Statsbudsjettet 2025:
– Dette statsbudsjettet forebygger ikke kriminalitet
FO-leder Marianne Solberg etterlyser større politisk vilje til å forebygge. – Når krisene er mange og pengene må prioriteres, er det fristende å ty til lettvinte løsninger, advarer hun.
For oss sosialarbeidere er det en selvfølge å møte sosiale problemer med sosialpolitikk og sosialfaglige løsninger, sier Marianne Solberg.
Kasper Holgersen
Som Fontene skrev forrige uke, ligger det en såkalt «Gjengpakke 2» i statsbudsjettet. Pakken består av 2,8 milliarder kroner og skal styrke bekjempelsen av kriminalitet. Mens 2,4 milliarder skal gå til politiet, skal 100 millioner går til tiltak i skolene.
– Det er en god del penger, men det aller meste går inn i justissporet. Og det som går til skolene skal gå til omreisende beredskapsteam. Det er vi veldig kritiske til, fastslår FO-leder Marianne Solberg.
– Lettvinte løsninger
Hun mener at regjeringen heller burde bygge videre på laget rundt eleven på hver enkelt skole. Miljøterapeuter må være en del av skolemiljøet og være lærernes kollega i det daglige for å kunne forebygge, mener hun. Dette i motsetning til team som rykker ut når problemene allerede har oppstått.
– Når man må tilkalle teamet, er man allerede bakpå. Vi vil heller forebygge utenforskap, mobbing og frafall. Verken lærere eller sosialarbeidere anbefaler regjeringens løsning, sier Solberg.
Hun savner en bedre forståelse av at tøffe tider og sosiale problemer krever sosialfaglig arbeid.
– Når krisene er mange og pengene må prioriteres, er det fristende å ty til lettvinte løsninger. For oss sosialarbeidere er det en selvfølge å møte sosiale problemer med sosialpolitikk og sosialfaglige løsninger, sier Solberg.
Bekymret for kommuneøkonomi
Regjeringen foreslår å øke kommunenes frie inntekter med 6,8 milliarder kroner i 2025, det vil si penger som kommunene selv bestemmer hvordan de skal bruke.
– Det er en oppregulering, med det spørs om det vil monne. Regjeringen varsler at den vil ha tett dialog med kommunene. Det er positivt. Likevel er vi bekymret. Fordi vi allerede nå ser store kutt i kommunale tjenester, sier Solberg.
Når kommunene må kutte, ryker de ikke-lovpålagte tjenestene først. Et typisk eksempel er miljøterapeuter i skolen, som ifølge FO er helt avgjørende for å lykkes med å forebygge frafall og skape trivsel og læring.
– Jeg vet ikke om det faktisk finnes en tid hvor det er lurt å kutte i kommunale tjenester, men jeg vet at det i hvert fall ikke er tid for kutt når mobbingen øker, når flere står uten arbeid og mange gruer seg til en vinter på grunn av høyere strømregninger.
Mer til Nav-kontorene
Regjeringen foreslår å bruke mer penger på å få flere i arbeid. I 2024 er det bevilget drøyt 11 milliarder kroner til ulike arbeidsmarkedstiltak. Nå foreslår regjeringen å øke bevilgningene med 6,3 prosent, til 11,6 milliarder.
Blant annet får Nav-kontorene 75 millioner mer til arbeidsrett oppfølging.
– Vi er positive til å bruke mer på arbeidsmarkedstiltak, og ikke minst mer egenregi i Nav. Det gir større muligheter til individuell tilpasning enn pakkeløsninger fra en ekstern leverandør, mener Solberg.
30 millioner kroner foreslås brukt på et nytt ungdomsprogram med aktivitetsplikt og inntektssikring.
Solberg håper dette bygger videre på forsøket Et enklere Nav. Der får personer under 30 år én ytelse som de kan leve av mens de kvalifiserer seg for arbeid.
– Vi forventer at den nye ungdomssatsingen bygger på en helhetlig sosialfaglig oppfølging over tid, sier FO-lederen.
Flere saker
– Våre ansatte kan ikke fortsette å bære byrden av en underfinansiert helsepolitikk, sier Kristoffer Nicolaysen.
Martin Guttormsen Slørdal
Overtid skal kutte ventelistene: – Brudd på arbeidsmiljøloven
Kollegaene Kristine Baumann og Vibeke Solli ved Søndre Nordstrand barnevernstjeneste er frustrert over datasystemet. Tredjemann, Runa Aarre Sommarset, var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Hanna Skotheim
– Jeg visste ikke at det var IT-systemet som skulle gjøre jobben i barnevernet vanskelig
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
LO og NHO er enige om ny lønn: – Et godt utgangspunkt for offentlig sektor
Tonje Brenna legger fram forslag om å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år.
Leif Martin Kirknes
Vil heve aldersgrensen i staten til 72 år
Har du lurt på hva du kan gjøre av aktiviteter når du er borte fra jobb på grunn av sykdom eller skade?
Kinga Howard / Unsplash (Illustrasjonsfoto)
Hva er greit å gjøre hvis du er sykmeldt?
– Dette føles som å komme hjem, sier Jannicke Larsen.
Solfrid Rød