Ingen streik: – Jeg har ikke vært med på så bra lønnsoppgjør siden jeg ble sosialarbeider, sier hovedtillitsvalgt
Streikeviljen var stor blant FOs medlemmer. Nå er flere lettet over resultatet: – Herregud, en tidobling fra fjorårets oppgjør er veldig bra, sier hovedtillitsvalgt i Rana.
– Vi var veldig misfornøyde etter oppgjøret i fjor, men resultatet nå er er en tidobling og vel så det fra i fjor, sier Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt i Rana kommune.
Privat
anne@lomedia.no og hanna@lomedia.no
– Jeg er veldig letta, vi slipper å gå ut i streik og resultatet er bra, sier Ludvig Langnes, hovedtillitsvalgt for FO i Rana kommune.
Der forberedte 18 FO-medlemmer seg på å gå ut i streik. De hadde trykket opp plakater, handlet inn munnbind, hansker, kaffe og var klar til å stå streikevakt på flere arbeidsplasser og utenfor rådhuset.
Men etter å ha meklet på overtid, ble KS og LO Kommune enige. Ramma for årets mellomoppgjør endte på 2,8 prosent og gir mellom 12.000 og 21.000 kroner i lønnstillegg. I tillegg er det satt av en prosent til lokale forhandlinger.
– Streikeviljen i Rana var stor. Vi var veldig misfornøyde etter oppgjøret i fjor, men resultatet nå er er en tidobling og vel så det fra i fjor, sier Langnes og legger til: – Jeg har ikke vært med på så bra oppgjør siden jeg ble sosialarbeider i 2007!
Fauske: – Godt nok i år
I Fauske kommune forberedte ti medlemmer seg på streik. Hovedtillitsvalgt Mariell Aronsen er glad for at partene er blitt enige.
– LO Kommune har jo fått gjennomslag for kravet sitt, sier hun.
Mariell Aronsen, hovedtillitsvalgt i Fauske.
Privat
– Er du enig i at det er et godt nok resultat, som FO-lederen sier?
– For dette mellomoppgjøret er det godt nok, men det blir spennende å se hva Unio kommer til, sier Aronsen.
Unio, som organiserer blant annet lærere og sykepleiere går til streik. Ifølge FO-lederen er det protokollført at dersom andre organisasjoner oppnår et bedre resultat, forbeholder FO seg retten til å kreve nye forhandlinger.
– Det er et ekstremt viktig premiss. Jeg er redd for oppstyr og bråk dersom sykepleierne oppnår mer enn helse- og sosialarbeiderne i FO, sier Aronsen.
Hun har vært oppe fra klokka fem natt til torsdag 27. mai for å følge nyhetsoppdateringen, men har ikke rukket å snakke med alle medlemmene.
Bærum: – FO har gjort en god jobb
I Bærum kommune er også tillitsvalgte fornøyde.
– Vi er fornøyde med tanke på skjevheten i fjor og at vi fikk igjen for det i år. FO har gjort en god jobb, og jeg stiller meg bak forbundet, sier Herdem Trønnes, streikeleder i Bærum.
– FO har gjort en god jobb, og jeg stiller meg bak forbundet, sier Herdem Trønnes, streikeleder i Bærum.
Privat
Medlemmene Trønnes har snakket med sier de var klare for å streike, men de er samtidig fornøyde med at det ikke ble streik. Noen av dem har stilt spørsmål knyttet til hvor mye mer Unio krever sammenlignet med FO.
– Det blir rart hvis sykepleierne får mer enn våre medlemmer. Men i protokollen står det at man kan kreve nye forhandlinger hvis andre organisasjoner oppnår bedre resultater, og da blir jeg letta, sier Trønnes.
Trondheim: – Vi er rimelig fornøyd
Arnhild Helåsaunet Skaanes, hovedtillitsvalgt og streikeleder i Trondheim kommune, er usikker på om de hadde oppnådd noe mer med streik. Hun forteller at de derfor er rimelig fornøyde med resultatet, særlig med tanke på den tiden vi lever i med pandemi.
