmstrøm
Hvilke forventninger har fagfolk til en ny barne- og familieminister?
Jan Aarskog, tillitsvalgt for FO, er provosert over konsulentselskapenes forslag til effektivisering av institusjonsbarnevernet.
Skjalg Bøhmer Vold