JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Får kommuneansatte høyere lønnsøkning enn privat sektor i år? Det skal avgjøres ved Riksmeklerens bord.

Får kommuneansatte høyere lønnsøkning enn privat sektor i år? Det skal avgjøres ved Riksmeklerens bord.

Colourbox.com

Brudd i kommuneoppgjøret – nå blir det mekling

KS tilbød mellom 10.000 og 13.000 kroner i lønnsøkning for de fleste, men arbeidstakerorganisasjonen vil ha mer.
30.04.2021
13:56
30.04.2021 14:05

simen@lomedia.no

– Vi forventer at arbeidsgiver kommer oss i møte hos Riksmekleren, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Hun har vært en del av LO-delegasjonen som har forhandlet med kommunenes organisasjon KS. Partene kom ikke til enighet i lønnsforhandlingene, og bruddet ble et faktum flere timer før fristen gikk ut.

‒ Det har ikke vært mulig å få det vi har krevd. Derfor må vi nå be Riksmekleren om hjelp, sier Mimmi Kvisvik

Ble tilbudt for lite penger

Kvisvik forteller at hovedårsaken var at den økonomiske ramma KS tilbød var for lav. I tillegg fikk de ikke gjennomslag for en likelønns- og lavlønnsprofil.

FO-leder Mimmi Kvisvik mener LO har stilt rimelige krav til Kommunenes organisasjon KS.

FO-leder Mimmi Kvisvik mener LO har stilt rimelige krav til Kommunenes organisasjon KS.

Adrian Nielsen

– Vi stilte rimelige krav i tråd med ramma fra frontfaget, men krevde også kompensasjon fordi offentlig sektor i fjor hadde lavere lønnsvekst enn industrien, sier Mimmi Kvisvik.

– Vi forventer at arbeidsgiver kommer oss i møte hos Riksmekleren, fortsetter hun.

I fjor ble de offentlig ansatte lønnstaperne. De holdt seg til frontfagsramma på 1,7 prosent, mens privat sektor endte med en lønnsvekst på 2,2 prosent.

KS: – Krever for mye

KS mener arbeidstakerorganisasjonene har krevd for mye i forhandlingene.

– Kravene fra arbeidstakerorganisasjonene lot seg ikke forene innenfor en forsvarlig ramme. Kravene har vært høye, og spriket mellom de ulike partene stort. Organisasjonene har villet bruke pengene på veldig ulik måte, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS.

Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS.

KS

KS informerer om at de har levert et tilbud tilsvarende frontfagsramma på 2,7 prosent. Det betyr et kronetillegg på mellom 10.000 og 13.000 kroner for de fleste, og opp til 15.600 kroner for lærere med lengst utdanning og ansiennitet. I tillegg er det lagt inn penger til en lokal pott på 1,3 prosent som kan gi et lokalt tillegg på nesten like mye, skriver KS.

– Vi har tatt ansvar og vært opptatt av å finne løsninger som imøtekommer prioriteringene fra de ulike sammenslutningene, og samtidig ta vare på helheten og hele kommunelaget. Jeg mener vi fant en god balanse, og i tillegg en pott som gir betydelig lokalt handlingsrom for å rekruttere viktig kompetanse for kommunesektoren, sier Gangsø.

Vil ha mer enn privat sektor

Kravet fra LO og FO var tydelig før forhandlingene startet: De ansatte skal ikke miste kjøpekraften sin, og de skal få kompensert for at de fikk lavere lønnsutvikling enn deler av privat sektor i fjor.

Og for å få til det må de gå over årets ramme fra frontfaget. For å ta det først: Frontfaget er lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien. De forhandler alltid lønna først for å sikre at lønnsutviklingen i Norge ikke blir så høy at det skader konkurranseevnen til eksportindustrien. Årets økonomiske ramme i frontfaget endte på 2,7 prosent. Den forventede prisveksten er 2,8 prosent. Dermed må ansatte få 2,8 prosent eller mer i lønnsøkning for ikke å få mindre å rutte med i år.

Mekling neste uke

Kvisvik varslet beintøffe forhandlinger, og det var derfor kanskje ikke overraskende at partene må møte hos Riksmekleren.

Meklingen starter 5. mai. Meklingsinnspurt er 25. og 26. mai. Kommer ikke partene til enighet hos Riksmekleren, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse 27. mai.

I forhandlingene i kommunal sektor er FO en del av LO kommune (Fagforbundet, FO, EL og IT Forbundet, Creo, SL, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet).

LO Kommune representerer 190 000 arbeidstakere i kommunal sektor.

Saken oppdateres.

30.04.2021
13:56
30.04.2021 14:05