– Selvfølgelig hadde vi ønsket oss mer, men summa summarum så er vi fornøyde. Oppgjøret er en solidarisk løsning når vi tenker på at mange fremdeles er permittert og arbeidsledige. I tillegg er lønnstillegget vesentlig høyere enn i fjor, sier hun.
Bergen: – Glade for at det ikke blir streik
– På vegne av medlemmene i Bergen kommune kan jeg si at vi er fornøyde med en løsning, sier streikeleder og hovedtillitsvalgt, Renathe Remes Øen.
På morgenkvisten har hun fått meldinger fra de 80 medlemmene som var klare til å streike. De takker de tillitsvalgte og uttrykker at de er glade for at det ikke ble streik.
Hovedtillitsvalgt i Bergen, Renathe Remes Øen sier medlemmene er fornøyd med en løsning.
Otto von Münchow
Øen legger derimot ikke skjul på at reaksjonene trolig hadde vært annerledes hvis det ikke hadde vært pandemi.
– I en pandemi er det lettere å finne løsninger og tenke at vi ikke kan utsette brukerne våre for mer enn de allerede har vært gjennom, sier hun.
– Hvorfor tror du medlemmene er fornøyde?
– De er så opptatt av brukerne. Vi er også opptatt av lønn, vi er jo en fagforening. Men vi er også et profesjonsforbund. Det er det som gjør det så kjekt å være i FO, sier hun.
Oppspilt etter natten
– Hva synes du om at FO godtar et resultat som de andre utdanningsgruppene går til streik på?
– Det er sammensatt, men ut ifra pandemi-referansen kan man tenke at Unio har et høyere krav enn hva som kan innfris. Jeg vil ikke gå god for at en sykepleier og en lærer fortjener mer fordi de har stått i front. En vernepleier har også vært utsatt for smitte på jobb i en bolig akkurat som en renholder har vært utsatt for korona på sin jobb. De fortjener like mye i lys av pandemien, sier Øen og legger til:
– Noen tenker kanskje at Unio gjør jobben for høyskolegruppen i LO. Vi er derfor fornøyd med å få inn en klausul om at vi forbeholder oss rett til å kreve forhandlinger om andre får mer. I tillegg blir det lokale forhandlinger hvor vår erfaring er at høyskolegruppene får innfridd kravene.
– Hvordan er formen nå?
– Jeg så oppspilt så jeg må gjøre noe for å roe meg ned. Derfor skal jeg nå svare ut alle henvendelsene jeg har fått fra de 80 medlemmene, sier Øen.
Fredrikstad: – Suksess for FO
– Folk håper det blir streik, sa streikeleder og hovedtillitsvalgt Ole Martin Kolberg til Fontene før meklingsfristen gikk ut. Han fortalte at streikeviljen var stor blant de 31 FO-medlemmene i Fredrikstad.
Ole Martin Kolberg, hovedtillitsvalgt i Fredrikstad forberedte streik, men gir nå honnør til de som har forhandlet for FO.
Anita Arntzen
– Er dere skuffet over at det ikke ble streik?
– Når man forbereder seg så mye og intenst, så er det nesten vanskelig å ikke ønske seg streik, selv om man i utgangspunktet vil at partene blir enige, sier han.
Han er glad for enighet, men sier det blir feil å si at de er lettet.
– Selv er jeg først og fremst tom inni meg nå, men jeg vil gi all honnør til de som har forhandla. Det har lyktes FO å komme over ramma, og vi får en lokal pott. Sånn sett er dette oppgjøret en suksess for FO, sier han.
Han har ikke rukket å få så mange reaksjoner fra medlemmene, men det han hører er at de er fornøyd med at det blir en god pott til lokale forhandlinger.
– Hvorfor er det viktig?
– Fordi vi har skjevheter å rette opp lokalt, sier han.
Mellom 12.000 og 21.000 kroner i lønnstillegg for FO-ere i kommunene
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad