Åtte rusbehandlingsaktører går til sak mot Helse sør-øst
Åtte ulike aktører innen behandling på rusfeltet mener det var uklare kriterier da man utlyste anbud på området i Helse Sør-Øst. Nå saksøker de helseforetaket.
Problemene i tildelingsprosessen gir en fare for at flere ideelle aktører må legge ned. Bildet er fra en demonstrasjon i november i fjor.
Hanna Skotheim
Saken oppsummert
kenneth.kandolf.haug@ntb.no
De åtte aktørene er Tyrilistiftelsen, Stiftelsen Manifestsenteret, Samtun, Frelsesarmeen, Stiftelsen Trasoppklinikken, Stiftelsen Renåvangen, Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken og Stiftelsen Incognito klinikk, skriver de i en pressemelding.
Disse er alle ideelle aktører som tilbyr ulike former for behandling for rusavhengighet – og er avhengige av avtaler med Helse sør-øst for å kunne drive.
Mange aktører fikk ikke fornyet avtale med Helse Sør-Øst under anbudskonkurransen i fjor høst. Men konkurransen ble så omgjort og gjenåpnet da det viste seg at enkelte tilbydere hadde oppfattet konkurransegrunnlaget på en annen måte enn mange andre.
En viktig del av bakteppet er at såkalt fritt behandlingsvalg ble lagt ned av dagens regjering i 2022. I stedet har Helse sør-øst lyst ut anbud for rusbehandlingen som de mener det er behov for.
Fakkeltog
De åtte aktørene har behandlingssteder mange steder på Sør- og Østlandet. 7. november i fjor gikk flere tusen personer i fakkeltog i Oslo for å markere sitt standpunkt i saken.
– Vi er mange som demonstrerer i Oslo og Trondheim i kveld, fordi vi mener at behandlingstilbudet ikke bare skal måles i kroner og øre, men i livskvalitet og bedring. Vi trenger en anbudsprosess som verdsetter det mangfoldige og kunnskapsrike arbeidet som utføres i feltet, sa daglig leder Jonas Finnby i Tyrilistiftelsen den gangen.
Arrangørene fryktet at så mange som 400 langtidsdøgnplasser til rusavhengige kan forsvinne på to år.
Inkurie
– Helse Sør-Øst RHF har erkjent at intensjonen var å sende ut en melding til alle tilbydere for å klargjøre hva som var gjeldende, men at dette «ved en inkurie» ikke ble gjort, skriver aktørene i pressemelding.
Nå vil de ha en midlertidig forføyning for å forhindre at avtalene undertegnes «før saken er tilstrekkelig belyst og det foreligger en ny, rettskraftig dom».
– Uklarheten har virket inn på utformingen av tilbudene og dermed på resultatet av konkurransen. Helse Sør-Øst har derfor plikt til å avlyse konkurransen, sier advokat Morten Goller i advokatfirmaet Wiersholm, som fører saken på vegne av de åtte tilbyderne.
NTB har bedt Helse Sør-Øst om en kommentar til saken.
Blå Kors vant fram
I februar vant Blå Kors og Mestringshusene Bolkesjø AS fram i retten med en sak på lignende grunnlag. Helse Sør-Øst anket ikke denne dommen.
Problemene i tildelingsprosessen har ført til en fare for at flere ideelle aktører kan måtte legge ned. Helseforetaket varslet 27. februar at de ønsket å inngå avtaler med tilbyderne som opprinnelig fikk tildeling den 21. oktober i fjor, og satte fristen for å klage – karensfristen – til 11. mars.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim
Johanne er skadet for livet av tvangen hun ble utsatt for som «instukid»
– Regjeringen vil myke opp kompetansekravene i barnevernet, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.
Brian Cliff Olguin