JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det haster å få på plass bedre kartlegging av behovene til barn og unge som det offentlige overtar ansvaret for, påpeker barneombud Inga Bejer Engh.

Det haster å få på plass bedre kartlegging av behovene til barn og unge som det offentlige overtar ansvaret for, påpeker barneombud Inga Bejer Engh.

Monica Strømdahl

Statsbudsjettet 2021:

30 millioner mer til helsehjelp for barn og unge i barnevernet

Regjeringen foreslår 30 millioner ekstra til helsehjelp for barn og unge under barnevernets omsorg. – På høy tid, men for lav sum, mener barneombud Inga Bejer Engh.
07.10.2020
14:52
07.10.2020 14:52

solfrid.rod@lomedia.no

Barneombud Inga Bejer Engh vil lovfeste en rett for barn som tas under offentlig omsorg til å få kartlagt egen helse.

– En slik rett har vi ikke i dag. Konsekvensen er at det offentlige overtar omsorgen for barn uten å vite nok om hvordan dårlig omsorg har påvirket dem og hvilke behov de har. Det kan føre til gjentatte flyttinger fra fosterhjem og institusjoner, sier Bejer Engh.

Hun er derfor glad for at regjeringen nevner helsehjelp for barn i barnevernet i forslaget til statsbudsjett.

– Undres over summen

Regjeringen påpeker at mange barn som får hjelp fra barnevernet har helseutfordringer, og at det mangler gode rutiner for dette både i barnevernet og helsetjenesten. For å bedre tilbudet foreslår regjeringen å bevilge 30 millioner ekstra, fordelt mellom Barne- og familiedepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. En viktig del av dette handler om å kartlegge barn og unges behov.

«Satsinga skal gje barn i barnevernet betre helse, livskvalitet og auke deira moglegheit for livsmeistring», sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i en pressemelding.

– Det er på høy tid at dette kommer, og det er bra at regjeringen viser til rapporten fra Bufdir og Helsedirektoratet, der begge direktorater anbefaler å lovfeste retten til kartlegging, sier Bejer Engh.

Men den samme rapporten anslår at det vil koste ca. 74 millioner kroner å sikre en kartlegging av alle barn og unge som flyttes ut av hjemmet.

– Jeg undres derfor over summen regjeringen foreslår. Dette tilbudet må jo etter hvert gjelde hele landet. Siden beløpet ligger vesentlig under anslåtte kostnader, forventer jeg at regjeringen har en plan for rask opptrapping av dette, sier Bejer Engh.

FO-lederen om statsbudsjettet: – Kommuneøkonomien hadde trengt et helt annet løft

– Dette haster

Det er viktig at kartleggingen utformes som en screening for alle, ikke noe som iverksettes ved mistanke om at noe er galt, understreker ombudet.

Hun minner om at kartleggingen ikke må avgrenses til å avdekke behov for helsehjelp, men også omfatte andre støtte- og hjelpefunksjoner: Hva trenger dette barnet av tilpasset omsorg for å rette opp det det har vært utsatt for?

– Det er oppsiktsvekkende at vi ikke har en fast rutine på å finne ut av dette. Er barnet redd for høye lyder? Hvordan fungerer barnet i samspill med andre? Nye omsorgsgivere er helt avhengige av å vite dette for å kunne gi god omsorg. Dette haster det å få gjort noe med. Dette gjelder barn som flyttes i dag. Vi kan ikke utrede oss i hjel her, avslutter Bejer Engh.

Les også:

Mer penger til hjelpetelefonene og selvmordsforebyggende tilbud

07.10.2020
14:52
07.10.2020 14:52