Daniel Hjellestad er ny tillitsvalgt for FO i Stendi regon vest. Stendi driver barnevern, assistentordninger, hjemmetjenester og eldreomsorg over hele landet.

Daniel Hjellestad er ny tillitsvalgt for FO i Stendi regon vest. Stendi driver barnevern, assistentordninger, hjemmetjenester og eldreomsorg over hele landet.

Helge Skodvin

– Det er ikke noen vits i å kjefte på de private, sier tillitsvalgt i Stendi

Daniel Hjellestad er prinsipielt imot privat barnevern, men elsker jobben i Stendi. Nå er han fersk tillitsvalgt for FO, den første på tre år.
29.09.2020
10:30
29.09.2020 10:30

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg veksler mellom to tiltak, en omsorgsinstitusjon og et enetiltak. Jeg elsker jobben min, sier Daniel Hjellestad.

Han er fersk tillitsvalgt i Stendi region vest, foreløpig for i overkant av 30 FO-ere, men med ambisjon om å bli flere. Bare rundt 20 prosent av arbeidsstokken her er medlem av en fagforening.

Hva blir de største oppgavene for deg som tillitsvalgt?

– Det aller viktigste er å bli synlig, å vise at FO har en tillitsvalgt. Det har vi ikke hatt siden 2017. Jeg har godt samarbeid med tillitsvalgte fra Fagforbundet og Parat, og vi har en god dialog med ledelsen. En viktig sak er såkalt passiv tjeneste. Vi som jobber medleverturnus skal ha et visst antall timer hvile. Når vi må jobbe i hviletiden, har vi i vår avtale at det skal kompenseres med ny hvile. Det er ikke alltid mulig å få til. Fagforeningene sentralt krever at vi skal få betalt, noe Stendi avviser. Lokalt prøver vi å vise at alternativet er å ansette flere. Forhåpentligvis vil ledelsen se at det lønner seg å betale for avbrutt hvile.

Fagforeningene har fått kritikk for å være kritiske til medleverturnus og private aktører. Er det tema hos dere?

– Det var et stort tema for noen år siden da FOs forbundsleder og vår tidligere direktør hadde en offentlig diskusjon. Flere meldte seg ut, vi følte oss som annenrangs arbeidere. Vi tok opp dette med FO, og jeg opplever at de uttaler seg mer prinsipielt nå. Det er ikke noen vits i å kjefte på private. Så lenge det er lov å tjene penger på omsorg, vil de gjøre det. Selv er jeg i prinsippet imot privat barnevern, men jeg ser jo at det trengs. Stat og kommune kan være for rigide, mens vi kan sette opp et nytt tiltak på en måned. Vi gjør en kjempejobb.

Du kunne ikke tenke deg å jobbe i en statlig institusjon, da?

– Nei. Jeg kan ikke tenke meg å jobbe noe annet enn medlevertunus, som staten bruker mindre og mindre. Institusjon er i utgangspunktet en dårlig løsning for ungdommer. Mange vaktskifter gjør det enda verre. Medleverturnus gjør institusjon til den beste av de dårlige løsningene. Det er bra for dem at jeg er der i tre-fire døgn når jeg først er på jobb. I tillegg er jeg glad i lange friperioder.

Hva spiser du helst til lunsj?

– Varm mat. Jeg spiser helst middag til lunsj.

Det beste rådet noen har gitt deg?

– Å ikke bruke energi på ting jeg ikke kan gjøre noe med.

Hva er den viktigste avgjørelsen du har tatt?

– Å utdanne meg til barnevernspedagog. Det er det som gjør at jeg kan drive med det jeg driver med.

Navn: Daniel Hjellestad (34)Yrke: BarnevernspedagogAktuell: Ny hovedtillitsvalgt i Stendi region vest

29.09.2020
10:30
29.09.2020 10:30

Navn: Daniel Hjellestad (34)Yrke: BarnevernspedagogAktuell: Ny hovedtillitsvalgt i Stendi region vest