JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aleksander (32) har soningsplass i hundegruppa i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud og oppdrar hunden Lena for Forsvaret.

Aleksander (32) har soningsplass i hundegruppa i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud og oppdrar hunden Lena for Forsvaret.

Werner Juvik

Aleksander oppdrar hunden Lena mens han er i fengsel

De første månedene i fengsel, så Aleksander TV og kappet trepinner. Etter å ha fått ansvar for å oppdra hunden Lena for Forsvaret, har soningen fått innhold.
2019082910104520190830103959

anne@lomedia.no

Lena får fri oppdragelse. Hvis hun hopper på bordet, får hun lov til det. Hun får til og med ros.

– Hvis en kjeltring har klatret opp på et bord, må hunden vite at hun har lov å hoppe etter, forklarer Aleksander (32).

Romerike fengsel, avdeling Kroksrud, samarbeider med Forsvarets hundeskole. Her har fem innsatte soningsplass i «hundegruppa» og har ansvar for hver sin hund. Hundene kommer til fengselet når de er åtte uker og skal trenes til å bli tjenestehunder for Forsvaret. De oppdras til selvstendighet, initiativ og mot.

Fontene møtte hundegruppa fra Romerike fengsel på trening i Fredrikstad. F.v: Stabssersjant Trond Marthinsen, fengselsbetjent Thomas Kahn, Stian, Aleksander, Robert, Carlos og Knut.

Fontene møtte hundegruppa fra Romerike fengsel på trening i Fredrikstad. F.v: Stabssersjant Trond Marthinsen, fengselsbetjent Thomas Kahn, Stian, Aleksander, Robert, Carlos og Knut.

Werner Juvik

Hundene skal være i stand til å jakte folk som har brutt seg inn i en bygning, eller ta en skurk som står på leider med skytevåpen. En dag skal hundene kanskje ut i krig.

– Oppgaven er å bygge opp leken og galskapen i hunden. Ordet «nei» finnes ikke, sier Aleksander.

Fengselsansatte etterlyser tiltak mot barnefattigdom i Oslo

Står opp syv for å stelle hund

Hver morgen står han opp klokka sju. Han møtes av en logrende hund, som er glad for å se ham. Han lufter henne i turløypa på fengselsområdet, fôrer og vasker buret, før treningsopplegget starter.

Klokken ni starter felles treningsopplegg med hundene og med den ansvarlige fengselsbetjenten.

De reiser ut, trener med hundene i skogen, i rulletrapper, på flytebrygger. Eller som denne dagen, i et nedlagt næringsbygg i Fredrikstad som Forsvaret disponerer. Her møter de stabssersjant Trond Marthinsen. Han kvalitetssiker opplæringen og veileder hva hund og mann må øve på. Lokalet er som en James Bond-kulisse, og lokkemat legges ut på trappene for å få valpene til å gå opp og ned bratte jerntrapper.

Aleksander trener med hunden i et nedlagt næringsbygg i Fredrikstad som Forsvaret disponerer.

Aleksander trener med hunden i et nedlagt næringsbygg i Fredrikstad som Forsvaret disponerer.

Werner Juvik

– Er det en sikkerhetsmessig utfording at domfelte oppdrar tjenestehunder?

– Nei. Forsvaret overtar når hundene er 12 måneder og gir den videre utdannelsen de trenger for å gjøre tjeneste, sier stabssersjanten.

– Vi pleier å si at hundene er i barnehage og skole hos oss, før de går over til videregående i Forsvaret, sier Aleksander og smiler.

På lukket avdeling i 14 måneder

Han var 14 måneder på lukket avdeling på Ullersmo, før han fikk plass i hundegruppa på Kroksrud.

Han vet at han har fått en unik soningsplass og kjenner på en enorm tillitserklæring. På Ullersmo var han låst inne store deler av dagen og fikk luft bare en time om dagen. Nå er han ute hele dagen på «frigang» frem til kokka 16 og trener og steller hunden til han tar kvelden klokka 22.

– Jeg visste om hundegruppa og søkte. Jeg måtte få noe mer ut av soningen enn å se TV eller kappe pinner på snekkerverkstedet, sier han.

Han soner en dom på 4,5 år. Det er hans første gang i fengsel.

– Hva er det beste med denne soningen?

– Ååå, utbryter han. – Det er å være ute i dagslys, se nattehimmelen! Møte folk som tar meg imot som et vanlig menneske. Jeg får høre det når jeg gjør noe bra for hunden og når jeg gjør noe dårlig. Angsten man får når man sitter inne, har sluppet taket, sier han.

Aleksander er blitt motivert til å stå opp hver morgen for å ta seg av hunden. Hun logrer mot ham hver dag.

Aleksander er blitt motivert til å stå opp hver morgen for å ta seg av hunden. Hun logrer mot ham hver dag.

Werner Juvik

Han er blitt motivert til å stå opp hver morgen og ta i et tak, gi topp innsats.

– De stoler på meg at dette er noe jeg kan klare. Selvfølgelig gir det selvtillit. Jeg er egentlig ganske stolt. Jeg får noe ut av soningen og skal ikke tilbake i fengsel, slår han fast.

Han er dømt for bedrageri. Straffen er å bygge gapahuk

Sosialkonsulenten ser høy arbeidsmoral

Fengselsbetjent Thomas Kahn, som har ansvaret for hundegruppa, sier de innsatte lærer å ta ansvar og utvikler omtanke og empati for hunden de har ansvaret for.

– Vi forventer glødende engasjement og stiller krav til de innsatte, sier han.

