JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streik i staten:

– Dette oppgjøret vil minske lønnsforskjeller og bidra til likelønn, sier FOs nestleder

Partene i lønnsoppgjøret i staten er blitt enige om en ramme på i overkant 2,7 prosent. – Tilleggene fordeles slik at forskjellene vil minske, sier Marianne Solberg i FO.
– Dette resultatet treffer FOs medlemmer veldig godt. De fleste ligger i sjiktet som vil få tillegg etter likelønnsbroa, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.

– Dette resultatet treffer FOs medlemmer veldig godt. De fleste ligger i sjiktet som vil få tillegg etter likelønnsbroa, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.

Hanna Skotheim

anne@lomedia.no

LO Stat er blitt enige med staten i mellomoppgjøret. Rammen er i tråd med frontfaget og ender på 2,73 prosent. Halvparten av rammen skal forhandles lokalt, mens den andre delen gis i tillegg eller følgende fordelingsprofil:

• Lavtlønnstillegg: 4000 kroner gis til alle i lønnstrinn 19–50.

• Likelønnsbro: Gjelder lønnstrinn 51–69. Tillegget starter på 3800 kroner og trappes ned jo lenger opp på stigen man kommer.

• Kronetillegg: 1500 kroner på hele tabellen pluss 0,9 prosent til alle.

– Det er mange byggeklosser i dette. Jeg skulle selvsagt ønske at rammen ble større, men jeg er svært fornøyd med profilen på tilleggene, sier Marianne Solberg, nestleder i Fellesorganisasjonen (FO).

Ingen streik for FOere i Oslo kommune: – Dette har vært et solid mellomoppgjør

Enige etter 17 timers mekling

Ifølge Solberg har det vært svært krevende forhandlinger.

– Dere ble enige etter 17 timer mekling på overtid. Er resultatet bedre enn du turte å håpe på?

– Jeg er utrolig fornøyd med fordelingsprofilen vi er kommet fram til med tilleggene. Dette vil minske lønnsforskjeller mellom folk, sier hun.

Spesielt er hun fornøyd med å ha fått til et lavtlønnstillegg i staten.

– Det er uvanlig i statlig sektor, sier hun.

KS-oppgjøret: – Jeg har ikke vært med på så bra lønnsoppgjør siden jeg ble sosialarbeider, sier hovedtillitsvalgt

– Likelønnsbroa treffer FO godt

FOs medlemmer som omfattes av dette oppgjøret er blant annet ansatte i Bufetat, Kriminalomsorgen og Nav stat. Alle har hatt representanter inn i forhandlingsutvalget og er ifølge Solberg tilfreds med oppgjøret.

– Dette resultatet treffer FOs medlemmer veldig godt. De fleste ligger i sjiktet som vil få tillegg etter likelønnsbroa, sier Solberg.

– Hvorfor har dere kalt det en likelønnsbro?

– LO Stat har kalt det slik i kravet, det vil bidra til likelønn. I år er likelønnsprofilen på 0, 05 prosent, mens den i fjor var forsvinnende liten.

Lokale forhandlinger

Det følger ingen vilkår med de lokale forhandlingene, men Solberg sier FO har dyktige tillitsvalgte til å forhandle lokalt.

– LO Stat skulle helst sett at hele oppgjøret var sentralt. Det er der vi kan gjøre strukturelle prioriteringer og løfte hele laget. Men motparten vil helst at alt skal ut til lokale forhandlinger, så nå møtes vi på midten, sier hun.

– Er ikke trynefaktor en risiko ved lokale forhandlinger?

– Det er alltid det, og det krever derfor mye av våre tillitsvalgte at de ser overordnet på prioriteringer og går inn for likelønn, sier Solberg.

3000 kunne ha bli tatt ut i streik

Arbeidstakerorganisasjonene i staten varslet på forhånd at til sammen over 3000 ansatte kunne bli tatt ut i streik. Det ville ha rammet blant annet Forsvaret, politiet og flere departementer. Ingen av FOs medlemmer var tatt ut til det første streikeuttaket.

Mellom 12.000 og 21.000 kroner i lønnstillegg for FO-ere i kommunene