JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sosialt arbeid handler om å akseptere at folk lever det livet de lever, mener Unni Sandodden fra Kirkens Bymisjon Bybo.

Sosialt arbeid handler om å akseptere at folk lever det livet de lever, mener Unni Sandodden fra Kirkens Bymisjon Bybo.

Eirik Dahl Viggen

– Jeg er lei av solskinnshistorier

– Dette er en kjærlighetserklæring til dem som ikke lykkes med startlån og rusbehandling.
2019031918044320230821171436

solfrid.rod@lomedia.no

Det sa sosionom Unni Sandodden da hun som en av flere stemmer fra grasrota snakket om sosialfaglig arbeid på en konferanse i anledning den internasjonale sosialarbeiderdagen.

– Går det litt bedre da?

Unni Sandodden jobber med booppfølging i Bymisjonen. Både på jobben og i sosiale sammenhenger opplever hun forventninger om at det skal gå bedre med folk når de får seg bolig.

– Ruser de seg litt mindre da? Lager de seg mat? Går det bedre? Jeg lyver litt, både i sosiale sammenhenger og på ansvarsgruppemøter. Sannheten er at de fortsetter med et liv i rus og rot. Når jeg står der i stanken og staker opp den tette doen i Karis leilighet, da tenker jeg at dette er realt sosialt arbeid, sa Sandodden.

Fullt hus da FO, OsloMet og VID markerte sosialarbeiderdagen.

Fullt hus da FO, OsloMet og VID markerte sosialarbeiderdagen.

Eirik Dahl Viggen

Hvis man forteller ærlig hvordan det står til, er det kort vei til avisforsider om sosialarbeidere som mislykkes, mener hun. Og det bildet mener hun sosialarbeidere selv må utfordre. Hun mener sosialt arbeid handler om å akseptere at folk lever det livet de lever.

– For meg handler det om å tåle å møte Kari der hun er, gang på gang. Jeg er lei av at Kari og jeg skal skamme oss livet som er som det er, sa Sandodden.

– Vi må klare å være nær disse menneskene. Vi må sitte på hendene våre, som vil fikse og ordne. Jeg vil at vi aksepterer på ordentlig dette livet som er så annerledes fra det livet vi lever selv.

Flott å både feire og utfordre seg selv, mener konferansier Kathrine Haugland Martinsen fra FO-ledelsen.

Flott å både feire og utfordre seg selv, mener konferansier Kathrine Haugland Martinsen fra FO-ledelsen.

Eirik Dahl Viggen

Ina Libak, sosionom og AUF-leder, har med seg faget i den daglige politikken.

Ina Libak, sosionom og AUF-leder, har med seg faget i den daglige politikken.

Eirik Dahl Viggen

Libak: – Rausere og tøffere

Ina Libak er sosionom og har for tiden permisjon fra jobben for å lede AUF. Hun oppfordret sosialarbeidere til å snakke høyere i offentligheten.

– Når ikke vi hever stemmen, er det andre som snakker. For eksempel folk som må betale eiendomsskatt, de får urimelig mye oppmerksomhet. Mens de som mister arbeidsavklaringspengene kanskje ikke har de samme ressursene til å skrive i avisa. I tillegg knytter det seg et stigma til deres situasjon, sa Libak.

Hun mener at verdiene hun lærte på sosionomutdanningene er med henne i det daglige politiske arbeidet.

– Sosionomer er flinke til å se etter ressursene, etter det som er friskt. Derfor burde våre perspektiver være mye mer framme i den politiske diskusjonen. Og politikere må bli flinkere til å lytte til fagfolk.

Vi må være rause med de folka vi jobber med, men jeg synes vi må bli tøffere i offentligheten, sa Libak.

Ombudet: – Sier dere fra når tiltak ikke funker?

Anne-Lise Kristensen er sosionom og pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus. Også hun vil ha sine fagfeller mer på banen overfor myndighetene.

Pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus sosionom Anne-Lise Kristensen.

Pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus sosionom Anne-Lise Kristensen.

Eirik Dahl Viggen

Ombudet får inn 6.000 saker i året. 1.500 av dem gjelder Nav. Mange av henvendelsene kommer fra folk som ikke forstår vedtaket de har fått derfra. Når ombudet hjelper dem med å klage, blir vedtaket påfallende ofte omgjort, mener Kristensen.

– Hvorfor er det sånn? Gis det rutinemessig for mange avslag? Er det for lite ressurser? Sier dere i så fall fra om det? Hvis dere ikke klager, vil politikerne bare tenke at alt er greit.

Å være en god sosialarbeider krever mye kunnskap. Men det viktigste av alt er å jobbe kontinuerlig med egne holdninger, mener Kristensen.

– Alle snakker om pasientens helsevesen. Vi sosionomer må snakke om brukerens nav. Og vi må passe oss litt. Det er riktig at Nav frigjør ressurser gjennom standardisering og digitalisering Men det er vår jobb å stå opp for dem som faller gjennom. Manglende tilgjengelighet er Navs største problem.

Studenter ved Oslomet presenterer praksisprosjekter ved Den uavhengige sosialrådgivningen og Kirkens byminsjons akuttovernatting for tilreisende.

Studenter ved Oslomet presenterer praksisprosjekter ved Den uavhengige sosialrådgivningen og Kirkens byminsjons akuttovernatting for tilreisende.

Eirik Dahl Viggen

Den internasjonale sosialarbeiderdagen feires den tredje tirsdagen i mars hvert år.

FO markerte, tradisjonen tro, dagen med en konferanse. Konferansen var et samarbeid mellom FO, OsloMet og VID vitenskapelige høgskole. Tittelen i år var: Sosiale problemer: Mitt, ditt eller vårt ansvar?

– Vi bruker dagen til å synliggjøre hva vi er, hva vi kan og hva vi kan brukes til. Det trengs jammen i 2019. Flere hendelser det siste året har vist det, for eksempel politiske utspill om sosionomgnål. Sosiale problemer diskuteres og løses uten at barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere er involvert, sa FO-leder Mimmi Kvisvik da hun ønsket velkommen.

• Mer om sosialarbeiderdagen: – Nå må sosialarbeidere komme seg ut av kontoret

• Uteseksjonen var også der. Les om dem her: 50 år på gata

{"433964":{"type":"l","url":"/image-3.433964.d941b9aedc","cap":"Fullt hus da FO, OsloMet og VID markerte sosialarbeiderdagen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433980":{"type":"l","url":"/image-3.433980.4e84030d65","cap":"Flott å både feire og utfordre seg selv, mener konferansier Kathrine Haugland Martinsen fra FO-ledelsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433990":{"type":"l","url":"/image-3.433990.1d77972106","cap":"Ina Libak, sosionom og AUF-leder, har med seg faget i den daglige politikken. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433991":{"type":"m","url":"/image-3.433991.3b15591850","cap":"Pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus sosionom Anne-Lise Kristensen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433993":{"type":"l","url":"/image-3.433993.dd78e3c0d4","cap":"Studenter ved Oslomet presenterer praksisprosjekter ved Den uavhengige sosialrådgivningen og Kirkens byminsjons akuttovernatting for tilreisende.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"88","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}