Kriminalpolitisk debatt i Oslo fengsel
Fengselsansatte etterlyser tiltak mot barnefattigdom i Oslo: – Vi må nå inn til de 3 prosentene som begår kriminalitet
Oslo kommune må selv ta ansvar for ungdom som ligger an til å begå krim, mener fengselsbetjent Pål Skaugerud i Oslo fengsel.
Fengselsbetjent Pål Skaugerud etterlyser konkrete tiltak mot barnefattigdom i Oslo øst og sør. Her sammen med fengdelsdirektør i Oslo fengsel, Nils Leyell Finstad
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Jeg savner at politikerne løfter opp konkrete tiltak inn mot fattigdommen i Oslo sør og øst, sier fengselsbetjent og styrerepresentant i Oslo Fengselsfunksjonærers Forening (OFF) Pål Skaugerud.
Aktivitetsbygget i Oslo fengsel fikk plass til åtte politikere og mange store ord da NFF i Oslo fengsel og RøverRadioen arrangerte kriminalpolitisk debatt tirsdag.
Det skulle egentlig være en oppvarming til lokalvalget, og kandidatene snakket også om fritidsklubber og helsestasjoner som ledd i forebygging av ungdomskriminalitet.
Osterøy kommune hjelper sinte ungdommer
– Ungdommene henger gatelangs og ruser seg fra de er 13. Vi trenger konkrete tiltak for aldersgruppa opp til 25 år. Særlig i Oslo øst og sør. Tiltakene må nå inn til de tre prosentene ungdom som begår kriminalitet. Barn i fattige familier må inkluderes fra femårsalderen, sier Skaugerud.
Farukh Qureshi, klubbleder i OFF, ønsket velkommen til varaordfører Kamzy (Ap) og de andre politikerne som stilte til debatt.
Saken fortsetter under bildet.
Oslos Varaordfører Kamzy (Ap) og NFF-tillitsvalgt i Oslo fengsel Farukh Qureshi
Eirik Dahl Viggen
– Fengslene har altfor få ansatte! De har ikke tid til oss! lød en spontan kommentar for en av de innsatte som hadde sluppet ut av cella for å høre debatten.
Diskusjonen dreide raskt innpå riksnivå. Ostehøvelkutt i kriminalomsorgen har ført til færre ansatte, mer innelåsing og mindre rehabilitering, konstaterer Qureshi. Det merkes i fengselet.
– Når du får kontakt med de innsatte, åpner de seg. Men å skape en relasjon krever tid. Vi har færre på jobb nå. Det blir mindre tid i fellesarealene, og mindre mulighet til å ha gode samtaler. Etter hvert er det noe som demotiverer oss på jobben, sier Qureshi
Petter Eide, stortingsrepresentant for SV, ville stille Frp til veggs.
Saken fortsetter under bildet.
Petter Eide (SV)
Eirik Dahl Viggen
– Kuttene i kriminalomsorgen gjør det mye vanskeligere å vende tilbake til samfunnet fordi soningsforholdene har vært hardere. Det går ikke an å sitte her å snakke om ettervern og samtidig kutte i kriminalomsorgen.
Ifølge statssekretær Tommy Skjervold (Frp) tok Eide helt feil, partiet er med og bevilger millioner til organisasjoner som driver ettervern, som Way Back og Rettretten.
Ungdomskriminalitet var tema for debatten. Men den har stort sett gått ned siden en topp i 2007, påpekte Eide.
– Grunnen til at vi snakker om dette, er at det er noen som har interesse av å framstille Oslo som en farlig by. Hensikten er få vedtatt strengere regler for innvandring og strengere tiltak mot innvandrere i Norge, mener Eide.
182 gjengangere begår over halvparten av ungdomskriminaliteten i Oslo. Hvordan skal samfunnet håndtere dem? Debattantene dro fram kamp mot utenforskap og barnefattigdom, flere fritidsklubber, ettervern, aktivitetskort. De innsatte fikk med seg mange gode forslag før innlåsing.
Saken fortsetter under bildet.
Aktivitetsbygget i Oslo fengsel fikk plass til åtte politikere og mange store ord da NFF i Oslo fengsel og RøverRadioen arrangerte kriminalpolitisk debatt tirsdag.
Eirik Dahl Viggen
Farukh Qureshi har vokst opp på Mortensrud i Oslo sør, tett på noen av de som havner innafor murene.
– Vi ser fattigdommen. Vi vet hvilke barn som ikke får være med på fotballtrening. En innsatt fortalte at det gjør noe med deg når du får beskjed som 10-åring at du ikke kan være med på laget lenger siden foreldrene dine ikke har betalt regningen. Han satt inne flere år for vold og narkotika, forteller Qureshi. Han slapp ut, men ble senere dømt til fengsel igjen.
Ny bok feirer pionerene i sosialt arbeid
Selv om debatten dreide inn på rikspolitikk, slik det ifølge Pål Skaugerud stadig gjør så lenge Oslo er hovedstad, må flere konkrete tiltak settes inn lokalt for å hindre at barn og unge faller utafor, mener de to NFF-erne.
Fengsel er siste løsning, innsatsen må rettes inn lenge før.
Saida Begum (H) og Tommy Skjervold (Frp) prøver ut nye t-skjorter fra RøverRadioen.
Eirik Dahl Viggen
Les også:
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen