JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ved midnatt går meklingsfristen ut. – Folk håper det blir streik, sier lokal streikeleder

Hovedtillitsvalgt Ole Martin Kolberg sier at streikeviljen er stor blant de 31 FO-medlemmene som er klare for å streike i Fredrikstad i morgen.
Ole Martin Kolberg forteller at streikeviljen er stor i Fredrikstad.

Ole Martin Kolberg forteller at streikeviljen er stor i Fredrikstad.

Anita Arntzen

simen@lomedia.no

Ved midnatt går meklingsfristen ut, men det er ikke utenkelig at partene i kommuneoppgjøret vil forhandle utover natta for å prøve å oppnå et resultat. Klarer de ikke å bli enige, blir 4.700 LO-medlemmer i kommunal sektor tatt ut i streik i morgen tidlig. 300 av dem er FO-medlemmer.

Fare for streik i offentlig sektor. Dette må du vite om meklingen

– Mye misnøye

Rundt om i Kommune-Norge er streikeforberedelsene godt i gang.

– Jeg opplever at streikeviljen er stor og at folk håper det blir streik. Jeg tror mange blir skuffet dersom det ikke blir streik nå, sier Ole Martin Kolberg, hovedtillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) i Fredrikstad og streikeleder for de 31 medlemmene som kan bli tatt ut i streik i plankebyen.

Han forteller at det er mye misnøye med resultatet i lønnsoppgjøret i kommunesektoren i fjor. Mens kommuneansatte gikk med på å holde seg til frontfagsramma på 1,7 prosent, endte privat sektor opp med en total lønnsvekst på 2,2 prosent.

FO krever at offentlig ansatte blir kompensert i årets lønnsoppgjør. Det har ikke arbeidsgiverne vært villige til.

– Det er også noe misnøye med lønnsuttellingen lokalt, og noen tenker «yes, endelig skal FO markere seg», sier Kolberg.

Samtidig er det ikke bare enkelt å streike midt under en pandemi. Det er mange hensyn å ta, både når det gjelder hvem som blir tatt ut i streik og hvordan markeringene skal foregå. I Fredrikstad kommer det til å stå to streikevakter utenfor arbeidsplassene om gangen. Det blir ingen store samlinger.

– Jeg tror en streik er en skrekkblandet fryd for mange. Vi har medlemmer som er utrolig pliktoppfyllende, og de er kanskje redde for å påføre kolleger merarbeid eller ubehag. Da har jeg betrygget dem med at det er slik norsk arbeidsliv fungerer, at det er et legitimt middel som tas i bruk, sier Kolberg.

Streikevakter i kohorter i Bærum

I Bærum kommune er det varslet at 27 FO-medlemmer tas ut i streik. Streikeleder Herdem Trønnes sier at det er krevende å planlegge streik under pandemien.

– Vi må sørge for å ivareta smittevernreglene. I Bærum har vi tenkt til å være fire til fem stykker på streikevakt. Vi skal stå ute, med avstand til hverandre. Vi lager kohorter av de streikende som står sammen.

Herdem Trønnes, streikeleder for FO i Bærum, sier at folk er innstilt på å streike hvis det må til.

Herdem Trønnes, streikeleder for FO i Bærum, sier at folk er innstilt på å streike hvis det må til.

Privat

– Hvordan har det blitt mottatt blant dem som kan bli tatt ut streik?

– Alle jeg har snakket med er positive til å bidra i streikeperioden, det er ingen som har sagt at de ikke ønsker å delta i det hele tatt. Vi er klare for å stå på krava hvis det trengs, sier Trønnes.

Hun tror fjorårets resultat i lønnsoppgjøret er grunnen til at folk er positive til en streik.

– I barnevernet for eksempel, har arbeidsbetingelsene blitt endret helt. Mange har hjemmekontor og har jobbet mye, så fikk de maks 1.900 kroner i lønnsøkning i fjor. Det gjør at mange er positive til å bidra i år. Ikke minst hjelper det at Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Bærum også er tydelige med klare krav.

Smitteeksplosjon skaper problemer

I Trondheim har koronasmitten blomstret opp den siste tiden. Det gjør at det er mye usikkerhet før en eventuell streik torsdag. 55 FO-medlemmer kan bli tatt ut i streik.

– Vi venter på noen avklaringer, sier hovedtillitsvalgt og streikeleder Arnhild Helåsaunet Skaanes.

– Det er ikke sikkert at folk kommer til å stå streikevakt?

– Nei, det må vi avklare i morgen. Kommunen har bedt folk sitte på hjemmekontor, og da er det rart hvis noen tar buss for å streike. I tillegg kan skoler og barnehager bli stengt, og da er det kanskje noen som ikke får mulighet til å delta uansett.

– En streik vil nok bli mer digital i år, på sosiale medier og Teams, sier Skaanes.

– Opplever du at streikeviljen er stor?

– Ja, jeg gjør egentlig det. Folk føler de har stått veldig i front i pandemien, og da er det kjipt å lese at vi blir hengende etter lønnsmessig. Mange har hatt strie tørner og vært utsatt for og håndtert smitte på jobben.

Liten streikevilje i Bergen

Også i Bergen står smittevernhensyn høyt på agendaen. Streikeleder og hovedtillitsvalgt i FO, Renathe Remes Øen, sier at de har bestemt seg for at det ikke skal stå streikevakter utenfor arbeidsplassene som blir rammet av en eventuell streik.

– Vi legger opp til å treffes digitalt, og så vil vi i samråd med medlemmene finne ut om vi kan møtes fysisk samtidig som vi overholder smittevernrådene. Vi har tatt ut fagledere, rådgivere og andre som ikke jobber direkte mot tjenestemottakere. Å samle disse, som jobber på forskjellige arbeidsplasser, kan være vanskelig. Mange av de jobber hjemmefra.

Renathe Remes Øen håper partene blir enige om et resultat i meklingen.

Renathe Remes Øen håper partene blir enige om et resultat i meklingen.

Otto von Münchow

Hun har en oppfatning av at streikeviljen ikke er stå stor.

– Det har vært lite tilbakemeldinger fra medlemmene, samtidig som noen er veldig klare. Mange forstår situasjonen vi står i, det er mange som står uten arbeid og landet er i en spesiell økonomisk situasjon. Det som er kompliserende er at det er lav bemanning rundt omkring, og mange er i karantene og ventekarantene. Timingen for en streik er ikke god nå, mener Øen.

– Hvis det ikke var for pandemien, tror jeg streikeviljen hadde vært større.

– Kommuneansatte fikk mindre enn andre i fjor. Er ikke medlemmene dine opptatt av det?

– Jo, medlemmene mine er opptatt av lønn. Vi fikk vel 1.400 kroner i fjor, og forventningen er selvsagt høyere enn det. Men jeg opplever at våre medlemmer er like opptatt av sidemannen som seg selv. Jeg vil virkelig at våre folk skal få mer i lønnsøkning, men at det skal gå på bekostning av andre viktige ansatte, er vanskelig å argumentere for, sier Øen og trekker fram renholdere som et eksempel.