– Nå må sosialarbeidere komme seg ut av kontoret
Sosialt arbeid er i trøbbel, fastslår svenske forskere i en fersk bok.
Utviklingen i sosialt arbeid går feil vei, mener Philip Lalander (t.v.) og Magnus Dahlstedt, professorer på universitetene i Linköping og Malmø.
Solfrid Rød
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
– Når sosialarbeidere godtar at sosiale problemer individualiseres, er vi på ville veier, mener Magnus Dahlstedt og Philip Lalander, begge professorer i sosialt arbeid på svenske universiteter. Tirsdag var de i Oslo for å snakke til sosialarbeidere samlet på VID vitenskapelige høgskole for å feire den internasjonale sosialarbeiderdagen.
Et manifest for sosialt arbeid
Dahlstedt og Lalander har nylig utgitt boka Manifest – för et socialt arbete i tiden. Boka er ment som en diagnose på samtiden, og den består av bidrag fra 36 forskere.
At folk sover i trappeoppganger og tigger på gata, at levekårene er helt forskjellige i ulike bydeler, det sees nærmest som naturgitt. Da må noen påpeke at fattigdom, rusmisbruk og vold er sosialt konstruert, mener Dahlstedt og Lalander.
De peker altså på sosialarbeiderne, som den yrkesgruppa som er tettest på utsatte mennesker.
– Sosialarbeidere må slutte å kopiere medisin og andre målbare fagdisipliner, og heller ha tillit til sitt eget fag, som handler om å lytte og samtale, mener de to.
• Er du utviklingshemmet og skeiv, er jakten på kjæreste som å spille lotto
Når CV er viktigere enn solidaritet
Også forskere på feltet må, i likhet med sosialarbeiderne, komme seg ut av kontoret, mener Dahlstedt og Lalander.
– Vi rammes av den samme individualiseringen som dere. Hver enkelt CV er mye viktigere enn å jobbe solidarisk. Vi skulle selvsagt ikke reist i timesvis på tog for å stå her, men heller skrive en forskningsartikkel som ingen leser. Sjefen min sier jeg bør være mer på kontoret. Selvsagt skal jeg ikke det, sa Dahlstedt til de frammøtte.
– Sosialarbeidere jobber innenfor lovverk og rammer de ikke selv har bestemt. Hvor lett er det egentlig for dem å følge oppfordringen fra dere?
– Lettere enn mange tror. De har jo rasjonelle argumenter å vise til. Nemlig at man må kjenne folk for å kunne hjelpe dem, sier Lalander.
– Mener du at sosialarbeidere har større frihet enn de tror?
– De må være opptatt av å utvide friheten de har. De må ville endre seg, og mange må si det samme.
• Les også: Desse yrkesgruppene har sin eigen emoji
– Vi må skape et annet sosialt arbeid
Dahlstedt og Lalander mener sosialarbeidere mer aktivt må utfordre etablerte sannheter i samfunnsdebatten.
– Vi har en hatsk debatt om forstedene, der løsningen blir å rope på politiet og militæret heller enn å endre strukturene. Politiet ber sosialtjenesten om personopplysninger på papirløse, og sosialarbeidere blir grensevakter. Utviklingen går helt feil vei, mener de to professorene.
Når samfunnet svarer på sosiale problemer med politi, får sosialarbeiderne en tøffere jobb, fordi utsatte mennesker ikke ha mener Dahlstedt og Lalander.
– Hvordan fikse problemer som springer ut av strukturene? Vi må skape et annet sosialt arbeid, ved å lytte, samtale og skape tillit, heller enn mistenkeliggjøring og repressive metoder. Det passer bra å minne om akkurat i dag, sier Magnus Dahlstedt.
Flere saker
– Regjeringen vil myke opp kompetansekravene i barnevernet, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.
Brian Cliff Olguin
Regjeringen snur, likevel ikke krav om master i barnevernet
– Våre ansatte kan ikke fortsette å bære byrden av en underfinansiert helsepolitikk, sier Kristoffer Nicolaysen.
Martin Guttormsen Slørdal
Overtid skal kutte ventelistene: – Brudd på arbeidsmiljøloven
Kollegaene Kristine Baumann og Vibeke Solli ved Søndre Nordstrand barnevernstjeneste er frustrert over datasystemet. Tredjemann, Runa Aarre Sommarset, var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Hanna Skotheim
– Jeg visste ikke at det var IT-systemet som skulle gjøre jobben i barnevernet vanskelig
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
LO og NHO er enige om ny lønn: – Et godt utgangspunkt for offentlig sektor
Tonje Brenna legger fram forslag om å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år.
Leif Martin Kirknes
Vil heve aldersgrensen i staten til 72 år
Har du lurt på hva du kan gjøre av aktiviteter når du er borte fra jobb på grunn av sykdom eller skade?
Kinga Howard / Unsplash (Illustrasjonsfoto)