Robert og hunden løper etter fengselsbetjent Thomas Kahn inn i næringsbygget. Hunden skal øve på å gjøre søk i bygg.

Robert og hunden løper etter fengselsbetjent Thomas Kahn inn i næringsbygget. Hunden skal øve på å gjøre søk i bygg.

Werner Juvik

Ellen Utsi er sosialkonsulent i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud. Hun ser høy arbeidsmoral hos gutta i hundegruppa. De står opp tidlig, trener, lufter, fôrer.

– De jobber nærmest 24/7. Det ansvaret gjør noe med dem, sier hun.

Hun husker en innsatt som skulle ha permisjon. Han ba om å få tilpasset permisjonstiden, slik at det ikke skulle gå utover en liten valp han skulle ta imot.

– Så viktig er hundene for gutta, sier hun.

Ellen Utsi er sosionom og jobber som sosialkonsulent i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud. Hun ser høy arbeidsmoral hos gutta i hundegruppa.

Ellen Utsi er sosionom og jobber som sosialkonsulent i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud. Hun ser høy arbeidsmoral hos gutta i hundegruppa.

Privat

Hun ser også at de får en unik relasjon til fengselsbetjenten sin.

– En betjent på fem innsatte en hel dag er sjeldent i kriminalomsorgen, sier hun.

Utsi mener tilsvarende opplegg bør prøves ut for at flere innsatte skal få meningsfulle sysselsettingstilbud.

– Hundegruppa er et tilbud for de få. Det passer selvsagt ikke for alle, men er et eksempel på hva som går an å få til, sier hun.

Barnevernspedagog Anne hjelper rusa sjåfører på rett vei

Ti kroner mer om dagen

Når de innsatte hører at journalisten skriver for medlemsbladet til en fagforening, begynner de å snakke om lønn. De får ti kroner mer i lønn om dagen fordi de er i hundegruppa. Dagslønna er 80 kroner.

De innsatte i hundegruppa er ute i samfunnet og trener hundene hver dag. Lunsjen tar de i bilen.

De innsatte i hundegruppa er ute i samfunnet og trener hundene hver dag. Lunsjen tar de i bilen.

Werner Juvik

– Det gir litt ekstra til snus, sier Aleksander.

Han bøyer seg ned mot hunden Lena og koser etter å ha trent på en leider oppunder taket.

Hunden har valpetenner, så han er ikke hard med leken, men sier at han gir henne interesse for å bite i ting.

Hundene trener på å bite.

Hundene trener på å bite.

Werner Juvik

– Å lære hundene å bite, er det Forsvaret som tar seg av, sier han.

Ingen på hundegruppa er blitt bitt av politihund, men Aleksander har opplevd at politihund har funnet stoff på ham. Nå har han ett år og syv måneder igjen å sone.

– Når du er ferdig med oppdragelsen og soningen, hva skjer da?

– Da får Lena og jeg diplom.

Hundegruppa i Romerike fengsel

Romerike fengsel, avdeling Kroksrud har i mange år samarbeidet med Forsvarets hundeskole, hvor innsatte er fôrvert og trener enkelte av skolens hunder i opptil et år. Fengselet har i tillegg en dagkennel.

Hundene kommer til fengselet åtte uker gamle og blir der til de er tolv måneder.

Kroksrud har lavere sikkerhetsnivå, med 62 plasser for menn. Avdelingen tar imot doms- og forvaringsdømte med inntil fem år gjenstående soningstid. Avdelingen tilbyr frigang til arbeid, undervisning eller behandling.

Vi pleier å si at hundene er i barnehage og skole hos oss, før de går over til videregående i Forsvaret

Aleksander

Så viktig er hundene for gutta

Ellen Utsi

{"445811":{"type":"m","url":"/image-3.445811.9e98f36646","cap":"Aleksander trener med hunden i et nedlagt næringsbygg i Fredrikstad som Forsvaret disponerer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445812":{"type":"m","url":"/image-3.445812.d6a2d36843","cap":"Aleksander er blitt motivert til å stå opp hver morgen for å ta seg av hunden. Hun logrer mot ham hver dag. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445814":{"type":"m","url":"/image-3.445814.1347b1a5df","cap":"Hundene trener på å bite. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445815":{"type":"m","url":"/image-3.445815.eb0e5c1c0d","cap":"De innsatte i hundegruppa er ute i samfunnet og trener hundene hver dag. Lunsjen tar de i bilen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445817":{"type":"m","url":"/image-3.445817.c4094f0378","cap":"Fontene møtte hundegruppa fra Romerike fengsel på trening i Fredrikstad. F.v: Stabssersjant Trond Marthinsen, fengselsbetjent Thomas Kahn, Stian, Aleksander, Robert, Carlos og Knut. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445819":{"type":"m","url":"/image-3.445819.30d4d67dd4","cap":"Robert og hunden løper etter fengselsbetjent Thomas Kahn inn i næringsbygget. Hunden skal øve på å gjøre søk i bygg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"445824":{"type":"s","url":"/image-3.445824.77e22a90a3","cap":"Ellen Utsi er sosialkonsulent i Romerike fengsel, avdeling Kroksrud og nestleder i FO Akershus. Hun ser høy arbeidsmoral hos gutta i hundegruppa. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Hundegruppa i Romerike fengsel","closed":true,"place":"De reiser ut, trener med hundene i skoge"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi pleier å si at hundene er i barnehage og skole hos oss, før de går over til videregående i Forsvaret","place":"Klokken ni starter felles treningsoppleg"},{"title":"Så viktig er hundene for gutta","place":"– En betjent på fem innsatte en hel dag "},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}